K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

​​Ako uložiť a preniesť dáta z mobilu jedným kliknutím?

Máte nový mobil? Gratulujeme! Len dúfame, že do neho stále máte čo preniesť – teda, že ste ten starý nestratili, nikto vám ho neukradol alebo neskončil úplne rozbitý.

Na ochranu vašich dát musíte myslieť vopred a pred takýmito situáciami chráni len poctivé zálohovanie. Nebojte sa, poradíme vám, ako na to, prípadne ako najľahšie preniesť údaje z jedného mobilu do druhého v prípade, že oba ešte žijú a držíte ich v rukách. 

Používajte to, čo vám ponúka Google alebo Apple

Zálohovať by ste mali hlavne svoje uložené telefónne čísla, heslá, fotografie a možno aj aplikácie.

Jednotliví výrobcovia smartfónov našťastie pochopili, že riešenia pre zálohovanie by mali ponúkať už priamo vo svojich zariadeniach.

Do každého Androidu sa prihlasujete menom a heslom k svojmu Gmail kontu. To dokáže všetky telefónne čísla na rodinu a priateľov bezpečne synchronizovať v cloude. Overte si teda, že ich tam máte uložené. Ak hej, ste v bezpečí (do nového mobilu sa po prihlásení automaticky stiahnu). Ak nie, dostante ich tam cez aplikáciu Kontakty. 

Na webe máte možnosť aj ich exportu napríklad do počítača, ak chcete ďalšiu poistku.

Kontakty

V prípade iPhonov slúži na synchronizáciu toho najdôležitejšieho iCloud. V nastaveniach si overte, že zálohovanie beží a Kontakty sú medzi položkami, ktoré do cloudu naozaj posielate. 

Opäť platí, že takéto riešenie je ďaleko jednoduchšie a bezpečnejšie, než zálohovanie cez aplikácie tretích strán. 

Zálohovanie telefónnych čísel

Podobné riešenia používa aj Huawei a Samsung. Firmy svojim zákazníkom ponúkajú 5 GB, respektíve 15 GB priestoru zadarmo, čo na kontakty pohodlne stačí. 

Potom sa vám už nikdy nestane, že s mobilom stratíte navždy aj všetky svoje telefónne čísla. 

Heslá

Pri tých je to trochu zložitejšie. Platí totiž, že by ste mali používať čo najsilnejšie heslá, ktoré si skrátka nemáte šancu len tak zapamätať.

Ukladať si ich môžete rovno v prehliadači, ktorý používate. Ukladanie hesiel ponúka Chrome (na Androide alebo iOS) aj Safari na iPhonoch. Dokážu vám pomôcť vymyslieť heslo, ktoré nikto neuhádne a na príslušnej webovej stránke ho potom dokonca sami zadajú. 

Zálohovanie hesiel

Google heslá ukladá a spravovať si ich môžete napríklad cez web. Podobne je na tom Kľúčenka, vďaka ktorej si iPhone zapamätá aj heslá do jednotlivých aplikácií. 

Ak si však chcete byť naozaj istí, môžete používať aplikácie ako sú KeyPass, 1Password, LastPass a podobné, ktoré slúžia na spravovanie hesiel aj naprieč rôznymi zariadeniami (PC, mobil, tablet a podobne).

Nezabúdajte, že sem môžete uložiť aj PIN k svojej platobnej karte alebo prístupy k internetbankingu či Wi-Fi routrerom doma a v práci. V aplikácii v mobile, kde sú chránené heslom alebo odtlačkom prsta, im bude určite lepšie, ako na papieriku niekde v peňaženke.

Fotografie a videá

Aj tie môžete ukladať v cloudových úložiskách, prichádza však malý háčik. Väčšie kapacity sú platené a fotky či videá vo vysokom rozlíšení také veľké, že bezplatný priestor zrejme rýchlo vyčerpáte. 

Napriek tomu by ste však podobnú investíciu mali dobre zvážiť.   

Sceenshot úložiská

100 GB priestoru v Google Photos však stojí len 1,99 eur za mesiac a 50 GB v iCloude len 0,99 eur za mesiac. OneDrive ale v rámci balíka Office365 ponúka až 1 TB miesta.

Priestor od Googlu tiež zdieľate aj s priestorom pre e-maily a ďalšie súbory, iCloud zas dokáže automaticky zálohovať celý váš iPhone. Služby sa tak za pár eur určite oplatia, keďže sú prístupné aj z počítača a navždy vás odbremenia od USB diskov či iných offline prenosových médií.

Je teda len na vás, či fotky necháte automaticky zálohovať samotný iCloud, aplikáciu Google Fotky (pre Android aj iOS), prípadne OneDrive (Android, iOS). To isté dokáže diež Dropbox, Box, Mega a pár ďalších menej známych služieb. 

Zálohovanie fotografií

Ako teda preniesť dáta zo starého do nového mobilu?

Ak už máte nový mobil v ruke, stačí sa prihlásiť do Gmail konta, prípadne do iCloudu a vaše kontakty sa stiahnu automaticky.

iPhone začne inštalovať aj vaše aplikácie, ktoré boli v staršom zariadení od Apple. V prípade Androidov by ste ich mali nájsť v obchode Google Play v sekcii Moje aplikácie

No a fotky? S tými už naložte, ako uznáte za vhodné. S rýchlym internetom s naozaj veľkým objemom dát, aký ponúka naša SLOBODA+, sa ich sťahovať späť do mobilu ani neoplatí.

OneDrive, Google Fotky aj Fotky v iPhone totiž dokážu vaše fotografie uložené na serveroch zobrazovať v mobile aj tak, že ich prehliadate rovno v on-line albumoch. Budú tam bezpečne uložené a v mobile zostane miesto na ďalšie, prípadne na viac hier a aplikácií.

Aplikácie, ktoré vám s prenosom dát z mobilu do mobilu pomôžu

Výrobcovia sa snažia celý zážitok z prechodu na nové zariadenie ešte viac uľahčiť. Apple napríklad ponúka funkciu, vďaka ktorej stačí nový iPhone pri prvom spustení nechať položený v blízkosti toho starého.  

Po schválení sa spárujú cez Wi-Fi a dáta sa prenesú behom pár minút automaticky 1:1. 

Podobné riešenie ponúka aj Samsung vďaka appke SmartSwitch či Huawei cez Phone Clone

Phone Clone

Čo ak nový mobil ešte nemáte?

Môžete si vybrať zo širokej ponuky modelov pre každý rozpočet priamo z e-shopu 4ky.  

Teraz navyše ponúkame fantastický bonus až do 210 eur. Môžete ho získať pri objednávke SLOBODY+ alebo SLOBODY DÁTA spolu s mobilným telefónom.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google