K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Vedeli ste toto o emoji? 8 fun faktov o emotikonoch

Hovorí sa, že vyše polovica našej komunikácie je neverbálna. Odborníci mysleli skôr na gestá a mimiku, no v čase internetu sem musíme zaradiť aj niečo úplne iné – smajlíky a emoji!

Určite sa vám už stalo, že správne zvolený emotikon na konci napísanej vety podčiarkol váš vtip, alebo vás naopak zachránil od tichej domácnosti, keď drzý obrat dostatočne zmiernil.

Smajlíkmi dnes ukazujeme svoju náladu a pocity, no srdiečkami vyjadrujeme aj lásku k tým najbližším či výrazne skracujeme dlhé vety. Niektoré veci ste však o emojis, ktoré určite používate každý deň, ani netušili. 

Niekde, kde by ste ich naozaj nehľadali

Podľa CNN sa prvý smajlík datuje až niekde do roku 1982, kedy ho ako prvý použil profesor Scott Fahlman v online komunikácii so svojimi kolegami. 

Presne na to, na čo ich používame aj dnes – keď s kolegami cítili potrebu rozlíšiť, či sú niektoré narážky myslené vážne, alebo nie. Fahlmanov návrh bol však o jeden znak dlhší. Smajlíka navrhol aj s nosom.

Vynálezca emoji

Pôvodnú myšlienku však mohol mať už slávny novelista Vladimir Nabokov. Neuveríte, čo povedal v rozhovore pre New York Times v roku 1969: “Často si myslím, že by mal existovať špeciálny typografický znak pre úsmev – nejaký druh zahnutého znaku, zátvorka s pozdvihnutými okrajmi.” Nabokov však vtedy nemal ani mobil, ani počítač, tak sa na jeho nápad akosi zabudlo :(

Kde inde, ak nie v Japonsku? 

Smajlíky odvtedy ľudia vo veľkom používali v e-mailoch a internetových diskusiách, na tie moderné sme si však museli počkať až do príchodu prvých mobilných telefónov, kde sa skrátenie SMS-iek rozhodne hodilo. 

Niekedy pred rokom 2000 sa v japonských telefónoch jedného z operátorov objavila prvá plnohodnotná sada emojis, ktorú bolo možné do textu vkladať oveľa jednoduchšie – prostým vybratím znaku namiesto jeho zložitého vyťukávania. 

Tento výber znakov kombinuje základné denne používané objekty a určite v ňom rozpoznáte aj črty tých dnešných. Mimochodom, tieto originálne smajlíky dnes nájdete aj v Múzeu moderného umenia (MoMA) v New Yorku.

Ktoré sú tie najpopulárnejšie?

Ako však zabezpečiť, aby sa smajlík vyťukaný na jednom konci zobrazil správne aj na akomkoľvek inom zariadení? Kľúčom je štandard UNICODE, ktorý všetky dnes používané emojis obsahuje a inžinieri doň tam priebežne dodávajú aj nové obrázky.

Usmievavá tvár tak v skutočnosti cez internet nie je prenášaná ako usmievavá tvár, ale ako “U+1F603”.

Tvoj mobil alebo počítač však všetko pochopí a vykreslí tak, ako výrobca zamýšľal – to je presne dôvod, prečo rovnaké smajlíky na Androidoch, iPhonoch či Facebooku vyzerajú trochu inak.

Mimochodom, vedeli ste, že klasický usmievavý smajlík nie je ani zďaleka tým najpoužívanejším? Unicode zverejňuje podrobný rebríček našich favoritov, ktorý sa však každý rok mení.

Vlani bol najpopulárnejší smajlík plačúci od smiechu, pričom nasledovalo láskyplné srdiečko.

Ktoré emoji používate najviac vy?

Najpoužívanejšie emoji

Bizarné aj reagujúce na modernú spoločnosť a trendy

Ak si myslíte, že smiešny emoji “Pile of Poo” (alebo po našom skrátka “Hovienko”) je výdobytkom moderných zmien v štandarde smajlíkov, ste na veľkom omyle. 

Objavilo sa už v jednej z prvých sád 90 emoji v roku 1997.

Zmeny sa však v rodine smajlíkov dejú prakticky neustále. V jednej z novších sád smajlíkov pribudla možnosť na niektorých podržať prst a vybrať tak napríklad tváre s rôznou farbou pleti – aby nebol nikto z ľudí žijúcich na tomto svete diskriminovaný.

  Emoji

Priebežne sa menia aj vlajky štátov tak, ako sa jednotlivé krajiny rozdeľujú či menia svoje názvy a, pochopiteľne, už dávnejšie pribudla aj tá dúhová.

Nezabúdajte ani na to, že vďaka SLOBODE ∞ + získate neobmedzený objem dát, komunikáciu so smajlíkmi, ale aj videom a fotkami si tak budete môcť užiť naozaj do sýtosti. Pre zákazníkov s novou 4ka SIM kartou navyše stojí len 4 eurá na prvých 30 dní.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google