K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Top fitness appky pre 2023: Ako sa dostať do formy?

Najčastejšie novoročné predsavzatia sú jasné: viac cvičiť a zdravo jesť. Obvykle chceme vypotiť vianočné prejedanie, znovu si obliecť obľúbené oblečenie či lepšie vyzerať v plavkách. 

V prvé týždne nového roka budú fitká plné na prasknutie. Tieto aplikácie vám pomôžu, aby ste neboli medzi tými, ktorí to už vo februári vzdajú.

Základ už máte v mobile

Chcete schudnúť, no ste príliš leniví na makanie vo fitku 3-krát do týždňa? Nič také robiť nemusíte. Každý fitness tréner vie, že ak je váš kalorický výdaj vyšší ako príjem, vaša hmotnosť skrátka musí klesať. 

Jedným z najefektívnejších spaľovačov tukov je obyčajná chôdza. Už 5-kilometrová prechádzka môže spotrebovať až 360 kalórií, čo je viac než jeden cheeseburger z obľúbeného fastfoodového reťazca. 

To je pritom len 6 500 krokov, kým optimálne by ste ich za deň mali urobiť 8- až 10-tisíc. Chôdza navyše na rozdiel od behu nezaťažuje kĺby, ktoré pri nadváhe naozaj trpia. 

krokomer v mobile

V iPhone, všetkých Samsungoch, Huaweioch aj smartfónoch čoraz viac ďalších značiek pritom máte aplikácie, ktoré fungujú ako krokomer, už predinštalované. 

Hľadajte aplikáciu Zdravie alebo Health, prípadne si stiahnite appku Google Fit. Kroky pochopiteľne rátajú, len ak máte mobil vo vrecku alebo taške – takže na dosiahnutie cieľa ich buď urobte viac, alebo mobil nahraďte smarthodinkami či fitness náramkom, ktoré budete mať stále na ruke.

Chudnete podľa toho, čo jete

Druhou stranou kalorickej rovnice je príjem, teda to, čo za deň zjete. Ale pozor! Ak chcete schudnúť, nesmiete hladovať. Namiesto tukov totiž budete strácať svaly. 

Aby ste neprešvihli celkové kalórie, no zároveň mali dosť bielkovín (1,6 až 2,2 gramov na kilogram vašej hmotnosti), mali by ste si každé jedlo zapísať. 

Do aplikácií ako Kalorické tabuľky (Android, iOS), MyFitnessPal (Android, iOS) či mnohých iných stačí zadať názov jedla, prípadne naskenovať čiarový kód z obalu. Všetky nutričné hodnoty sa väčšinou vyplnia automaticky, a to aj z potravín v slovenských obchodoch. 

Kalorické tabuľky

Keď chcete aj svaly

Bohužiaľ, postavu obľúbených hollywoodskych hercov či heriečiek si len chudnutím nevybudujete. Bude nutné zapojiť aj svaly.

Ak vám stačí domáce cvičenie s vlastnou váhou, prípadne jednoduchými pomôckami, môžete skúsiť NTC - NikeTraingClub (Android, iOS), ktorý ponúka domáce tréningy úplne zadarmo. Do súboja s ním sa vrhol aj konkurenčný Adidas Training (Android, iOS), prípadne Freeletics (Android, iOS).

Cvičenie doma aplikácia

Dnes však nájdete appku na prakticky akúkoľvek formu pohybu. Či už preferujete jógu alebo beh, obchody Google Play a App Store vám pomôžu nájsť plánovače tréningov aj prehľadné záznamníky vašich doterajších výkonov. 

Ešte efektívnejšie bude namiesto vlastnej váhy zobrať do rúk poriadne železo. Permanentka do fitka vás navyše motivuje, aby ste vaše už zaplatené peniaze nevyhadzovali von oknom. 

Jefit (Android, iOS) vám pomôže so zostavením tréningového plánu aj sledovaním opakovaní. Pri každom cviku navyše ukáže jeho správne prevedenie, aby ste minimalizovali riziko, že si ublížite. 

Cvičenie aplikácia

Kľúčom je pravidelnosť. Okrem tela však trénujte aj myseľ

Na cvičenie, zapisovanie jedál aj obmedzenie sladkého si musíte vypracovať návyk. Appky typu Habit (Android, iOS) vám pomôžu značiť, koľko dní po sebe už dané predsavzatie dodržujete. Neskúsite napríklad skoncovať s fajčením? Môžete sa inšpirovať inými používateľmi, alebo si vytvoriť vlastné predsavzatia. 

Goodreads (Android, iOS) zasa pomáha sledovať všetky prečítané knižky, vďaka ktorým rozšírite svoje znalosti a Headspace (Android, iOS) či Calm (Android, iOS) vás vypnú a minimalizujú  stres, ktorý podľa niektorých škodí minimálne rovnako, ako cigarety. 

Relax aplikácie

Ak sa vám nechce inštalovať appku, namiesto najbližšieho sledovania filmov a seriálov si na Netflixe pozrite rovnomennú sériu Headspace, ktorá vás do čoraz populárnejšieho a dôležitejšieho sveta tzv. mindfulness dostane oveľa pohodlnejšie. 

Dáta od 4ky zvládnu všetky predsavzatia

Tak čo? Je váš zoznam predsavzatí na rok 2023 už úplne plný? Aplikácií, ktoré vám s nimi budú pomáhať, je naozaj dosť. So SLOBODOU ∞ + a neobmedzeným objemom dát od 4ky vďaka sa však nemusíte báť stiahnuť si ich hoci aj všetky naraz. 

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google