K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Top appky pre zdravú životosprávu

Skúšali ste na aktuálnej celosvetovej pandémii nájsť niečo pozitívne? Možno aspoň to, že ľudia začali viac cvičiť, vykúpili svetové zásoby bicyklov a často zistili, že vitamíny môžu do jedálnička zaradiť, aj keď nie sú práve chorí. 

Správny čas na to zlepšiť svoje zdravie a fyzickú kondíciu je tu vždy. My vám poradíme mobilné aplikácie a domácich pomocníkov, ktorí vám s tým pomôžu. 

Google Fit / Apple Zdravie

Základné aplikácie na aktívnejší život pravdepodobne nájdete priamo vo svojom Androide alebo iPhone. 

Umožnia vám najmä sledovať počet krokov, ktoré počas dňa nazbierate. Odborníci tvrdia, že zlatý štandard by mal byť okolo 6- až 8-tisíc krokov denne. 

Koľko ste ich dnes urobili vy? Chôdza je pritom ideálnym nástrojom, ako zvýšiť svoj kalorický výdaj a teda chudnúť! Naozaj nepotrebujete bežecké tenisky ani žiadnu vytrvalosť na úrovni maratónskeho pretekára. 

Počítanie krokov

Samozrejme, v čase home officov je mobil najmä na stole či na gauči, takže pre presnejšie meranie možno budete chcieť využívať fitness náramok alebo hodinky

Ich cena bude len na vás, od 25 do 100 eur zoženiete základ, za profi modely si výrobcovia pýtajú rádovo stovky eur. 

Strava (Android, iOS)

Snáď najpopulárnejšia aplikácia na meranie behu a cyklistiky, ale aj bežných rodinných výletov do lesa a hôr.

Zaznamená každý tréning a vy tak budete mať prehľad, koľko a ako rýchlo športujete. 

Je potom už len na vás, či využijete aj jej možnosti hľadania ideálnej trasy na ďalšie výjazdy, prípadne do hry zapojíte tepový senzor a ďalšie merače výkonu. 

Strava je dnes už malou sociálnou sieťou, vďaka ktorej sa svojimi aktivitami pochválite všetkým priateľom. 

Strava

Kalorické tabuľky (Android, iOS)

Aj tu je matematika jasná. Ak v jedle prijímate viac kalórií, ako míňate pri každodenných aktivitách a športe, budete priberať buď svaly, alebo tuk.

Keď chcete schudnúť, je potrebné jesť čisto a tento pomer obrátiť. Žiadne výhovorky, žiadne povinné hodiny a hodiny vo fitku. 

Jedálniček je základ a už kalorický deficit musí stačiť na to, aby ste po niekoľkých týždňoch vyzerali lepšie. Prehľad o kalóriách však získate len štúdiom zloženia potravín a aspoň zo začiatku dôsledným zápisom všetkého, čo dáte do úst. Táto appka vám pomôže.

Kalorické tabuľky

V Kalorických tabuľkách si, podobne ako v Google Fit či Apple Zdravie dokážete zapisovať aj svoju aktuálnu hmotnosť. Nie je nič lepšie, ako vidieť výsledky na poriadnom grafe!

Tasty (Android, iOS)

Ešte stále je dosť ľudí, ktorí si myslia, že zdravá strava nemôže byť chutná a zeleninu by do úst nikdy nedali.

Stačí pritom trochu kreativity a inšpirácie, vďaka ktorým budú aj jednoduché jedlá bez tony oleja vyzerať ako výtvor pravého šéfkuchára.

Zdravé recepty, ale aj koláčiky na cheat day vám ponúkne napríklad aplikácia Tasty. To, že sú recepty po anglicky, snáď vadiť nebude, základné suroviny si preložiť určite zvládnete. 

Tasty recepty do mobilu

Mapy.cz (Android, iOS)

Kým appku Strava využijú najmä ľudia, ktorí to so športom myslia serióznejšie, české Mapy.cz budú ideálne pre zvyšok hýbajúcej sa populácie. 

Stačí ich prepnúť na zobrazenie turistických máp a razom môžete objavovať turistické chodníky, ktoré má Slovensko značené snáď najlepšie v Európe. 

Že vás to nebaví pešo? Nájdete tu aj všetky cyklocesty, kde nehrozí žiadny stret s okolo idúcimi autami. Ľahko tiež objavíte nové trasy a vďaka výškovému profilu a navigácii zistíte, koľko asi cesta do cieľa bude trvať.

Turistické mapy do mobilu

Chápeme však, že niekedy možnosť zaboriť prst kamkoľvek nestačí a bývame radšej, keď dostaneme všetko naplánované od A po Z.

Detailné tipy na výlety aj s popisom trasy môžete hľadať na weboch ako je hiking.sk alebo hikemates.com.

Hikemates tipy na výlety

Headspace (Android, iOS)

Fyzické zdravie je jedna vec, ale naša pohoda úzko súvisí aj s tým, ako zvládame stres a nakoľko dokážeme vypnúť či relaxovať.

Automaticky vás napadne dobrá kniha alebo film? Ak vám to funguje, super, pravý relax pre mozog však príde až vtedy, kedy nemyslíte vôbec na nič. 

Meditačné techniky môžu pre nováčikov znieť ako šarlatánstvo, no aplikácie ako Headspace alebo konkurenčný Calm vás možno presvedčia o opaku. Vyskúšať si ich teraz môžete, aj keď máte streamovaciu službu Netflix. 

Vďaka paušálom SLOBODA od 4ky si môžete výlety plánovať kdekoľvek a nikdy sa nestratíte. Všetky totiž ponúkajú veľkú porciu dát a pokrytie rýchlou 3G alebo LTE sieťou na takmer celom Slovensku. 

SLOBODA 100+ len za 10 eur/30 dní má pripravených rovno 11 GB využiteľných v celej SR (z toho 3,78 GB v EÚ) a 100 minút alebo SMS v celej EÚ. 

Pre naozaj náročných je tu neobmedzený paušál SLOBODA ∞ +, ktorý vás pri automatických úhradách priamo z platobnej karty vyjde len 20 eur/30 dní.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google