K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Tipy na výlety po Slovensku pre milovníkov technológií

Počas letných víkendov či prázdninových dní sa nemusíte vybrať len do hôr alebo k vode. Slovensko má aj množstvo pamiatok, ktoré ocenia (nielen) technologickí nadšenci a deti všetkých ročníkov. 

Autá, lietadlá a všemožné konštrukcie, ktoré museli vymyslieť tie najšikovnejšie hlavy – to všetko nájdete v technických múzeách a lokalitách, ktoré vám odporúčame ako tip na najbližší výlet. 

Múzeum dopravy v Bratislave

Je možné, že okolo neho pravidelne chodíte, no nikdy vás nenapadlo vojsť dnu. A to je veľká chyba!

Múzeum dopravy prakticky dotýkajúce sa slávnej bratislavskej Hlavnej stanice totiž ponúka desiatky historických vozidiel, ale aj starých bicyklov, motoriek a samozrejme, vlakov a všemožnej vlakovej techniky – od návestidiel až po koľajnice a komunikačný systém pre železničiarov. 

Veterány tak už nemusíte hľadať len na zrazoch v slovenských mestách, tu ich máte pekne pod jednou strechou.

Vstupné: 7 eur (dospelí) / žiaci, študenti a dôchodcovia 3 eur

Vodný mlyn Jelka

Čo ponúknuť má aj juh Slovenska. Na brehu Malého Dunaja stojí unikátny vodný kolový mlyn, ktorý je plne zrekonštruovaný.

Kedysi išlo o nevyhnutnú “pomôcku” našich predkov pre mletie obilia na múku. Tento konkrétny sa používal až do roku 1951.

Deťom pomôže vysvetliť úžasnú silu vody, ktorá dokáže pohnúť celou hnacou sústavou a možno tak budú v budúcnosti pri zábave na rieke alebo jazerách o čosi opatrnejšie. Hlavne však zistia, že chlieb nerastie na pultoch obchodov a za každým pecňom sa skrývala, ale ešte aj dnes skrýva tvrdá práca. 

Súčasťou mlynu v Jelke je aj skanzen, ktorý minulosť obce a práce v nej podrobnejšie vysvetľuje. Z Bratislavy sa sem dostanete za približne 40 minút. 

Základné vstupné: 2 eurá

Vojenské historické múzeum Piešťany

Dnes sa viac než kedykoľvek inokedy hovorí o výbave našej armády a susedných štátov. 

Vojenský historický ústav však už od roku 2004 ukazuje výbavu česko-slovenskej armády od 2. svetovej vojny až po rok 1992, pričom rozhodne stojí za návštevu. Je umiestnené v areáli piešťanského letiska, takže okrem vozidiel, zbraní a uniforiem tu nájdete aj pomerne veľa lietadiel a vrtuľníkov.

Dajte si však pozor na to, že do múzea je možné počas leta vstúpiť len trikrát za deň, o 10:00, 13:00 a 15:00.

Letecké múzeum

vhu.sk

Vstupné: Dospelí 1 euro, študenti a dôchodcovia 0,50 eur

Interaktívne letecké múzeum Trenčín

Chcete niečo modernejšie? Na trenčianskom letisku, kde sa koná aj najznámejší slovenský letný hudobný festival Pohoda, nájdete Hangár X.

Okrem klasickej expozície lietadiel sa tu k nim môžete dostať oveľa bližšie, pretože múzeum sľubuje aj možnosť si do nich naozaj sadnúť, prípadne si vyskúšať aj letecký simulátor, na akom normálne trénujú len profesionálni dopravní piloti. 

Obmedzením je opäť len frekvencia vstupov, múzeum funguje len v sobotu a nedeľu o 11 a 14:00.

Letecké múzeum

Hangar X

Vstupné: 2 eur (deti do 6 rokov zadarmo)

Slovenské banské múzeum Banská Štiavnica

Naozaj unikátnym zážitkom je možnosť nasadi'’ si helmu a sfárať do jednej najväčších banských štôlní Bartolomej. 

Takáto možnosť sa vám naskytne kúsok od Banskej Štiavnice vďaka Slovenskému banskému múzeu. 

Priamo v Banskej Štiavnici však nájdete aj klasické múzeum v normálnych priestoroch a za zmienku stojí aj výstava minerálov alebo prehliadka odvodňovacej štôlne Glanzenberg. Je toho naozaj dosť, ponuku SBM si teda najprv poriadne naštudujte a po ceste do Tatier nič nevynechajte. 

Banské múzeum Štiavnica

Slovenské technické múzeum a Múzeum letectva Košice

Poriadnu techniku ukazujeme aj na východe. Od roku 2002 funguje Múzeum letectva, ktoré na ploche 7 100 m2 ukazuje takmer 500 leteckých exponátov, vrátane skutočných stíhačiek!

Nájdete tu aj vrtuľník Mi-8 či Mig-29 v slovenských farbách. Niektoré kúsky sú naozaj unikátne aj vďaka tomu, že viaceré exponáty sem priniesol bývalý prezident Rudolf Schuster. 

Vďaka zahraničným vzťahom tu tak “pristála” aj  francúzska stíhačka Mirage IIIE či Lockheed F-104S Startfighter z Talianska.

Slovenské technické múzeum ale kúsok vyššie, v Prešove, ukazuje komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli. Solivary sa tak rozhodne radia medzi ďalšie technické unikáty, ktoré treba vidieť. 

Pochváľte sa dovolenkou na Slovensku so 4kou

V múzeách určite urobíte množstvo fotiek a videí, ktorými sa budete chcieť pochváliť svojej rodine. 

Vďaka našim dátovým paušálom to bude jednoduché aj lacné. Akýkoľvek nový paušál SLOBODA si teraz môžete vyskúšať len za 4 eurá na 30 dní. Stačí si kúpiť novú 4ka SIM kartu alebo si s novou 4ka SIM kartou preniesť číslo do 4ky cez eshop.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google