K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Pripravte sa na dovolenku s týmito appkami

Leto je v plnom prúde, teploty stúpajú a deti po pár týždňoch v škole už čoskoro opäť zostanú doma na celé dva mesiace prázdnin. 

Chystáte sa dovolenkovať na Slovensku, alebo využijete aktuálne uvoľnenie pandemických opatrení a vydáte sa niekde za hranice? Stále sa treba chrániť a poctivo dodržiavať všetky pravidlá platné u nás, aj v cieľovej krajine! 

Poradíme, čo robiť, a či vám na to bude stačiť len váš mobil. 

Jednotný očkovací preukaz v mobile vďaka QR kódu 

Cieľom Európskej únie je zabezpečiť čo najviac slobody. Podmienky vstupu do konkrétnej krajiny však zostávajú výlučne v kompetenciách konkrétnych štátov. 

Či teda do Chorvátska, Talianska, Španielska alebo Česka potrebujete očkovanie, PCR alebo antigénový test a aké môžu byť staré, si vždy včas overte u vašej cestovky, na webe Ministerstva zahraničných vecí alebo ešte lepšie, priamo u príslušných inštitúcií v cieľovej krajine. 

Covid Pass

Najväčšiu pohodu obvykle majú ľudia po kompletnom očkovaní, teda zvyčajne dvoch dávkach vakcíny oficiálne registrovanej v EÚ. 

Ako doklad o očkovaní môže slúžiť jednotný digitálny COVID Pass, ktorý dokážu naskenovať pracovníci na hraniciach alebo letiskách. Ak ste po očkovaní, Certifikát o vykonanej vakcinácii si môžete vygenerovať na korona.gov.sk a QR kód potrebný na vstup do zahraničia si nechať poslať do svojho mobilu cez e-mail.

Avšak pozor, Slovensko je stále pozadu. Potvrdenie o prekonaní ochorenia alebo výsledku antigénového či PCR testu si v podobe európskeho QR kódu zatiaľ nedostanete. Uistite sa teda, že ho máte vytlačené a ideálne aj v anglickom jazyku.

Lístky, letenky a doprava

Na toto všetko musíte nevyhnutne myslieť dopredu. Letecká doprava sa zbiera z problémov, nie je preto problém nájsť letenky za ešte výhodnejšie sumy, než kedysi. Skúste na to použiť služby ako Pelipecky (Pelikán) alebo Kiwi. Obe majú aj appku pre Android a iOS. 

Budete vo finálnej destinácii potrebovať auto, kam naložíte celú rodinu? Jednotkou medzi porovnávačmi ponúk miestnych požičovní je Rentalcars.com.

Ako sa však dostanete na letisko včas? Slovak Lines jazdia z Bratislavy na susedné letiská vo Viedni či Budapešti - lístok si v appke môžete kúpiť už dnes, potom ho len ukážete na displeji mobilu. 

RentalCars

Po Slovensku a najmä na kratšie párdňové cyklovýlety sa však povozíte aj slovenskými železnicami s appkou Ideme vlakom alebo RegioJetom

Ubytovanie

Ubytovanie v zahraničí ani nehľadajte inde, ako v appkách Booking a Airbnb. Platí, že druhá menovaná vám môže zabezpečiť dizajnové chatky a apartmány priamo v unikátnych lokalitách či centre mesta od ľudí, ktorí prenajímajú svoje byty.

V týchto pohnutých časoch je však možno stávkou na istotu klasický hotel cez Booking. Predsa len, personál a recepcia budú schopní poradiť a vyriešiť akýkoľvek problém, ak náhodou nastane. 

A ako natrafiť na dobrý hotel? Pozorne si prečítajte všetky hodnotenia. Pri pobytoch na Slovensku neváhajte použiť zľavové portály Zľavomat a ZľavaDňa

Ubytovanie na dovolenke

Počasie a mapy

Ak sa rozhodnete leňošiť len v rámci hotelového rezortu, je to asi jedno. No pri objavovaní okolitej prírody počas týždenného pobytu sa oplatí počítať aj s vrtochmi počasia. 

Dňom, kedy bude pršať, alebo naopak neznesiteľne piecť slnko, sa vyhnete s každou appkou na počasie v mobile. Na Slovensku sa však oplatí SHMÚ alebo Windy

Mapy.cz mám zas ukážu všetky turistické chodníčky v našich veľhorách, no a pri potulkách v zahraničí sa oplatí skúsiť Foursquare alebo Tripadvisor. S nimi nájdete tie správne pamiatky, reštaurácie aj zapadnutejšie turistické spoty. 

Mapy v zahraničí

Vždy online. Pre istotu

Dovolenka slúži na to, aby ste si oddýchli a načerpali nové sily. Lenže internet sa hodí aj v prípade, že práve nechcete posielať fotky domov na Slovensko. 

Pre istotu, ak budete potrebovať nájsť pomoc, pozrieť do máp alebo v e-mailoch nájsť potvrdenie z hotela. 

S novými paušálmi SLOBODA vám žiadne nepríjemnosti nehrozia. SLOBODA 100 + DÁTA NAVYŠE len za 10 eur na 30 dní má totiž pripravených rovno 11 GB dát využiteľných v celej SR, z ktorých 3,78 GB môžete použiť aj v zahraničí, kdekoľvek v EÚ.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google