K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Poznáme najlepšie slovenské appky roku 2021! Mnohé prekvapia

Smartfón dnes robia hlavne aplikácie. Na základnej obrazovke vášho mobilu určite nechýba WhatsApp či Messenger, na tých ďalších možno hudobný prehrávač alebo niekoľko hier, ktoré dokážu skrátiť nudu.

Nie všetky, ktoré nájdete v obchodoch Google Play alebo App Store, sú však naozaj užitočné a kvalitné. 

4ka je preto už niekoľko rokov partnerom ankety 4ka Android Code, ktorá aj v roku 2021 hľadala tie najlepšie aplikácie s jedinou podmienkou – musia byť slovenské, aby bolo zaručené, že budú mať vo vašom smartfóne skutočne svoje miesto a uľahčia vám život aj niekoľkokrát za týždeň. 

Ktoré appky by ste teda naozaj nemali obísť? 

4ka Android Code 2021

Cestovanie a výlety

V zime nikto nechce čakať na vlak či autobus zbytočne dlho. Pre všetkých, ktorí nie sú pevne zrastení so svojím autom, je tak prakticky povinnosťou aplikácia Cestovné poriadky CP (alebo verzia pre iOS). 

Nájde vám vlaky a autobusy v rámci SR, ale aj spojenia do zahraničia a linky mestskej hromadnej dopravy vo všetkých väčších mestách. Navyše, ukazuje aj aktuálne meškanie a dokážete si cez ňu kúpiť správny SMS lístok, takže jej naozaj nie je čo vytknúť. 

Cestovné poriadky appka

Na úplne opačný účel slúži Vypadni.sk. V tomto prípade ide o aplikáciu, ktorá pomáha nájsť tie najlepšie miesta a tipy na voľnočasové výlety a turistiku.

A že takých krásnych lokalít na Slovensku máme naozaj dosť, si môžete byť istí. Okrem kopcov a výhľadov sú tu aj kúpaliská, hrady a múzeá, doplnené detailnými informáciami o otváracích hodinách a výške vstupného. 

Kam sa teda vydáte najbližší víkend? 

Hry a zábava 

Hry na mobiloch sú staré asi ako úplne prvý mobil. Samozrejme, od časov legendárneho “Hadíka” sa veľa zmenilo. 

Dnes vás hry v mobile môžu aj niečo naučiť a vďaka appke s názvom Slovensko Kvíz sa dozviete viac o našej rodnej krajine. V štyroch témach (Geografia, Príroda, História a Kultúra) je neuveriteľných 200 otázok. 

Kviz Slovensko appka

Na pódiu sa však v ankete, v ktorej hlasovalo vyše 8 600 ľudí, objavila aj hra Athletics Mania, ktorej tvárou je úspešný slovenský šprintér Ján Volko. 

V tomto prípade ide o klasické precvičovanie si postrehu a rýchlych prstov, kedy sa vo virtuálnych pretekoch v behu, skoku do výšky či desaťboji snažíte prekonávať počítačových protivníkov, aj seba samého. Táto hra z rúk slovenských vývojárov je tiež pre iPhony

Spravodajstvo, médiá a vzdelávacie aplikácie

V dnešnej dobe sa na nás valí množstvo informácií z každej strany. Najmä tie od neznámych profilov na sociálnych sieťach, však môžu byť úplne nezmyselné.  

S hoaxami a dezinformáciami sa dá bojovať len overovaním informácií z poctivých zdrojov. Na prvé dve priečky v kategórii pre správy ste v hlasovaní dostali aplikácie portálu Aktuality.sk (Android, iOS) a Denníka N (Android, iOS). 

Správy aplikácie

So schopnosťou kriticky myslieť súvisia aj vzdelávacie aplikácie. V tomto prípade sa však v rebríčku top 3 oplatí zamerať hlavne na slovenské appky Autoškola a Čo to tu kvitne?

Ich názvy asi napovedia, čo dokážu. Autoškola slúži na prípravu žiadateľa o vodičák skupiny A, B, C, D alebo T. Nájdete tu všetky používané otázky, ale, pochopiteľne, aj dopravné značky a križovatky, ktoré treba úspešne vyriešiť, aby ste v reálnej premávke neboli pre seba alebo iných nebezpeční.

Aplikácia rozpoznávanie rastlín

Čo to tu rastie? dokáže pomôcť s rozpoznaním kvetov, bylín a stromov, ktoré môžete objaviť vo svojej záhrade, alebo kdekoľvek na výletoch po Slovensku. 

Možnosti dokáže postupne zúžiť po zadaní farby, lokality nálezu a počtu lupienkov na kvetoch.   

Najlepšie aplikácie bez delenia do kategórií

Svojich víťazov má aj všeobecný rebríček najpopulárnejších appiek u nás. Niektoré z nich zrejme už používate, iné by ste rýchlo mali začať.

Absolútnou jednotkou sa stal Haka System+ (verzia pre iOS). Ide o aplikáciu od komunity okolo facebookovej skupiny Hľadá sa auto, kde členovia často pomerne úspešne dokázali nájsť nejedno vozidlo, ktoré zlodeji zobrali majiteľom. 

Vlani však vydali revolučnú aplikáciu, ktorá dokáže autá okolo vás preverovať aj za jazdy, ak sa vám nechce evidenčné čísla vypisovať ručne. 

Ktokoľvek tak dokáže nájsť kradnuté vozidlo, okamžite kontaktovať políciu a prispieť tak k tomu, aby sa vrátilo právoplatnému majiteľovi. 

Najlepšie slovenské aplikácie

Druhý najobľúbenejší Green Pass pre Android alebo jeho verziu pre iOS si do konca minulého roka stiahlo vyše 2,5 milióna Slovákov.

Slúži nám na to, aby sme si v nej uchovávali informácie o svojom očkovaní a získali tak prístup do práce alebo jednotlivých prevádzok, kde vstup ovplyvňujú pravidlá COVID automatu. Zabudnite na papierové doklady, jednoducho ukážete displej vášho mobilu.

Šikovná aplikácia FlashScore (aj pre iOS) je zas doslova povinnosťou pre fanúšikov futbalu, hokeja, tenisu, basketbalu či mnohých iných športov. Nikde inde nezískate lepší prehľad o aktuálnych výsledkoch, ale aj tabuľkách či pláne budúcich zápasov. Táto aplikácia obstojí aj vo svetovom meradle. 

Svoje appky má aj 4ka a SWAN

Do základnej výbavy každého Štvorkára patrí aj aplikácia Moja 4ka. Rovno z mobilu si tak overíte svoju aktuálnu spotrebu, voľné gigabajty a dokonca aj zaplatíte služby bez toho, aby ste museli vstať z gauča. 

SWAN GO je zas najlepším spôsobom, ako sledovať televízne vysielanie nielen slovenských a českých staníc doslova odkiaľkoľvek. So 7-dňovým archívom tak stihnete aj to, čo by vám inak ušlo. 

Swan Go

K poriadnym aplikáciám alebo dokonca televízii v mobile však potrebujete paušál s poriadnym objemom voľných dát, aké ponúkajú paušály SLOBODA od 4ky.

Stále sa oplatí aj akcia, v rámci ktoréj si môžete ktorúkoľvek SLOBODU vyskúšať len za 4 eurá na 30 dní, aj SLOBODU ∞ + s neobmedzeným objemom dát v SR.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google