K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Pozitívne myslenie v negatívnej dobe? Pri práci s mobilom pamätajte na tieto pravidlá

Za posledný rok a pol si každý z nás prešiel obdobím strachu, neistoty a frustrácie. 

Nemusíme sa však baviť len o extrémnych udalostiach. Stres zažíva úplne každý a je len na nás, ako rýchlo si priznáme, že nás okráda o pohodu, sústredenie v práci a šťastie.

V polovici septembra si psychológovia pripomínajú Deň pozitívneho myslenia. Vyhľadať pomoc určite nie je hanba, ale rady a tipy odborníkov sa oplatí počúvať aj v prípade, že  nepociťujete akútne problémy. Nespokojnosť či dokonca vyhorenie totiž nastupujú náhle, ale spamätať sa môže trvať mesiace.

Nenechajte sa vyrušovať

Skontrolovať nové notifikácie na mobile trvá len pár sekúnd, podľa výskumu z roku 2019 však na displej svojho mobilu pozriete, kliknete alebo po ňom skrolujete až neuveriteľných 2 617-krát a odomknete ho v priemere 150-krát denne

Ak by ste s ním po každom zosnímaní odtlačku prsta alebo Face ID niečo robili hoci len 30 sekúnd, stále sa okradnete o minimálne hodinu svojho času. Každý jeden deň!

Notifikacie

Pozornosť nám kradnú zbytočné notifikácie, nepotrebné e-maily aj príliš veľa sociálnych sietí. Nikdy totiž neskontrolujete len jednu vec. Vždy si pozriete aj pár ďalších Stories na Instagrame alebo rozkliknete nejaký článok z Facebooku – v tom lepšom prípade. 

V tom horšom budete polovicu času pozerať na reklamy a posty od ľudí, ktorých vlastne nepoznáte. Rady sú jasné:

1. Spravte si poriadok v e-mailoch. Služby, ktoré nevyužívate a newslettery od nich nečítate, jednoducho odhláste kliknutím na tlačidlo “Unsubscribe”.

2. Zvážte, koľko obsahu potrebujete sledovať na sociálnych sieťach. V tomto sú najhorší influenceri. Naozaj sa každý večer chcete preklikávať dvadsiatkou 15-sekundových príbehov? Nebude lepšie, ak si vo feede necháte len priateľov a známych?

Zväčša platí, že nové zdroje pridávame postupne, jeden po druhom. Odhlasujeme ich však len zriedka, alebo vôbec. Nájdite si hodinu času a vyhláste veľké upratovanie!

3. Vypnite si notifikácie, ktoré nepotrebujete. O správach a SMS-kách od rodiny asi chcete vedieť hneď. Akcie z obľúbených e-shopov zrejme počkajú a na displeji nemusia svietiť vôbec. 

Rázne obmedzte čas, ktorý chcete mrhať s mobilom v ruke

Poznáte tie rady, ako by ste deťom mali obmedziť čas na hranie počítačových hier, napríklad na jednu hodinu denne? 

A čo vy? Nevadí, že váš screen time ukazuje desivé čísla? V nastaveniach Androidu aj iOS nájdete presné informácie o tom, koľko času za deň či týždeň strávite v konkrétnej aplikácii. 

Ak ste sa pri pohľade na ne poriadne vydesili, je čas podniknúť rázne kroky. Čas pre jednotlivé aplikácie si môžete obmedziť. Na začiatok skúste napríklad 45 či 30 minút denne. Možno budete prekvapení, ako rýchlo naň narazíte. Mobil potom aplikáciu uzamkne, no stále bude na vás, či zámok prelomíte, alebo sa ovládnete a pôjdete radšej robiť niečo iné. 

Modré svetlo z mobiliu

Zlepšite si spánok

Skvelým tipom je deadline, po ktorom už mobil do ruky nechytíte. Odborníci odporúčajú po príchode domov odložiť ho napríklad na poličku spolu s kľúčmi. Znova si ho vezmete, plne nabitý, až na druhý deň ráno.

Pýtate sa, čo budete robiť bez neho? Napríklad večerať spolu s rodinou, čítať knihu, cvičiť alebo pozerať dobrý film.

S kvalitou spánku však úzko súvisí aj čas, kedy prestaneme pozerať do obrazoviek. Je dokázané, že tzv. modré svetlo dokáže blokovať tvorbu melatonínu, ktorý je priamo zodpovedný za ospalosť a zaspávanie. 

Niečo sa dá kompenzovať režimom, ktorý obrazovku vo večerných hodinách zafarbí do žlta, no aj tak sa odporúča mobil nebrať do rúk aspoň pol hodinu až hodinu pred spánkom.

Nový mobil so 4kou

Správne návyky v súvislosti s mobilom sú jedným zo základov modernej psychohygieny. Na druhej strane, smartfón dnes určite potrebujete.

4ka vám teraz na úplne nový mobil ponúkne bonus až 210 eur. Stačí si ho vybrať spolu s SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA z nášho e-shopu. Výška bonusu sa, v závislosti od konkrétneho paušálu a dĺžky rozloženia platby, objaví v každej vašej mesačnej faktúre. 

Myslíme ale aj na tých, ktorí pre 4ku zatiaľ nie sú pevne rozhodnutí. Všetky paušály vám umožníme si vyskúšať, a to za skvelú cenu len 4 eurá na 30 dní. A to vrátane kombinácie nového paušálu SLOBODA + DÁTA NAVYŠE s neobmedzeným objemom dát v SR a neobmedzenými volaniami / SMS v SR a EÚ. Stačí si objednať cez e-shop spolu so 4ka SIM kartou a výhodná cena 4€ je vaša.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google