K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Osláv deň Zeme s týmito ekologickými appkami

Témy ekológie a ochrany životného prostredia nikdy neboli aktuálnejšie. Naozaj platí, že ak okamžite nezačneme znižovať množstvo vypúšťaných emisií, klimatické zmeny sa už nebudú dať zastaviť.

Ľudstvo tak budú čakať vysoké teploty, stúpajúce hladiny riek a suchá, ale aj extrémne vyčíňanie počasia, aké sme v strednej Európe zaznamenali minulý rok.

Piatok 22. apríla si pripomíname deň Zeme, no správať sa rozumne a ekologicky, by sme mali po celý rok. Má to však aj iné výhody. S týmito appkami nielenže pomáhate planéte, ale aj šetríte vašu peňaženku!

Cestujte verejnou dopravou (Cestovné poriadky, Ideme vlakom)

Áno, sedieť vo vlastnom aute je pohodlné, no každý kilometer jazdy vypúšťa stovky gramov CO2 a páli litre čoraz drahšieho benzínu a nafty. 

Najčastejšou výhovorkou, prečo sa do mesta tlačiť autom aj napriek tomu, že musíte dlho hľadať parkovacie miesto a rozčuľovať sa v dopravných zápchach býva, že sa vám nechce mrznúť na zastávke, alebo sta už aj zabudli, ako to vlastne funguje.

Cestovné poriadky (Android, iOS) vám pomôžu nájsť časy odchodov prímestských autobusov a vlakov aj mestskej MHD prakticky v každom okresnom meste. Ak je to pre vás stále príliš zložité, napríklad v Bratislave môžete aj Google Mapy, ktoré vám po prepnutí na MHD nájdu presné odchody daných liniek. 

Ideme Vlakom (Android, iOS) je oficiálna aplikácia ZSSK, ktorá vám umožní kúpiť lístok online ešte cestou na stanicu a vyhnúť sa tak zbytočnému čakaniu pri okienku.  

Stačí si tak sadnúť, nasadiť slúchadlá, pustiť obľúbený podcast alebo prečítať knihu – to počas šoférovania robiť nemôžete!

MHD autobusy v mobile

Požičajte si kolobežku, bicykel alebo auto

Predsa len v MHD nechcete ísť s nikým iným? Tí odvážnejší si vďaka aplikácii Bolt (Android, iOS) môžu požičať elektrické kolobežky, ktoré jazdia úplne bez emisií. Platíte len za odomknutie a každú minútu jazdy, no stále to môže vyjsť menej, ako keď sadnete do auta. 

Len si dávajte pozor, dodržujte pravidlá cestnej premávky a pokiaľ možno, nasaďte si aj prilbu. Využiť sa dajú v týchto mestách: Banská Bystrica, Bojnice, Bratislava (tu je aj služba Tier), Galanta, Hlohovec, Holíč, Košice, Martin, Nitra, Piešťany, Poprad, Prešov, Prievidza, Trenčín, Trnava a Žilina.

Bolt kolobežky

V hlavnom meste fungujú aj zdieľané elektrické skútre či automobily. Riešením môžu byť aj ružové bicykle Rekola (Android, iOS) – skúste pohľadať, či vaše mesto neponúka niečo podobné. Bike sharing majú napríklad Trnavčania, Košičania, Žilinčania či Nitrania. 

Menej nakupujte a viac recyklujte

Je pravdou, že novšie žiarovky, počítače alebo chladničky spotrebúvajú menej elektrickej energie a tak sú vo výsledku ekonomickejšie. 

Lenže druhá strana mince hovorí o zbytočnom odpade, ktorý sa tiež musí zrecyklovať. Nakupujte (a predávajte) preto z rozumom a keď už si z e-shopu 4ky objednáte nový mobil, skúste ten starý posunúť niekomu z rodiny.

Ak sa to nepodarí, stále je tu možnosť predať ho niekomu, kto ho ešte využije. Prostredníctvom naznámejšieho inzertného portálu Bazoš (Android, iOS) predáte prakticky čokoľvek. 

Samozrejme, funguje to aj opačne – čokoľvek hľadáte, môžete mať lacnejšie ako v obchodoch, ak vám nevadí, že to nie je úplne nové. Dávajte si však pozor na podvodníkov, ktorí na Bazoši alebo Facebook Marketplace číhajú ako supy a nikdy nikam nepíšte číslo svojej platobnej karty s preferujte osobné odovzdanie tovaru aj platbu. 

Alternatívou môže byť appka Darujem za odvoz, kde je väčšina vecí úplne zadarmo.

Veľkou zelenou témou je však hlavne nakupovanie oblečenia. Našťastie, aj tu existujú možnosti, ako si do šatníka pridať niečo, čo už bolo vyrobené a svoju dávku spotrebovanej vody a vypusteného CO2 má dávno za sebou.

Skúste hľadať po bazaróch (aj tých offline vo vašom meste), facebookových skupinách alebo sekáčoch. Najznámejší Remix (Android, iOS) má aj mobilnú aplikáciu a bezproblémové doručovanie na Slovensko.

Sekač

Vyhadzujte menej jedla 

Vedeli ste, že na Slovensku podľa OSN vyhodíme každý rok do kontajnerov až 900-tisíc ton potravín?  

Podľa štatistík Free-Food.sk zas vyhodíme 40 - 60 kg potravín ročne. To sú však dáta na jednu osobu, pri štvorčlennej domácnosti sa tak zrazu dostávame na stovky kilogramov. 

Odpadu by pritom mohlo byť oveľa menej, ak by ste si potraviny s končiacim dátumom spotreby v chladničke zapratanej marmeládami, kečupom a dózami včas všimli. 

Pomôcť vám s tým môže aplikácia NoWaste (Android, iOS). Ide o zoznam potravín – nie však ten nákupný, ale toho, čo už máte vo svojej chladničke. 

Kedykoľvek tak uvidíte, čo ešte máte doma (a môžete v obchode preskočiť), a čomu naopak končí záruka, takže z toho bude vhodné uvariť už najbližší obed alebo večeru.

Necestujte (a nepáľte benzín) sami

O ekologickejšom cestovaní už reč bola. Čo však v prípade, že naozaj musíte ísť autom? 

Aplikácia BlaBlaCar (Android, iOS) slúži na takzvanú spolujazdu. Vo väčšine áut totiž každé ráno cestuje len 1 osoba a zvyšné tri alebo štyri sedadlá sú nevyužité. 

S touto appkou to ľahko zmeníte a môžete sa pridať ku komukoľvek, kto každé ráno jazdí medzi Prešovom a Košicami, alebo naopak, môžete takúto jazdu zorganizovať a ľahko si rozdeliť svoje náklady na palivo. 

spolujazda

No a keď už ušetríte prírodu a začali ste šetriť svoje peniaze, môžete do balíka pridať aj svoj mobilný paušál. 

S novou 4ka SIM kartou teraz môžete mať ktorúkoľvek SLOBODU len za 4 eurá na 30 dní pri kúpe cez eshop. Dokonca aj  SLOBODU NEKONEČNO + s nekonečným objemom dát v SR a neobmedzenými hovormi/ SMS za bežnú cenu 22 eur/30 dní.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google