K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Od hadíka k Pokémon GO: Dejiny mobilných hier – hrali ste ich všetky?

Kto by dnes vedel žiť bez počítača alebo mobilu? Pomáhajú nám pri práci alebo spájajú s našimi najbližšími. 

Sú čoraz výkonnejšie, no ani náhodou to neboli pracovné úlohy, ktoré výrobcov nútili čoraz viac posúvať hranice výkonu. Prakticky okamžite s prvým mobilom prišli aj parádne hry, na ktorých sa mnohí z nás stali doslova závislí. 

Hrali ste ich všetky?

Snake (Hadík) - Nokia 6110 z roku 1997

Snáď neexistuje nikto starší než 30 rokov, kto by v živote nevlastnil aspoň jednu tlačidlovú Nokiu. V týchto ikonických telefónoch nesmela chýbať snáď najznámejšia mobilná hra na svete - Hadík. 

Cieľ bol jasný, pozbierať všetky malé bodky (v budúcich moderných smartfónoch ovocia) a vyhnúť sa prekážkam. Had sa však plazil čoraz rýchlejšie a vyššie levely už pripomínali poriadne bludiská. 

Mimochodom, hada si dnes môžete zahrať aj na Androide alebo iOS, len ovládanie na dotykovom displeji je, paradoxne, menej pohodlné ako na fyzických tlačidlách. 

Snake na starých Nokiách

Ak práve sedíte za počítačom, skúsiť môžete aj multiplayerovku slither.io.

Stack Attack - Siemens A50 / C45 z roku 2002

Kto nemal Nokiu, mohol mať napríklad Siemens s typickým oranžovým podsvietením displeja. Pochopiteľne, vtedy ešte čiernobieleho.

Hru s názvom Sokoban, kde bolo treba posúvať kocky tak, aby ste našli cestu von, poznajú už oveľa starší hráči počítačových hier. Stack Attack bol alternatívou – skladník musel krabice umiestniť tak, aby vyplnil celú riadok – niečo ako tetris, len farby šikovne nahrádzali rôzne vzory. 

Angry Birds - Android / iOS z roku 2009

S dotykovými mobilmi prišli nové možnosti. Absolútny ošiaľ spôsobili naštvané prasiatka a odvážne vtáky, s pomocou ktorých mohol hráč demolovať mapy od výmyslu sveta. Čím väčšie škody, tým viac bodov. 

Hru si len do roku 2014 stiahli vyše 2 miliardy ľudí. Ide tak zrejme o jednu z najpamätnejších hier na Android alebo iOS

Veď ktorá iná to z mobilov dotiahla až na veľké plátna v kinách? Je to tak, v roku 2016 vyšla prvá, a v roku 2019 druhá časť Angry Birds Movie. 

Angry Birds pochopiteľne v obchodoch nájdete aj dnes. 

Angry Birds

Plants vs. Zombies - Android / iOS z roku 2009

Zdá sa, že rok 2009 bol na parádne hry naozaj bohatý. Že by to bolo práve preto, že v tento rok vyšiel revolučný iPhone 3GS?

Ani v prípade Plants vs. Zombies nešlo o nič, čo by sme predtým nepoznali. Hráč staval a postupne vylepšoval svoje strážne veže (kvety), ktoré mali zastaviť postupujúcich nepriateľov (zombíkov).

Postupom času vyšlo už 6 hier s týmto titulom, posledný dokonca aj na počítače a herné konzoly PlayStation a Xbox. V obchodoch Google Play aj App Store sú teraz kvety aj zombíci zadarmo. 

Fruit Ninja - Android / iOS z roku 2010

Viete si predstaviť hru, kde nepriateľov totálne rozsekáte mačetou tak, že všade striekajú ich vnútornosti? To by asi nebolo nič pre najmenšie deti, že?

Autori Fruit Ninja ale nepriateľov nahradili neškodným a zdravým ovocím, pričom nože ste ovládali vlastnými palcami na dotykovej obrazovke. 

Cieľom bolo zničiť čo najviac, ideálne v parádnych kombináciách. Jednoduché a totálne návykové aj dnes! 

Fruit Ninja

Candy Crush Saga - Android / iOS z roku 2012

Podľa posledných čísel viac než 2,7 miliardy stiahnutí. Hra, ktorá je zadarmo, no vďaka možnosti nakupovania si ďalších životov zarobila autorom ťažké milióny dolárov.

Paradoxne, verzie pre iOS a Android prišli až pár mesiacov potom, ako hra odštartovala na počítačoch, integrovaná do sociálnej siete Facebook. Tam hry snáď už nikto nehráva, no vývojárske štúdio King naozaj využilo príležitosť naplno. 

Koncept pochopíte takmer okamžite, fazuľky a cukríky treba posúvať tak, aby boli aspoň tri vedľa seba. Za to sú body a večná sláva…

Pokémon Go - Android / iOS z roku 2016

Pokémoni prišli ako tornádo a ich sláva, aspon u nás, aj pomerne rýchlo opadla. Hra však dokázala niečo nevídané. 

Decká s mobilmi v rukách vyhnala von! Pokémon Go je totiž založená na technológii rozšírenej reality. Pokémonov ste lovili priamo v parku vo vašom meste, alebo na miestach, ktoré ukázala mapa. Vyskytlo sa dokonca aj pár nehôd a žalôb, keď hráči s hlavou sklonenou do displeja prišli k zraneniam po pádoch na chodníkoch.  

Pokémon Go

S novými paušálmi SLOBODA môžete hrať hoci aj donekonečna a všetky spomenuté hry stiahnuť rovno cez naše dáta. SLOBODA 100 + DÁTA NAVYŠE len za 10 eur na 30 dní má totiž pripravených rovno 11 GB dát využiteľných v celej SR, z ktorých 3,78 GB môžete použiť aj v zahraničí, kdekoľvek v EÚ.

Pre naozaj náročných je tu neobmedzený nový paušál SLOBODA ∞ + DÁTA NAVYŠE, ktorý vás pri automatických úhradách priamo z platobnej karty vyjde len 20 eur na 30 dní. Nielenže máte bezstarostnú úhradu, ale týmto spôsobom ušetríte až 2 € každých 30 dní. A zostane aj na dobrú kávičku.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google