K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Naskočte na bicykel s týmito appkami

Dni sú stále dlhšie a priemerná teplota stúpa. Určite ste si aj vy všimli trend, ktorý sa začal približne pred rokom.

Reč je cyklistike! Zdá sa, že tento šport počas pandémie učaroval doslova každému až tak, že väčšina skladov a obchodov momentálne zíva prázdnotou. 

Ak však už svoj horský či cestný bicykel máte, alebo sa vám podarilo uloviť niektorý z aktuálnych modelov, určite chcete objaviť všetky triky a tie najkrajšie cestičky vo svojom okolí. 

Poradíme, ako na to. Postačí vám na to len mobil s Androidom alebo iOS.

Komoot (Android, iOS)

Pre cyklistov (ale aj bežcov a turistov) je to asi najdetailnejšia aplikácia na plánovanie výletov a trás. 

Jednoducho si zvolíte, či máte cesťák, gravel alebo poctivé MTB-čko, či chcete jednosmerný alebo okružný výlet a na záver posuvníkom vyberiete to najdôležitejšie… vašu úroveň kondície

Komoot následne naplánuje ideálnu trasu z bodu A do bodu B aj s presným zobrazením profilu stúpania či toho, koľko percent trasy bude po asfalte, štrku či nespevnených trasách. 

Využiť tiež môžete funkciu discover, ktorá vám pomôže, ak absolútne netušíte, kam sa vo vašom okolí vlastne chcete pozrieť. 

Komoot mapy pre cyklistov

Mapy.cz (Android, iOS)

Komoot ale môže byť až príliš komplexný a zložitý. V českej aplikácii Mapy.cz si všetko môžete naplánovať sami, ako keby ste pozerali do klasickej papierovej mapy.

A keď si zobrazenie prepnete na turistické, razom uvidíte všetky cyklotrasy, ktorých na Slovensku vôbec nemáme málo!

Už horší je však fakt, že často vedú priamo po hlavných cestách, alebo končia niekde v poli. 

Cyklotrasy Mapy.cz

Strava (Android, iOS)

Aplikáciu Strava určite poznáte. Slúži na GPS záznam presnej trasy, ktorú ste si odšliapali. 

Nedávno však prišla menším redizajnom a najmä v platenej sekcii má pre cyklistov pár parádnych chutoviek navyše. 

Sekcia Maps vám taktiež automaticky nájde ideálnu trasu pre najbližší výlet. Stačí si vyklikať správne parametre. Pre tých, ktorí to so zlepšovaním kondičky myslia vážne, môže byť zaujímavý aj ukazovateľ týždennej intenzity a odhadovaného fyzického stavu

No a na záver sa oplatí pozrieť na takmer nevyhnutnú funkciu Beacon, alebo po našom “maják”. Tá dokáže vygenerovať link, prostredníctvom ktorého budú môcť vaši najbližší online sledovať vašu polohu

V čase mieru sa to hodí napríklad pre odhad, kedy majú začať s varením obeda, pri páde alebo problémoch vám však môže aj zachrániť život. 

Strava

Cyklopočítač v mobile (Android, iOS)

Základnou výbavou každého cyklistu musí byť svetlo (“blikačka”) pod sedlo a cyklopočítač na riadidlách. Chcete predsa vedieť, ako rýchlo idete a koľko kilometrov ste už prešli.

Ak neplánujete jazdiť v náročnom teréne, možno vám postačí aj špeciálny držiak pre mobil. 

Všetky podstatné informácie o aktuálnej aj priemernej rýchlosti či nadmorskej výške vám totiž ukážu špeciálne aplikácie. Niektoré dokonca ponúkajú aj navigáciu. 

Cyklopočítač v mobile

Relive (Android, iOS)

Túto aplikáciu rozhodne nevyhnutne nepotrebujete, ale v čase sociálnych sietí môže ísť o príjemnú zábavku.

Jej úloha je jednoduchá - na základe zaznamenanej trasy vám vytvorí efektné video s 3D profilom celej vašej jazdy, ktorý ešte môžete doplniť vlastnými fotografiami. 

Naozaj sa tak môžete cítiť, ako keby ste išli etapu na Tour de France. 

YouTube 

Samozrejme, s tými správnymi kanálmi a obsahom pre cyklistov. Na Slovensku a v Česku sa určite oplatí sledovať MTBiker alebo nadšenca, ktorý si hovorí Trail Hunter.

V zahraničí je najznámejšia megasieť Global Cycling Network s vyše 2,6 miliónmi subscriberov. 

Všetky vám pomôžu pri výbere toho najlepšieho bicykla pre vaše potreby, jeho základným servisom a ešte aj pridajú tipy na správne jazdienie a stravu. 

Na bicykel so 4kou

Nezabúdajte, že na cyklovýletoch by ste vždy mali mať v zálohe svoj mobil. Nikdy neviete, kedy sa môže hodiť. Vďaka paušálom SLOBODA od 4ky navyše kedykoľvek budete môcť nahliadnuť do máp a alebo skontrolovať, ako sa vám darilo naposledy.

SLOBODA 100+ len za 10 eur/30 dní má pripravených rovno 11 GB využiteľných v celej SR (z toho 3,78 GB v EÚ) a 100 minút alebo SMS v celej EÚ

Pre naozaj náročných je tu neobmedzený paušál SLOBODA ∞ +, ktorý vás pri automatických úhradách priamo z platobnej karty vyjde len 20 eur/30 dní.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google