K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Načerpajte energiu do mobilu kdekoľvek

Na trhu už nájdeme aj mobily s poriadne veľkými batériami. Ako ale nabijete svojho miláčika vo vlaku, v stane na hudobnom festivale alebo kdekoľvek večer, keď si potrebujete aspoň zavolať taxík domov? Prezradíme vám, čo robiť v prípade, ak sa ukazovateľ percent zostávajúcej energie nebezpečne blíži k nule a elektrická zásuvka nie je nikde na blízku.

Riešením sú externé zdroje energie – tzv. powerbanky. Pozreli sme sa na päť rôznych riešení, z ktorých jedno inovatívne riešenie pochádza aj z dielne šikovných slovenských vývojárov.

Všeobecne platí, že čím vyššiu kapacitu externé batérie majú, tým sú väčšie, ťažšie a drahšie. Nepočítajte ale, že z 10 000 mAh powerbanky nabijete svoj mobil s 3 000 mAh batériou trikrát. Reálne sa dajú využiť asi dve tretiny kapacity prenosnej nabíjačky. Po prevode na potrebné napätie tak môžete rátať s maximálne 70 % kapacity externej batérie, čiže v tomto prípade nabijete telefón zhruba 2 krát.

Varta Powerpack 2600 mAh

Malý valček s kapacitou 2 600 mAh poslúži na nabíjanie smartfónov s malou batériou (naplno s ňou nabijete napr. starší iPhone 5S s kapacitou batérie 1 570 mAh) alebo na núdzové dobitie úplne vyšťaveného mobilu, z ktorého si potrebujete aspoň zavolať. Výhodou sú miniatúrne rozmery. Na výšku má len 10 cm a priemer 24 mm. Váži 61 gramov, takže sa pohodlne stratí v každom vrecku či kabelke. Neminiete naň viac než 10 eur.

 

ADATA PV120 Power Bank 5100 mAh

Väčšia batéria, ktorá už ponúka dva štandardné USB porty. Teoreticky tak môžete nabíjať dva mobily zároveň, ale väčšinou platí, že druhé USB-čko ponúka najmä silnejší 2,1 A prúd. Ten možno budete potrebovať pre nabíjanie tabletov. Bežný mobilný telefón by sa z neho mal nabiť rýchlejšie. Všimnite si aj malé microUSB v strede. Pri všetkých powerbankách slúži na to, aby ste najprv dostali energiu do nich. Z počítača alebo ľubovoľnej nabíjačky pribalenej k väčšine telefónov. Cena? Približne 12 eur.

 

Xiaomi 5000 mAh / 10000 mAh / 16000 mAh / 20000 mAh

Čoraz známejší výrobca mobilných telefónov ponúka aj celý rad zaujímavej elektroniky a príslušenstva. Jeho batérie nájdete v obchodoch v rôznych kapacitách, líšiacich sa najmä rozmermi a cenou. Najlacnejšia ponúka 5 000 mAh, jedno výstupné USB a informačné LED približne ukazujúce zostávajúcu energiu. Väčšie modely môžu mať až 20 000 mAh, dve USB-čka pre nabíjanie smartfónov a tabletov, nabíjanie cez USB-C alebo podporu pre rýchle nabíjanie technológiou QuickCharge. Cena: 16,90 - 49,90 eur.

 

Batérie integrované v obale na telefón

Nechcete sa zaoberať otravnými káblami, cez ktoré sa mobil dobíja z prenosnej nabíjačky? Pre niektoré smartfóny sú dostupné aj ochranné puzdrá, ktoré v sebe majú integrovanú doplnkovú batériu. Takéto riešenie ponúka napríklad Apple, Samsung, Mophie a mnohí ďalší výrobcovia. Pre iPhone sú dokonca dostupné aj kryty rozširujúce vnútorné úložisko o pár gigabajtov navyše.

 

Energia zo Slovenska

Slovenský start-up CulCharge začínal s jedným príveskom na kľúče v podobe krátkeho USB-microUSB alebo USB-Lightning káblika na nabíjanie. Teraz ponúka aj verziu prívesku s malou 1 000 mAh batériou a vyvíja druhú generáciu PowerBank 2:GO s dvojnásobnou kapacitou a bezdrôtovým nabíjaním.

Tú správnu energiu na cesty si vďaka týmto powerbankám určite vyberiete. Dostatok dát vám zabezpečia nové dátové paušály TO. od mobilného operátora 4ka.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google