K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Mobil na lyžovačku patrí. Správne aplikácie vám môžu zachrániť život

Sezóna zimných lyžovačiek je v plnom prúde a hoci si v poriadnych mrazoch určite radšej necháte rukavice, na mobil vo svojom vrecku by ste nemali zabudnúť.

Poslúži vám na zachytenie krásnych výhľadov zo svahu, počítanie zjazdených kilometrov aj na bezpečné plánovanie trasy, pokiaľ holdujete skialpinizmu a radi sa odkloníte na náročnejšie zjazdovky.

Čo by teda vo vašom mobile pripravenom na zimné svahy nemalo chýbať?

Endomondo - záznam vašej lyžiarskej trasy

Snáď najznámejšiu fitness aplikáciu ocenia rekreační aj profesionálni lyžiari. Jej algoritmus je pripravený pre bežkárov, lyžiarov, snowboardistov a tiež voľný pohyb v teréne. Prostredníctvom GPS vám ukáže vašu polohu, celkovú prejazdenú vzdialenosť i maximálne rýchlosti.

Endomondo môže bežať na pozadí, zatiaľ čo budete mať mobil v bezpečí v teple pod bundou. Zozbierané dáta vám pomôžu spomenúť si na vašu obľúbenú zjazdovku aj budúcu zimu.

Odkaz na stiahnutie pre Android a iOS.

Endomondo

OnTheSnow - Sneh a snehové správy

Aplikácia OnTheSnow vám pomôže vybrať si, kam vlastne vyraziť. Ide o rozsiahlu databázu lyžiarskych stredísk na Slovensku, ale aj v Rakúsku, Taliansku a Švajčiarsku.

Nájdete v nej základné údaje o počte a dĺžke zjazdoviek, prevýšení ale aj aktuálnych snehových podmienkach. Nechýba ani informácia o tom, kedy naposledy snežilo, spolu s aktuálnym pohľadom cez živé kamery.

Odkaz na stiahnutie pre Android a iOS.

Snehové správy

Windy - poriadne počasie do vrecka

Web Windy.com má aplikáciu, ktorá by rozhodne namala chýbať v mobile každého, kto sa vyberie do hôr. Určite máte svoju obľúbenú apku pre predpoveď počasia, no stavíme sa, že nie je takto podrobná.

Vždy aktuálny online radar Windy vám ukáže, kde práve sneží a intenzitu snehových zrážok vie pre akúkoľvek lokalitu predpovedať až na 10 dní dopredu. Hodí sa tak už pri plánovaní bezpečnej trasy cez polovicu Slovenska a samozrejme tiež ideálneho miesta pre lyžovačku v čerstvej snehovej pokrývke.

Svoju popularitu má ale aj vďaka detailnému zobrazeniu intenzity a smeru vetra. Skialpinistom alebo turistom, ktorí sa zimy neboja, takmer na hodinu presne ukáže, či sa blíži búrka alebo víchrica. V niekoľkých metroch snehu, teplotách pod -15°C a silnom vetre sa totiž môžete vyčerpať veľmi rýchlo.

Odkaz na stiahnutie pre Android a iOS.

Predpoveď počasia

Mapy.cz - offline mapy, s ktorými sa nikdy nestratíte

Ak plánujete opustiť komfort moderného lyžiarskeho strediska, stiahnite si Mapy.cz. Turistickú mapu v tejto aplikácii si totiž môžete prepnúť na zimnú vrstvu. V nej vám ukáže okolité zjazdovky s vyznačením ich náročnosti aj stále schodné chodníčky, ktorých sa sezónna uzávera netýka.

Mapy si môžete stiahnuť aj do režimu offline. Vďaka GPS vo vašom mobile tak budete vždy vedieť, kde sa práve nachádzate. A to aj v prípade, že pokrytie mobilným internetom hlboko v horách zmizne.

Takmer každý týždeň počúvame o turistoch, ktorí sa v našich veľhorách stratili, či dokonca zomreli. Pre vašu bezpečnosť pritom stačí spraviť tak málo. Veď mobil má vo vrecku už každý.

Odkaz na stiahnutie pre Android a iOS.

Mapy.cz aplikácia

Okrem aplikácií sa hodí tiež poznať tie správne webové adresy. Najlepším zimným tipom je portál www.zjazdnost.sk s databázou hlavných cestných ťahov na Slovensku.

Piktogramy na mape vám prezradia, či je vozovka suchá, mokrá alebo je na nej sneh, prípadne ľad. Pre vašu bezpečnosť sa oplatí skontrolovať trasu, po ktorej pôjdete, aby ste neboli nemilo prekvapení.

Zjazdnosť ciest

V 4ke môžete mať nádielku hovorov, SMS-iek a dát vďaka novým paušálom SLOBODA už od 5 eur mesačne. Pre tých náročnejších máme nový paušál SLOBODA NEKONEČNO + za 20 € mesačne s nekonečnými minútami/SMS v celej EÚ aj nekonečnými 4G dátami.

Ak patríte medzi tých, ktorí sa v dátovaní nechcú obmedzovať, odporúčame vám nový paušál SLOBODA DÁTA s neobmedzenými 4G dátami. Teraz ho môžete získať na prvý mesiac úplne zadarmo pri objednaní cez e-shop s novou SIM kartou.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google