K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Merajú vzdialenosť, tep, kalórie a hladinu kyslíka v krvi! Máte už športové hodinky?

Fitness hodinky sú čoraz populárnejšie a nejaký model náramku či smartwatch už na ruke nosia aj ľudia, ktorí sa športu na profesionálnej, či dokonca ani na rekreačnej úrovni nevenujú. 

Prečo vlastne? Na čo sú dobré a ako vám môžu pomôcť schudnúť, zdravšie žiť či vyhrávať preteky?

Potrebujete športové funkcie, alebo stačia kroky?

Hovorí sa, že denne by ste mali spraviť aspoň 6- až 8-tisíc krokov. V čase, kedy väčšina z nás trčí doma, to nemusí byť vôbec jednoduché. Hovoríme tu totiž o 4,5 až 6 kilometroch chôdze každý jeden deň. 

Pohyb vám pomôže rozhýbať boľavú chrbticu, lenivý tráviaci systém po dobrej večeri a dokonca by ste vďaka krokom mohli schudnúť aj bez toho, aby ste si vôbec obuli bežecké tenisky. 

Pre bežne stavaného muža totiž takáto vzdialenosť predstavuje až 400 spálených kalórií, čo môže byť aj jedno celé jedlo. Teoreticky vám tak stačí, ak bude náramok na ruke rátať len kroky. Áno, dnes to robia už aj mobily, no tie niekedy ležia na stole či v taške, takže údaje môžu byť skreslené. 

Náramky za 20 až 50 eur

Dnes sú tieto gadgety tak lacné, že napríklad Xiaomi Mi Band 5 za niečo vyše 30 eur už ponúka aj meranie srdcovej frekvencie a GPS, ktoré zaznamená tréningy aj voľnočasové prechádzky do lesa. 

Tep srdca vám pomôže zorientovať sa, ako sa vyvíja vaša kondícia napríklad v priebehu roka, odkedy ste s fitness predsavzatiami začali. 

Alternatívy? Napríklad Huawei Band 4, ktorý nemá GPS, ale vypomôže si s dátami z mobilu. 

Fitness náramky Xiaomi

Stredná trieda a dizajn hodiniek - 100 až 180 eur

Súhlasíme s tým, že náramky nemusia byť vždy najpríťažlivejšie a nehodia sa napríklad k obleku. Ak si priplatíte, môžete získať trochu ľúbivejší dizajn, ktorý možno na prvý pohľad ani nerozoznáte od klasických hodiniek.

Funkcie sa pritom až tak nemenia, stále sa bavíme o prístrojoch uzavretým operačným systémom, ktoré disponujú ponukou športov, ale na export do aplikácií ako Strava či platenie v obchodoch radšej zabudnite. 

Lacnou voľbou je sú hodinky Amazfit GTS alebo GTR, podľa toho, či preferujete štvorcový alebo okrúhly displej. V prípade dcérskej firmy Xiaomi sa však občas majitelia sťažujú na chyby v systéme a nepodarenú lokalizáciu. 

Fitness hodinky

Voľbou na istotu sú tak Huawei Watch GT 2, ktoré vyzerajú parádne, ponúknu GPS aj senzor tepu a pridávajú na pohľad lákavú funkciu merania nasýtenia krvi kyslíkom. Tá láka najmä v čase koronavírusu a teoreticky s ňou mohli smart hodinky včas odhaliť prichádzajúce problémy s pľúcami. Funkcia však ani v top modeloch nie je taká presná, ako normálne oxymetre. Len kvôli nej teda hodinky nekupujte. 

Top trieda od 300 eur vyššie

Jasné, špičkovou voľbou budú Apple Watch Series 6, Samsung Galaxy Watch 3 alebo lacnejšie Apple Watch SE bez merania okysličenia krvi. Prinášajú však aj niekoľko kompromisov. 

Apple Watch majú maximálne dvojdňovú výdrž, pričom fungujú len s iPhonami a Samsungy vám neumožňujú používať službu Google Pay. Ich funkcie a ovládanie sú však špičkové, takže kúpu tohto tria určite neoľutujete. Oproti lacnejším modelom získate možnosť kontroly EKG, teda správnej funkcie srdca.

Apple Watch vs Samsung Galaxy Watch

Existuje aj trojica podobne drahých alternatív, ktoré môžu byť ešte zaujímavejšie. 

Séria VivoActive od Garminu vám podobne ako Fitbity Sense s meraním telesnej teploty umožnia platiť aj v slovenských obchodoch. Hodinky Withings ScanWatch zas vsádzajú na klasické ručičky, vďaka ktorým majú až niekoľko týždňovú výdrž. O smart funkcie ale neprišli. 

Fitness hodinky

Športové výsledky si môžete pozrieť a pochváliť sa s nimi na sociálnych sieťach s dátami od 4ky. Výhodné paušály SLOBODA s dátami v celej SR začínajú už od 5€.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google