K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Hor sa do hôr! 8 appiek na turistiku

Z kopcov pomaly miznú posledné zasnežené plochy a lyže či snowboardy tak budeme musieť odložiť až do ďalšej sezóny. Prichádza však jar a s ňou aj prvé poriadne lúče slnka a teplejšie počasie. 

Oprášte teda turistické topánky a pripravte sa na víkendový výlet do slovenskej prírody! Nepôjde to však len tak, radšej si do mobilu nainštalujte aj tieto parádne appky.

Niečo na presnú predpoveď počasia

Jasné, pomôcť s balením presného počtu vrstiev oblečenia vám môže pomôcť aj obyčajné počasie v mobile, no pamätajte, že vo vyšších polohách môže byť chladnejšie aj o 10 °C. 

SHMUDroid pre Android a iSHMU pre iPhony vám umožnia sledovať počasie na ktorejkoľvek zo slovenských meteorologických staníc, pokojne aj z tej na Chopku či Lomnickom štíte. 

Všetko v prehľadných grafoch a so známym predpovedným modelom ALADIN. 

Predpoveď počasia do mobilu

Trochu iné spracovanie počasia ponúka české Windy (Android, iOS), ktoré je perfektné na odhad toho, ako sa k vám budú presúvať búrkové a dažďové mraky. 

Ako názov napovedá, autori si dávajú záležať aj na sledovaní vetra, čo môže byť kľúčové pre nadšencov trochu akčnejších športov ako je napríklad paragliding. 

A kam vlastne pôjdete?

Slovensko sa môže chváliť perfektne značenými turistickými chodníčkami, ktoré sú doslova za každou malebnou obcou, a to nielen v Tatrách. 

Mapy.cz (Android, iOS) vám preto v mobile nesmú chýbať. Kedykoľvek ich môžete prepnúť na zobrazenie turistických máp, kde sú všetky chodníky zakreslené v správnych farbách.

Mobil dokonca odhadne, ako dlho vám cesta k najbližšiemu rázcestníku bude trvať, koľko má kilometrov a naznačí aj prevýšenie, ktoré sa snažíte zdolať. Mapy.cz dokonca obsahujú aj všetky cyklotrasy, no najdôležitejšie je niečo úplne iné. 

Vďaka GPS v mobile a možnosti stiahnuť si mapy offline vám vždy ukážu, kde presne ste a ktorým smerom je najbližšia civilizácia. So dobre nabitým smartfónom sa tak už nikdy, ale naozaj nikdy nemôžete stratiť! 

Turistické mapy do mobilu

Ak vám pohľad na mapu najbližší výlet naplánovať nepomôže, skúste web hikemates.com (appku zatiaľ nemajú) alebo aplikáciu Vypadni.sk, kde už nájdete aj tipy na múzeá, hrady, zámky a kultúrne podujatia, ak by sa počas viacdňového výletu náhle zhoršilo počasie. 

Na Vypadni.sk nájdete skôr tipy od nadšených turistov, no appky ako Zaži Tatry (Android, iOS), GoSlovakia (Android, iOS) alebo Slovakia Travel (Android, iOS) sa to snažia robiť oficiálne – nechýbajú tak informácie o otváracích hodinách, výške vstupného a podobne. 

Tipy na výlet

Nepodceňujte bezpečnosť svojej rodiny

Dobre nabitý mobil s niektorým z paušálov SLOBODA od 4ky vám umožní používať všetky tieto aplikácie kdekoľvek na Slovensku.

Vždy tak nájdete tú správnu cestu na vrchol kopca alebo naspäť domov. Ktorýkoľvek z paušálov SLOBODA si teraz navyše môžete vyskúšať len za 4 eurá na prvých 30 dní. Vrátane SLOBODY NEKONEČNO+ s neobmedzeným objemom dát v SR.

Stále sa však v mobile oplatí mať aj číslo alebo aplikáciu Horskej záchrannej služby (18 300). 

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google