K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Deň boja za slobodu: Ako bojovať s dezinformáciami?

17. november 1989 bol najdôležitejším dňom v histórii našej krajiny. Mnohí z nás, alebo pri tých mladších naši rodičia, vyšli do ulíc.

Odmietali totiž ďalej žiť v štáte, ktorý namiesto nich rozhodoval o tom, čo môžu alebo nemôžu hovoriť, kto môže cestovať na Západ alebo dokonca koho deti sa dostanú na vysokú školu.

Práve 17. novembra si Češi a Slováci vybojovali, že môžu žiť v demokratickej krajine, ktorá nepotláča ich základné ľudské práva. 

Demokracia je dnes znova v ohrození. Na internete

Dôveru Slovákov v našu krajinu či spojenectvá v Európe sa dnes snažia narušiť hoaxeri a konšpirátori, ktorí za sebou neraz majú aj finančnú podporu iných krajín. Tie sa ani príliš nesnažia skrývať, že voči nám vedú modernú hybridnú vojnu.

Ako nám ukázali posledné roky, šírenie klamlivých informácií môže prispieť k tomu, že si vo voľbách zvolíme extrémistov, znásobuje nevraživosť a nenávisť v spoločnosti, no častokrát môže ohroziť aj ľudské životy.

Každý kto dokáže zapnúť smartfón či počítač by tak mal ovládať aj druhú, v 21. storočí absolútne nevyhnutnú schopnosť – dokázať rozlíšiť pravdu od úplných klamstiev. Ako na to?

Mobily pre mladých

1.Overte si všetko, čo čítate

Zodpovední novinári ponúkajú len informácie, ktoré majú overené minimálne z dvoch nezávislých zdrojov. V dobrých textoch vždy musíte nájsť odkaz na pôvodný zdroj alebo štúdiu, v ktorej sa má daný fakt nachádzať.

Ľahko si tak môžete tvrdenia v ich textoch sami skontrolovať. Nič nepokazíte ani tým, že zapnete Google a k téme si nájdete ďalšie dva-tri články (alebo pokojne videá, ak sa vám lepšie spracúvajú).

Prebrať názor niekoho iného 1:1, kým si sami neoveríte argumenty, je totiž nielen nezodpovedné, ale hlavne poriadne hlúpe. 

Vojna na Ukrajine

Ku kľúčovým spoločenským témam určite nájdete témy aj na Wikipedii, kde je každé tvrdenie doložené zdrojom a obsah kontrolovaný miliónmi ľudí po celom svete.

2. Vymažte weby, politikov a postavičky, ktoré klamú programovo

Na internete zostáva všetko, čo tam raz vypustíme. Neziskovky, fact-checkeri zo svetoznámych univerzít aj novinári preto dokážu takmer všetko nezávisle overiť a konšpirátorov usvedčiť z klamstva. 

Bohužiaľ, aj na Slovensku máme množstvo webov a konšpirátorov, pre ktorých je písanie klamstiev denným chlebom. Ich zoznam (aj s dôkazmi a vyvracaním ich tvrdení) ponúka napríklad web Konspiratori.sk. Na slovenských politikov zas cieli projekt Demagóg.sk.

Klamstvá politikov - Demagóg

Takéto weby a odporúčame nesledovať, alebo ich na sociálnych sieťach rovno zablokovať. A priateľom, ktorí ich nezmysly zdieľajú, skúste citlivo poslať články na konkrétnu tému z overených zdrojov.

Nikdy sa im nevysmievajte, nepresviedčajte ich o svojom názore. Radšej ponúknite argumenty, ktoré spracujú sami. 

Bonus: Trestať jednoduchým kliknutím na “unfollow” alebo aspoň neotváraním ich článkov môžete aj weby, ktoré síce nepíšu vyslovené klamstvá, ale lákajú bombastickými clickbajtovými titulkami. Prispejete tak k lepšiemu internetu pre všetkých. 

3. Nájdite si médiá a novinárov, ktorým dôverujete

Nikto netvrdí, že musia byť práve slovenské. Argument, že novinári sú platení za písanie klamstiev, však neobstojí. Práve naopak, ak by denník alebo televízia zámerne klamali, veľmi rýchlo by sa dostali na zoznamy konšpirátorov, aké uvádzame vyššie.

Je však pravda, že vo svete existujú denníky, ktoré sú, podobne ako každý z nás, nastavené viac konzervatívne alebo liberálne, ľavicovo alebo pravicovo. Od toho závisia aj témy, ktoré vo svojich článkoch pravidelne otvárajú. 

Vy si však na sociálnych sieťach môžete namiešať ich mix, znova použiť kritické myslenie a urobiť si názor sami.

Navyše, žijeme v časoch, kedy už nemusíte sledovať len médiá, ale napríklad na Twitteri či Instagrame radšej odoberať konkrétnych novinárov, ktorým veríte. 

Denník SME (Android, iOS) a Denník N (Android, iOS) prinášajú aj zaujímavé projekty Minúta, ktoré vám prinášajú krátky prehľad správ počas dňa hneď, ako sa stanú. Môžete ním skrolovať aj v mobilnej appke, N-ko často zdrojuje aj zahraničné weby.

Minúta po minúte

4. Dnes už bezhlavo neverte ani fotografiám a videám

Hovorí sa, že jedna fotka povie viac ako tisíc riadkov. Konšpirátori to zneužívajú a hoci možno používajú skutočné fotky, manipulujú s ich popismi. 

Demonštrácie v Južnej Amerike z roku 2012 napríklad vydávajú za protesty Nemcov proti vysokým cenám elektriny, alebo fotografie mŕtvol z inej časti sveta za zábery z vojny na Ukrajine.

Opäť platí, že s rezervou by ste mali brať najmä statusy náhodných osôb, ktorých mená počujete prvýkrát v živote, hoci sa ich posty môžu stať virálnymi a zdieľajú ich stovky ľudí. Ešte väčší pozor si dajte na informácie v uzavretých WhatsApp a Facebookových skupinách alebo na Telegrame, kde obsah nekontrolujú žiadni administrátori.

V ďalších rokoch môže byť overovanie informácií ešte náročnejšie. Rozmáhať sa totiž začínajú tzv. deep fake videá, na ktorých možno vidíte známu tvár a počujete jej hlas, no všetko je generované umelou inteligenciou a počítačom.

Jeden z účtov si takto strieľa zo slávneho Toma Cruisa, no kto vie? Možno sa v budúcnosti terčom takýchto videí, napríklad pred voľbami, stanú aj slovenskí politici, alebo ich niekto použije priamo proti vám. 

5. Buďte online so 4kou, aby ste si mohli informácie kedykoľvek overiť

Vďaka internetu v mobile od 4ky si budete môcť kedykoľvek overiť nielen to, čo čítate na sociálnych sieťach alebo weboch. S novými paušálmi SLOBODA získate veľké porcie dát, takže sa nemusíte báť otvoriť akýkoľvek článok alebo video. 

Všetky nové paušály SLOBODA navyše teraz môžete mať pri nákupe v e-shope s novou 4ka SIM kartou len za 4 eurá na prvých 30 dní, vrátane nekonečnej SLOBODY ∞ +.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google