K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Deň bez áut? S týmito 12 appkami žiaden problém

22. september je dňom bez áut a v stredu zároveň vyvrcholil aj Týždeň mobility. Ide o celoeurópsku aktivitu, ktorá nám má pripomenúť, že do práce alebo kamkoľvek inam sa môžeme prepravovať aj ekologickejšie, nie len vlastným autom. 

Veď komu by sa už len chcelo desiatky minút čakať v dopravných zápchach alebo vždy hľadať voľné parkovacie miesto, ktoré sú navyše čoraz častejšie platené?

Alternatívne formy dopravy vám umožnia čítať knihy alebo počúvať podcasty, prípadne vďaka nim trochu rozhýbete svoje telo a zlepšíte si zdravie. 

Týždeň mobility už končí, ale ekologickejšiu dopravu si môžete vyskúšať kedykoľvek – aj hneď zajtra. Ktoré appky na to použiť?

Uber, Bolt, Hopin - taxi a kolobežky

Taxíky síce ani náhodou nepatria k najlacnejšej forme dopravy, stále sú však ekologickejšie a dovezú vás až do cieľa, nie len na najbližšie parkovisko.

Navyše si môžete dopriať pohárik vína alebo piva spolu s priateľmi. Uber v zahraničí experimentuje aj so službou Pool, kedy vás v aute spáruje s úplne iným zákazníkom, ktorý ide aspoň časť cesty rovnakým smerom. 

Počas pandémie to nie je úplne ideálne, ale platí, že pokiaľ si appku Uber nainštalujete a spojazdníte na Slovensku, využijete ju prakticky kdekoľvek po celom svete. Bez strachu z neznalosti miestneho jazyka alebo neférových “podpultových” cien.  

Taxiký aplikácia

Bolt u nás ponúka taxíky, ale v mestách ako je Banská Bystrica, Bratislava, Galanta, Hlohovec, Holíč, Kosice, Martin, Nitra, Piešťany, Poprad, Prešov, Trenčín, Trnava, Zvolen, a Žilina aj zdieľané kolobežky.

Stačí ich nájsť na chodníku, odomknúť a za poplatok za každú minútu jazdy sa odviesť kamkoľvek potrebujete.

Dávajte však pozor! Kolobežky patria na cyklochodníky, prípadne na pravý okraj vozovky tak, ako bicykle. Ak už jazdíte po chodpníku, nesmiete ísť rýchlejšie, než je rýchlosť chôdze a ľudia pohybujúci sa pešo majú vždy prednosť. 

Zvážte tiež prilbu, táto forma dopravy je totiž vďaka malým kolieskam a vysokému ťažisku oveľa nebezpečnejšia, než bicykle. 

Slovnaft BAjk, Rekola - požičajte si bicykel

Krásny sen o cestovaní do práce bicyklom ako v Dánsku či Holandsku dostane prvé trhliny pri čítaní príbehov o tom, že niekomu jeho miláčik zmizol spred obchodu, kancelárie alebo dokonca z vlastnej pivnice. 

Našťastie, existujú služby, ktoré vám bicykle požičajú priamo na ulici. Rovnako pohodlne ich potom takmer kdekoľvek vrátite a ďalej sa nestaráte. 

V Bratislave fungujú ružové stroje Rekola a žltý SlovnaftBAjk s trochu robustnejšími bicyklami. 

Vyskúšať však môžete oba. S Rekolom stojí jedna 30-minútová jazda iba 1 euro a k dispozícii sú aj výhodnejšie predplatné. Najmä v kombinácii s rozšírenou MultiSport kartou môžete jazdiť prakticky zadarmo. 

Zdieľané bicykle Bratislava

Slovnaft BAjk začína na 9 eurách mesačne, prípadne 6-eurovom dennom predplatnom, ak chcete spoznávať hlavné mesto. 

V prípade, že sa rozhodnete presúvať na bicykli, možno sa vám hodia aj appky Mapy.cz alebo Komoot. Ukazujú totiž všetky oficiálne cyklotrasy vo vašom meste. Áno, vieme, že ich je málo, ale o to dôležitejšie je mať ich zoznam pekne poruke. 

Cyklotrasy v mobile

Na dlhé trasy - Autobusom, vlakom alebo autom spolu

Potrebujete sa prepraviť z bodu A do bodu B mimo mesta? V tom prípade príde vhod vlak, autobus alebo… opäť auto, ale trochu inak. 

Cestovné poriadky CP dali vzniknúť nelichotivej prezývke “cezpoľným”, stále však ide o najlepšiu aplikáciu na nájdenie toho správneho spoja autobusom, vlakom, alebo ich kombináciou. 

Už nikdy nebudete musieť lúštiť vodou zmáčané papiere na zastávkach. Tie správne lístky sa potom oplatí kupovať vopred on-line, pretože najmä pred sviatkami môžu byť spoje poriadne plné. 

RegioJet a Cestujeme Vlakom sú dve aplikácie najznámejších vlakových dopravcov, Slovak Lines potom obsluhuje autobusy na západe Slovenska, prípadne aj spojenia na letiská vo Viedni a Budapešti. 

Vlaky lístok v mobile

Skúsiť môžete aj platformu BlaBlaCar, ktorá ponúka to, čo mnohé skupiny na Facebooku – spolujazdu

Cestujete domov na východ? Nie ste sami! Tak prečo sa nepridať k niekomu, kto ide rovnakú trasu a nepodeliť sa o náklady na palivo?

Cestujte so 4kou

So 4kou si dokážete tú správnu formu dopravy nájsť kdekoľvek na Slovensku. Naše paušály SLOBODA totiž ponúkajú poriadnu porciu dát. 

Navyše, teraz si všetky SLOBODY môžete vyskúšať za výhodnú cenu 4 eurá na 30 dní. Aj kombináciu nového paušálu SLOBODA + DÁTA NAVYŠE s neobmedzeným objemom dát v SR a neobmedzenými volaniami / SMS v SR a EÚ, ktorý bežne stojí 22 eur/30 dní. A to nemá chybu!  

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google