K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Cez uši, bez káblov či s potláčaním hluku? Na čo si dávať pozor pri výbere slúchadiel

Ak ste si v poslednom čase kupovali nový smartfón, je celkom veľká šanca, že ste v jeho balení nenašli žiadne slúchadlá. Výrobcovia sa skrátka snažia ušetriť – na cene, aj rozmeroch krabičky. 

Počíta sa s tým, že si neskôr kúpite také, ktoré vám budú vyhovovať. A keďže 3,5 mm audio jacky zo smartfónov takmer úplne zmizli a rozmotávať káble je poriadna otrava, mali by sa pripájať cez Bluetooth

Výber však môže pokračovať ďalej. Dôležité je vybrať si správnu konštrukciu slúchadiel. Majú byť malé a skladné? Alebo čo najpohodlnejšie, s poriadnym odrušením okolia? Prípadne dokonca niečo medzi? 

Základné (a lacné) slúchadlá na podcasty či bežné počúvanie

Ak hľadáte čo najzákladnejšiu náhradu za obyčajné slúchadlá, nemusíte príliš špekulovať. Z cenovo dostupných Bluetooth slúchadiel si môžete vybrať napríklad Niceboy HIVE 2 Joy od 25 eur, LAMAX Base1 za cca 30 eur, prípadne Jabra Move Wireless za 45 eur v niektorom zo slovenských e-shopov. 

Bluetooth slúchadlá

Všetko sú to tzv. “over ear” slúchadlá, ktoré sa nasadzujú na hlavu a zakrývajú celé ucho. Budú dobré k počítaču (doma aj v práci) či na bežné počúvanie. Nie však príliš ďaleko od miesta svojho určenia.

Vďaka rozmerom sa do vrecka alebo dámskej kabelky rozhodne nezmestia, preto si ich predstavte skôr pripravené na stole, kde ich potom radi necháte až do ďalšieho dňa. Počítajte však so slušnou výdržou atakujúcou 15 až 20 hodín.

Na každodenné nosenie a počúvanie kdekoľvek…

Ultimátnou zbraňou do vrecka, ktorá bude stále s vami a pripravená prakticky kedykoľvek, sú true wireless slúchadlá. Charakterizuje ich samostatné prevedenie ľavého a pravého slúchadla, ktoré nie sú navzájom prepojené mostom ani káblom. 

Zároveň k nim dostávate krabičku, v ktorej sa priebežne dobíjajú, aby boli kedykoľvek pripravené. Môžete ich totiž vytiahnuť v autobuse, počas cesty do práce alebo na obede, ak ste sami a potrebujete si pozrieť akékoľvek video.

Nedajte sa nachytať najlacnejšími modelmi, ktoré môžu trpieť problémami s odpájaním alebo rýchlym vybíjaním. Úplne šetriť sa nikdy neoplatí a priplaťte si za známejšie značky.

True wireless slúchadlá

Dobré recenzie majú napríklad Xiaomi Redmi Buds 3, Honor Choice Earbuds X alebo Skullcandy DIME True Wireless, všetky za približne 40 eur. 

… aj s potláčaním ruchov okolia

Jedným z najlepších “vynálezov” za posledné roky je technológia potláčania ruchov okolia, nazývaná aj Noise Canceling (NC), prípadne Active Noise Canceling (ANC). 

Takéto slúchadlá s pomocou mikrofónov monitorujú hluk okolo vás a do slúchadiel, spolu s hudbou alebo hovoreným slovom, potom pustia zvuk s opačnou frekvenciou, takže ho pre vaše uši “vyrušia”.

Pamätajte na to, že Noise Canceling obvykle ponúkajú viac tesniace in-ear slúchadlá, ktoré sa vkladajú hlbšie do zvukovodu, prípadne veľké slúchadlá cez uši.

Apple Airpods

Priplatiť si za ANC však stojí za to a rozdiel pocítite na ulici, v práci aj v MHD-čke. Funkciu noise cancelingu ponúkajú napríklad Nothing ear 1 (99 eur), JBL Tune 230NC TWS (100 eur), Huawei FreeBuds Pro (136 eur) alebo prémiové modely Samsung Galaxy Buds Pro (230 eur) a Apple AirPods Pro (270 eur).

AirPody a slúchadlá od Samsungu či Huaweiu najlepšie využijete, ak od týchto značiek vlastníte aj tablet či počítač. Potom sa vedia automaticky prepínať na ten správny zdroj hudby aj bez otravného opätovného párovania. 

Počítajte s tým, že takéto true wireless slúchadlá vydržia na jedno počúvanie 5-6 hodín, no opätovné vkladanie do krabičky ich život predĺži až na 24 hodín poriadnej muziky alebo telefonovania. Ak teda chodíte behať alebo do fitka raz až dvakrát do týždňa, prípadne si ráno púšťate 30-minútový podcast, nabíjať ich doma na nabíjačke budete naozaj len zriedka. 

Čo musíte vedieť o ANC, vodeodolnosti IP a iných skratkách

S potláčaním ruchov okolia však prichádza aj malý háčik. Funkcia vám síce dovolí relaxovať takmer úplne bez hluku, no niekedy funguje až príliš dobre – napríklad, ak za pracovným stolom občas potrebujete komunikovať s kolegom.

Podobné je to pri behu – naozaj chcete úplné ticho, v ktorom ale nebudete počuť ani okolo jazdiace autá? 

Našťastie, spomínané drahšie TWS slúchadlá obvykle ponúkajú aj režim transparentnosti, kedy zvuky z okolia do uší predsa len prechádzajú. Je to praktickejšie a bezpečnejšie – vo fitku alebo autobuse sa potom znova odfiltrujete úplne. 

Slúchadlá priamo na šport

Naozajstných makačov obvykle zaujímajú tri vlastnosti. Tou prvou je ochrana proti vode a vlhkosti, v tomto prípade skôr striekajúcemu a tečúcemu potu. Aby sa vaším slúchadlám nič nestalo, voľte také, ktoré majú vodeodolnosť IPXX (prvé číslo znamená ochranu proti prachu, druhé proti vode) a vyššiu.

Praktická môže byť aj konštrukcia s “háčikom” okolo ucha, ktoré slúchadlá udrží na mieste aj pri dynamickejšom pohybe.

No a na záver je tu tzv. otvorená konštrukcia, ktorá zámerne prepúšťa takmer všetky zvuky okolo, práve kvôli vyššej bezpečnosti. Vy však chcete konkrétne tipy, že?

Slúchadlá na šport a beh

JBL Under Armour True Wireless Flash X za 115 eur alebo dokonca Beats PowerBeats 4 Wireless za 130 eur vám vďaka káblu za hlavou nevypadnú a BOSE Sport Earbuds za 180 eur sú tým pravým etalónom medzi slúchadlami zámerne prepúšťajúcimi zvuk. 

Ak do uší nechcete vôbec nič, pretože vás všetky slúchadlá po dlhom dni alebo pri aktívnom pohybe tlačia, môžete skúsiť “revolučné” slúchadlá, ktoré zvuk do správnych miest prenášajú vibráciami cez lícnu kosť

Typickými zástupcami sú AfterShokz OpenMove alebo Philips Go za 75, respektíve 150 eur. Takéto riešenie však naozaj nie je príliš vhodné na počúvanie hudby, kvôli nižšej kvalite zvuku sa radšej uspokojte s podcastami. 

Ak hlavne telefonujete

Niekedy zvuk musí ísť aj opačným smerom. Pre každého, kto veľa telefonuje, streamuje, prípadne rozpráva počas videohovorov a meetingov, je možno viac než kvalita reprodukovaného audia dôležitá kvalita mikrofónu.

Za 100, respektíve 180 eur sú skvelé modely Corsair HS70, respektíve Jabra Evolve2. Výhodou je nízka hmotnosť pre dlhé nosenie a tiež možnosť pripájať ich k počítaču cez USB port, nie audio jack. 

Headset

Bez kompromisov

Samozrejme, pre ozajstných fajnšmekrov je tu aj “luxusná trieda” Bluetooth slúchadiel, ktoré zastupujú napríklad Sony WH-1000XM4, Bose Noise Canceling Headphones 700, B&O Beoplay HX, Sennheiser Momentum 3 alebo Apple AirPods Max.

Tie sú určené na dlhé hodiny počúvania, napríklad v lietadle, ale aj pre ľudí, ktorí sa pravidelne potrebujú odfiltrovať od kolegov v open-office a nevadí im zaplatiť aj niekoľko stoviek eur. 

Bluetooth slúchadlá s noise cancellingom

Majú špičkové potláčanie ruchov okolia aj dizajn, výdrž v desiatkach hodín a aj vyššiu kvalitu zvuku, ktorá však už naráža na limity dátového toku a kodekov cez Bluetooth pripojenie. Obvykle k nim však dostávate aj kábel. 

Počúvajte donekonečna

S novými slúchadlami vás filmy, podcasty aj hudba budú baviť ešte viac, než kedykoľvek predtým. 

Našťastie, noví Štvorkári si teraz môžu vyskúšať akúkoľvek SLOBODU len za 4 eurá na 30 dní. Vrátane SLOBODY NEKONEČNO + s neobmedzeným objemom dát v SR.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google