K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Black Friday je tu! Ako sa nepopáliť pri online nakupovaní?

Najväčšie nákupné sviatky roka sú tu. Presne tak už teraz, na tzv. čierny piatok. Na Vianoce toho síce zrejme z e-shopov nakupujeme zďaleka najviac, no vtedy je tovar u predajcov za bežné ceny.

Naopak, počas dní a týždňov pred Black Friday, teda 25. novembrom, z každého kúta internetu kričia obrovské akcie a zľavy. Bohužiaľ, znamená to aj násobne vyššiu šancu naletieť. 

V tom lepšom prípade kúpite “zľavnený” tovar ešte trochu drahšie, ako sa predával počas roka, v tom horšom naletíte podvodníkom a neuvidíte ani tovar, ani svoje peniaze. Našťastie máme pár jednoduchých rád, ako sa chrániť.

Overte si, či je zľava naozaj zľavou

Bohužiaľ, lákavých -40% alebo -60 % na cenovke dnes neznamená absolútne nič. Venujte pozornosť len a len celkovej sume, ktorú máte zaplatiť.

Len tak pre zaujímavosť, skúste vždy tovar, ktorý vás zaujal, vložiť do niektorého z cenových porovnávačov. Napríklad Heureka.sk má pri každom aj zaujímavý graf zobrazujúci vývoj priemernej a minimálnej ceny daného produktu za posledné mesiace. 

Porovnávač cien

Nestojí náhodou vysnívaný mobil “v akcii” viac, ako v inom e-shope, hoci tam vôbec nie je zaradený do Black Friday výpredajov? Alebo nebol náhodou pár týždňov pred výpredajmi zdražený, aby neskôr obchodník poskytol lákavú, no v skutočnosti menšiu zľavu? Český projekt Hlídač shopů.sk už z takýchto klamstiev usvedčil aj známe reťazce s elektronikou, ktoré pôsobia aj na Slovensku.

Obchodník musí mať maržu. Nakupujte priamo od výrobcov

Každý, komu je jasné, ako vlastne fungujú obchody, musí byť jasné, že obchody nebudú len tak predávať tovar pod cenu. Trochu iné je to priamo u výrobcov, ktorí niekedy potrebujú vyčistiť sklady pre novú kolekciu a môžu z cien spustiť o niečo viac. 

Ak teda hľadáte nové tenisky, oblečenie, parfémy či elektroniku, skúste Black Friday akcie hľadať skôr v e-shopoch samotných značiek, než v najznámejších slovenských e-shopoch. 

Black Friday zľavy

Pozor na neznáme e-shopy, ktoré nepoznáte

Už bola reč o cenových porovnávačoch. Tie vám radi ukážu najlacnejšiu ponuku, ktorá je takmer vždy z niektorého z neznámych e-shopov. Naopak, tie veľké majú všetko takmer vždy o pár centov drahšie. 

Lenže pozor, neznáme e-shopy často nemajú produkty z oficiálnej slovenskej distribúcie, ale využívajú takzvaný šedý dovoz, ktorý je častý hlavne pri mobilných telefónoch. 

Obchodník nemusí rovno predávať “fejky”, ale môže ísť o smartfóny, ktoré nakúpil v iných krajinách a predáva u nás. V tom lepšom prípade nebudú mať napríklad slovenský návod, v tom horšom vám nebudú chodiť systémové aktualizácie alebo vám mobil nevezme oficiálny servis. 

Často môže ísť aj o produkt, ktorý už bol rozbalený alebo dokonca používaný, no neznámy e-shop vám ho predáva ako nový

Recenzie e-shopov

Tieto e-shopy si vždy preklepnite a skontrolujte recenzie, najmä tie negatívne. 

Čo robiť, ak je s tovarom problém

Nezabúdajte, že vďaka nariadeniam Európskej únie vám každý e-shop musí umožniť tovar objednaný online vyskúšať a do 14 dní vrátiť bez sankcií. Výnimky platia len pre tovary, kde to nie je možné z hygienických dôvodov, služby, potraviny či CD a DVD nosiče. 

Na Slovensku sú tiež e-shopy povinné poskytovať aspoň 2-ročnú záruku, čo však môže byť opäť problematické pri niektorých neznámych e-shopoch.

Veľké mená tu pravdepodobne budú aj o dva roky, no obchodník, o ktorom ste nikdy nepočuli, nemusí. Pri hľadaní najnižších cien tak skúste odhadnúť aj to, či obchodník vyrieši prípadné problémy alebo bez rečí prevezme vrátený produkt.

Samozrejme, pokiaľ by sa tak nestalo, porušuje zákon a vy sa môžete ozvať. Na prípady, kedy obchodník reklamácie nevyrieši k vašej spokojnosti je tu Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Prípady týkajúce sa e-shopov navyše spadajú pod tzv. Alternatívne riešenie spotrebiteľských sporov, nebojte sa teda ozvať – určite neskončíte na zdĺhavom a drahom súde. Príslušné formuláre nájdete online

Black Friday so 4kou

Aby vám žiadne tohtoročné zľavy neunikli, môžete nakupovať aj z mobilu a to odkiaľkoľvek. Stačí si vybrať niektorý z paušálov SLOBODA s veľkou porciou voľných dát. 

SLOBODA ∞ + vám ponúkne neobmedzený objem dát aj minút/SMS, takže sa pri porovnávaní skutočných zliav nemusíte nijako obmedzovať. S novou 4ka SIM kartou a pri objednávke online ju môžete vyskúšať na prvých 30 dní len za 4 eurá

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google