K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Ale bolo to na internete! Príručka na ochranu pred internetovými hoaxami a klamstvami

Vďaka internetu sú dnes informácie dostupné rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. To je určite dobrá vec, no správ môže byť niekedy až priveľa.

Okrem toho, nie všetko, čo sa dočítate na Facebooku alebo menej známych weboch, musí byť vždy pravda

Len pred pár týždňami Slováci masovo vykúpili zeleninu, múku a iné základné potraviny, pretože internetom prebehla správa, že obchody budú úplne zavreté. Išlo síce o nezmysel, no nepríjemnosti vďaka tomu zažil snáď každý. Existujú krajiny, kde hoaxy alebo nepotvrdené dohady už viedli aj k masovým nepokojom a prenasledovaniu nevinných. 

Dôveruj, ale preveruj - to je heslo, ktorým by sme sa mali riadiť vždy, keď čítame niečo nové. Jednoduchých pravidiel, ako sa nedať oklamať a nebyť pred známymi za blázna, je však viac.

1. Overujte správy z aspoň dvoch zdrojov

Ak sa dočítate niečo prevratné, ešte chvíľku počkajte. Pokiaľ je to naozaj pravda, určite s rovnakou správou príde aj pár ďalších webov a denníkov. 

Dnes môžete mať v mobile povolené notifikácie na najzásadnejšie domáce a svetové udalosti napríklad v aplikáciách SME (Android, iOS), Minúty Denníka N (Android, iOS), ale pokojne aj z renomovaných zahraničných zdrojov ako je BBC, The Guardian a podobne. 

Ak sa správy prekrývajú, mali by ste byť v pohode. 

SME a Denník N

2. Facebook nie je zdroj informácií

Najpopulárnejšia sieť môže slúžiť ako agregátor, teda miesto, kde v novinkách nájdete odkazy na články od skutočných novinárov. 

Ak link smeruje na web, kde sa o správe dočítate viac, je to v poriadku, no ak sa prevratná informácia nachádza iba v statuse osoby, ktorú vôbec nepoznáte, treba spozornieť. 

Prečo by ste jej mali veriť?

Konšpirácie

3. Novinári nemajú prečo klamať. Pofidérne stránky áno

Veľa ľudí dnes spochybňuje aj prácu zodpovedných novinárov a mienkotvorných médií. Vraj píšu iba klamstvá a na objednávku.

Lenže v skutočnosti to funguje trochu inak. Novinári žijú z hlavne z predplatného a teda z dôvery svojich čitateľov. Tú nesmú sklamať, inak by doslova nemali na výplaty

Dnes je možné prakticky všetko overiť v priebehu pár hodín. Ak by denník alebo web opakovane klamal, prišlo by sa na to. Tie najlepšie médiá teda naozaj vedome nezavádzajú. Ak už spravia chybu, snažia sa ju rýchlo priznať a napraviť, takže nezostanete v omyle. 

4. Sú stránky a politici, čo skrátka tárajú hlúposti. Ignorujte ich

Spomínali sme, že sa na klamstvá a hoaxy väčšinou príde? Vďaka tomu bolo možné zostaviť zoznam webov, ktoré proste zavádzajú, kde môžu a platí, že čo správa na nich, to pravdepodobne úplná hlúposť

Slovenský rebríček zdrojov, ktoré treba zoširoka obísť, nájdete napríklad na Konšpirátori.sk. Nie je vymyslený, po rozkliknutí nájdete aj jasné dôkazy o tom, čo a kde nesedí. 

Demagóg.sk sak o niečo podobné snaží pri našich politikoch. Overuje, komu sa pošmykol jazyk a povedal niečo, čo nie je pravda, alebo naopak zavádza najmenej. 

5. Google, Google…

Neviete nájsť zdroj, z ktorého informácia pochádza a nič podobné nepíšu ani na iných weboch? 

Zadajte konkrétny výraz do Googlu a podrobne si prečítajte aspoň niekoľko prvých článkov, kde sa problematika rozoberá. 

Vo januári a februári sa svetom šírili špekulácie o tom, že nové 5G môžu spôsobovať ochorenia na nový koronavírus

Je to samozrejme nezmysel už na prvý pohľad a potvrdila to aj Medzinárodná zdravotnícka organizácia. Je to podobné tvrdenie, ako keby ste tvrdili, že vďaka lusknutiu prsta sa narodia nové mačiatka. Súvislosť proste neexistuje. 

Podobné to je s dohadmi o tom, či 5G spôsobujú rakovinu - ani v tomto prípade nič nenaznačuje, že by ste sa mali báť. Veľa z frekvencií pre 5G totiž používame už roky a výkon vysielačov bude nastavený hlboko pod maximálne prípustné limity. 

Tie správne informácie aj vďaka 4ke

K tým najaktuálnejším a hlavne overeným správam sa dostanete aj vďaka paušálom SLOBODA od 4ky. Už SLOBODA 100 + za 10 eur mesačne vám ponúkne rovno 11 GB dát využiteľných kdekoľvek na Slovensku a k tomu až 100 min / SMS do všetkých sietí v EÚ.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google