K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Ako si správne vybrať antivírus do mobilu?

Každý z nás sa už zrejme stretol s počítačom, ktorý bol časom výrazne pomalší, “zamŕzal”, zobrazoval neznáme hlášky, či náhodne otváral webové stránky s čudnými reklamami. Dôvodom bol pravdepodobne niektorý z miliónov vírusov, ktoré na vás pri surfovaní na internete číhajú.

V súčasnosti sú vírusmi ohrozené už aj mobilné telefóny s operačným systémom Android a iOS. Podľa antivírusovej spoločnosti Kaspersky sa počet takýchto útokov medzi rokmi 2015 a 2016 zvýšil až trojnásobne. Ohrozený je teda aj váš telefón – možno dokonca viac, než si myslíte.

Hrozieb je hneď niekoľko. Prvá čaká už pri sťahovaní aplikácií a hier do nového mobilného telefónu. Najnovší prípad hovorí o falošnej aplikácii WhatsApp. Používatelia si ju stiahli v presvedčení, že inštalujú oficiálny nástroj na komunikáciu s priateľmi. Falošné aplikácie môžu okrem neželaných reklám inštalovať aj vírusy, či dokonca sledovať a odpočúvať majiteľa mobilu cez mikrofón a kameru.

Druhé nebezpečenstvo odborníci označujú ako tzv. phishing. Mailom alebo cez SMS môžete dostať odkaz na stránku, ktorá sa nápadne podobá na web vašej banky, či dokonca verne napodobňuje prostredie služieb ako Facebook či PayPal. Po zadaní vašich prihlasovacích údajov a hesiel sa však k vášmu účtu nedostanete. Namiesto toho tieto citlivé údaje odovzdáte priamo útočníkom.

Kvalitný antivírusový softvér pre mobilný telefón by vás mal pred týmito hrozbami chrániť. Často ešte pridáva aj čosi navyše. Napríklad správu blokovania hovorov z neželaných čísel, alebo možnosť na diaľku zamknúť a vyhľadať váš stratený smartfón. Voľba toho správneho antivírusu pre mobil je už len na vás.

Eset Mobile Security & Antivirus

Mobilný antivírus od Esetu ponúka základnú ochranu zadarmo. Získate možnosť skontrolovať všetky súbory v mobile na vyžiadanie a automatické skenovanie súborov i aplikácií stiahnutých z internetu. Služba Anti-Theft poslúži na vzdialené zablokovanie a vyhľadanie mobilu cez GPS, prípadne aj jeho kompletné vymazanie cez SMS.

Pravidelné skenovanie počas nabíjania a blokovanie hovorov je dostupné vo verzii Premium.

Stiahnuť z Google Play

ESET Mobile Antivirus pre Android

AVG AntiVirus

Mobilný antivírus pre Android sľubuje kontrolu obsahu webových stránok navštevovaných cez prehliadač Chrome, kontrolu a odstránenie škodlivých hier, aplikácií a súborov, či spomínanú lokalizáciu a vymazanie smartfónu na diaľku. V skúšobnej verzii dokonca dostanete aj snímku zlodeja z prednej kamery nad displejom.

Zaujať môže tiež zámok aplikácií, ktorý ich obsah ochráni pred zvedavými očami ostatných.

Stiahnuť z Google Play

AVG AntiVirus Android

Avast Mobile Security & Antivirus

Tento antivírus pre mobily má zaručiť ochranu pred phisingovými útokmi a sľubuje aj blokovanie hovorov či kontrolu nezabezpečených Wi-Fi sietí. Užitočnou funkciou môže byť tiež trezor pre súkromné fotografie a nástroje na vylepšenie výdrže batérie vášho mobilu.

Vďaka uvoľňovaniu RAM pamäte by mal lacnejším smartfónom pomôcť k o niečo rýchlejším reakciám.

Stiahnuť z Google Play

Avast Antivirus Android

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google