K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Reaguje váš smartfón pomalšie než kedysi? Poradíme, ako mu vrátiť dych

Moderné mobily sa dnes vo veľa veciach podobajú klasickým počítačom. Zvládnu toho veľa, no s postupom času a zvyšujúcim sa objemom dát v pamäti začnú postupne strácať dych. Ak mobil používate každý deň, postupné spomaľovanie si dlho nemusíte vôbec všimnúť.

Vyššia záťaž pre procesor ale znamená aj nižšiu výdrž batérie. Nezúfajte, aj spomalenému mobilu môžete vrátiť jeho niekdajšiu svižnosť. Nasledujúce rady teda nielenže opäť zrýchlia váš mobil, ale aj o pár minút oddialia každodenné hľadanie nabíjačky.

Vymažte aplikácie, ktoré nepoužívate

Aplikácie sú najväčšou prednosťou smartfónov. Veľa z nich si však len stiahnete, vyskúšate a navždy na ne zabudnete. V prípade Androidu zaberajú miesto vo vnútornom úložisku a často tiež bežia na pozadí.

Aby ste aplikáciu odinštalovali, väčšinou stačí dlhšie podržať prst na jej ikone. Buď sa zobrazí menu s ponukou jej zmazania, alebo ju presuniete k hornému okraju obrazovky. Zoznam všetkých aplikácií v telefóne hľadajte v Nastaveniach.

Ako odinštalovať aplikácie na Androide

Niektoré systémové aplikácie odinštalovať nemôžete, nezávisle na tom, či ich používate alebo nie. Každopádne často idú aspoň “vypnúť” či „zakázať“, aby nebežali na pozadí.

Odstráňte dočasné súbory

U mnohých mobilných telefónov môže byť ich spomalenie spôsobené nedostatkom miesta v internej alebo systémovej pamäti. Preto sa zbavte všetkých filmov, fotografií a stiahnutých súborov, ktoré už nepotrebujete, alebo ich aspoň presuňte na externú SD-kartu.

Zbavte sa aj dočasných súborov jednotlivých aplikácií, v takzvanej cache pamäti. Facebook, Spotify, Instagram a iné aplikácie môžu pri každodennom otváraní postupne narásť a v pamäti zaberať aj niekoľko stoviek megabajtov.

V už spomínanom prehľade všetkých aplikácií pri každej z nich vidíte, koľko miesta potrebuje. Pri tých najväčších môžete kliknúť na položku “Vymazať vyrovnávaciu pamäť”. Naďalej bude fungovať, často dokonca o niečo rýchlejšie. Podobne odporúčame najmä väčšie aplikácie a hry inštalovať alebo presunúť z interného úložiska na vloženú SD-kartu, aby nezahltili potrebnú systémovú pamäť mobilu.

Pre okamžité zrýchlenie telefónu platí starý trik. V okne multitaskingu zatvorte všetky práve otvorené aplikácie naraz.

Ako odstrániť dočasné súbory aplikácii z vyrovnávacej pamäte smartfónu s Androidom 

Pre skúsenejších - vypnutie zbytočných animácií

Skúsenejší používatelia môžu zavítať do Nastavení a Informácií o systéme. Tu sa dá viacerými kliknutiami na číslo zostavenia softvéru v telefóne aktivovať takzvaný Vývojársky režim. V ňom odporúčame vypnúť všetky zbytočné animácie, ktoré telefón spomaľujú pri prepínaní aplikácií a rozbaľovaní rôznych okien.

Ako zrýchliť Android cez nástroje pre vývojárov

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google