K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Ako nikdy nestratiť údaje, fotky a dáta z mobilu?

Mobil je dnes jednou z tých najcennejších vecí, ktoré dnes nosíme pri sebe. A to nehovoríme o sume, ktorú ste zaplatili za svoj aktuálny smartfón. 

Skôr o všetkých fotografiách z rodinných dovoleniek, prvých konverzáciách s priateľom, telefónnych číslach a heslách ku službám či bankovým účtom. 

Telefón môžete utopiť, stratiť alebo navždy rozbiť prakticky kedykoľvek. Prečo teda riskovať? 

Zálohuje už úplne každý

Existujú jednoduché a elegantné možnosti, ako mať dáta vždy bezpečne zálohované. Ak sa niečo stane, možno si trochu poplačete za navždy strateným zariadením, no potom príde nový mobil a všetky dôležité dáta doň rýchlo nahráte späť.

Poradíme vám, aké aplikácie na zálohovanie používať a ako ich nastaviť. 

Fotky, fotky, fotky a videá (Google Photos)

Sú neopakovateľné a hlavne je ich tak veľa, že môžu rýchlo zaplniť celé úložisko v smartfóne. O dôvod viac ich zálohovať a presunúť niekam inam. 

Odporúčame vám využiť napríklad populárnu službu Google Photos (Fotky Google). Stačí si stiahnuť aplikáciu pre Android alebo iOS a prepojiť ju s vaším Google kontom.

Vždy, keď Google Fotky v mobile otvoríte, potom systém automaticky nahrá nové fotografie a videá do zabezpečeného cloudu.  

Google Fotky záloha fotografií

Služba Google Fotky ponúka zadarmo až 15 GB priestoru. Viac si môžete zakúpiť za pomerne rozumné ceny. 100 GB stojí 1,99 eur mesačne, 200 GB 2,99 eur mesačne a pre veľkých fotografov je k dispozícii aj 2 TB či 5 TB úložisko. 

Fotky z iPhonu na iCloude

Fotografie na Google Photos pochopiteľne môžete zálohovať aj z iPhonu. Stačí si nainštalovať spomenutú aplikáciu.

Apple však ponúka vlastné cloudové úložisko iCloud, ktoré stačí zapnúť v nastaveniach systému iOS. 

iPhone zálohovanie fotiek

Zamierte do Nastavení, položky iCloud a uistite sa, že máte zapnutú položku Fotky. Všetky vaše fotografie a videá sa potom budú zálohovať automaticky.

Aj tu ale platí, že v cloude musíte mať dostatok miesta. Apple ponúka zadarmo 5 GB priestoru, 50 GB potom stojí 0,99 €, 200 GB 2,99 a 2 TB 9,99 eur mesačne.

Príjemné je, že fotky z iPhonu sa potom objavia vo všetkých vašich zariadeniach, teda napríklad aj na iPade alebo počítači Mac. 

Nikto vás však nenúti používať iba riešenia od Google alebo Apple. Vlastné úložiská ponúka aj Dropbox, One Drive od Microsoftu alebo menej známy Box. Všetky majú možnosť automatickej synchronizácie fotografií, tak si vyberte to, ktoré vám najviac vyhovuje.

Zálohovanie aplikácií, SMS-iek a telefónnych kontaktov.

Do Androidu alebo iOS sa prihlasujete svojim Gmailovým alebo iCloud kontom. Vďaka nim už väčšinou automaticky aktivujete aj zálohovanie telefónnych kontaktov, o čísla na svojich najbližších teda neprídete. 

Apple dokáže do iCloudu (ak v ňom máte kúpeného dosť miesta) nahrať aj zálohy všetkých aplikácií. Do nového mobilu sa vám tak stiahne všetko tak, ako bolo, vrátane rozloženia ikon na domácej obrazovke. To platí aj pre SMS správy.

Android podobné riešenie stále neponúka, obchod Google Play väčšinou pamätá iba aplikácie, ktoré ste mali stiahnuté, nie však ich nastavenia. Dnes to však už nie je veľký problém, do takmer každej appky sa totiž prihlasujete ďalším menom a heslom, takže sa vaše nastavenia pre Facebook, Instagram či čokoľvek iné stiahnu zo serverov týchto vývojárov. 

Skúsiť môžete aspoň aplikácie, ktoré dokážu zálohovať vaše SMS správy, kompletná záloha ako na iPhonoch ale bez tzv. rootu zariadenia nebude možná. 

Zálohujte aj heslá

Máte zabezpečené fotky, kontakty aj aplikácie? Zostávajú vám ešte prihlasovacie údaje do všetkých webových stránok a aplikácií. 

Aj tie si dnes už mobily pamätajú automaticky. V iPhonoch rieši zálohu webových stránok prehliadač Safari a heslá v aplikáciách zas zabudovaná Kľúčenka

Zálohovanie hesiel

V Androide si môžete weby uložiť priamo do Chrome. Odporúčame vám to aj preto, že tieto služby dokážu navrhovať dlhé a zložité heslá, ktoré potom vypĺňajú automaticky.

Ak vám ale pôvodné riešenia z nejakého dôvodu nevyhovujú, môžete skúsiť aj služby ako je 1Password, LastPass a mnohé iné. 

Aplikácie na zálohovanie hesiel

S dátami od 4ky je zálohovanie na parádu

Zálohovanie mobilu sa väčšinou spúšťa po pripojení na domácu Wi-Fi, keďže fotografie a videá môžu mať aj niekoľko gigabajtov.

Vďaka novému paušálu SLOBODA NEKONEČNO + DÁTA NAVYŠE však žiadne prenesené gigabajty neriešite, ponúka totiž neobmedzený objem dát v SR a neobmedzené volania / SMS v SR a EÚ každých 30 dní.

Teraz si ho navyše môžete vyskúšať za výhodnú cenu 4 eurá na 30 dní len cez eshop s novou 4ka SIM kartou.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google