K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Zazimujte svoj telefón: gadgety a tipy, aby váš mobil prežil aj v treskúcej zime

Je tu december a teploty vonku klesajú poriadne blízko k nule. Zo šatníkov ste už určite vytiahli teplé kabáty a čiapky, ale čo na to váš mobil? Potrebuje pred zimou nejakú špeciálnu starostlivosť alebo ochranu?

Vo všeobecnosti nie, no ovládanie mobilu môže byť v treskúcich mrazoch menej príjemné a nepohodlné.

Pozor na prsty

Máte drahší mobil s elegantným kovovým telom? To, čo dobre vyzerá, aj veľmi dobre prenáša teplo, teda v tomto prípade chlad. Už po pár minútach surfovania alebo telefonovania môžu vaše prsty doslova odmrznúť, takže sa len ťažko trafíte na tú správnu ikonu alebo písmená na klávesnici.

Budete potrebovať rukavice. Lenže nie tak hocijaké rukavice.

Pod hrubou vrstvou bavlny vám síce bude teplo, ale väčšina takzvaných kapacitných displejov na vaše dotyky reagovať nebude. Ak to váš mobil podporuje, v nastaveniach operačného systému Android zamierte do položky Gestá, Obrazovka alebo Inteligentná pomoc.

smartfon ovladanie v rukaviciach

Tu si môžete zapnúť režim ovládania v bežných rukaviciach. Ak funkciu nenájdete, ešte nie je všetko stratené. Na trhu je množstvo rukavíc, ktoré majú do textílie vložené špeciálne vodivé vlákna. Často aj spolu s drobnými gumenými hrotmi, ktoré zaistia pevné zovretie šmykľavého telefónu a znížia riziko pádov.

Rukavice pre smartfón

Základné "inteligentné rukavice" stoja približne 10 eur, no vybrať si môžete aj z krajších dizajnérskych kúskov, ktoré budú ladiť k vášmu zimnému outfitu. Tí šikovnejší dokonca možno zoberú svoje staré rukavice a konce prstov jednoducho odstrihnú nožnicami.

Naspäť k starým spôsobom

Ani takéto rukavice pre smartfón vám však nepomôžu oklamať čítačku odtlačkov prstov. Na lyžiarskom svahu teda použite PIN kód, odomykací vzor alebo, pri tých drahších mobiloch, aj skener tváre a očnej dúhovky.

odomykanie tvarov mobil

Nebezpečné prechody z chladu do tepla a sneh

Zima vášmu telefónu nijako špeciálne neprekáža, no počítajte s tým, že v tuhých mrazoch môže displej reagovať pomalšie a energia bude z batérie miznúť dvakrát tak rýchlo. Nežiaduce efekty môžete zmierniť, ak budete smartfón nosiť vo vrecku pod bundou, čo najbližšie k telu. Batérii zas pomôže externá powerbanka.

Po návrate domov sa všetko vráti do starých koľají. Tu sa skúste vyvarovať prudkým zmenám teplôt a telefón radšej chvíľu nechajte na chodbe alebo vo vrecku bundy, než sa presuniete priamo pred rodinný krb. Nabíjať a používať by ste ho mali až po vyrovnaní teplôt, zmiznutí nahromadenej vlhkosti a čo najďalej od mokrého snehu alebo dažďa.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google