K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Vzor, heslo alebo odtlačok? Majte dáta vo svojom mobile v bezpečí!

Mobilné telefóny sa stali už neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Pomáhajú nám komunikovať s rodinou a priateľmi, zachytávať životné okamihy, navigovať po neznámych miestach či využívať internet banking. V mobile máme uložených stále viac osobných dát z najrôznejších aplikácií. Viete, čo sa môže stať s mobilom, ak sa čo i len na chvíľku dostane do nepovolaných rúk, kým ho ponecháte ležať na stole? Zamýšľali ste sa už niekedy nad tým, ako si tieto osobné údaje chrániť?

Ak si telefón nechránite, tak by si každý mohol jednoducho v galérii prezerať vaše fotky, z internetbankingu by mohol poslať peniaze na cudzí účet, či uverejniť za vás príspevok na sociálnej sieti. Vidieť by zrejme nikto nepovolaný nemal ani vaše pracovné e-maily či súkromnú komunikáciu cez SMS-ky a sociálne siete.

Ak nepoužívate žiadne zabezpečenie telefónu, tak sa vám po rozsvietení displeja na mobile zobrazí uzamykacia obrazovka, ktorá má zabrániť, aby ste náhodným dotykom v taške či vo vrecku niekomu zavolali, nespustili fotoaparát, či niektorú aplikáciu. Na odomknutie telefónu tak postačí prosté potiahnutie prsta ku okraju obrazovky. Ak nechcete, aby sa do vášho telefónu dostal takto jednoducho ktokoľvek, využijete niektorú z pokročilejších a oveľa bezpečnejších metód uzamknutia mobilu.

Ako nastaviť bezpečné uzamknutie obrazovky smartfónu?

V nastaveniach operačného systému Android hľadajte položku Zabezpečenie a Zámok obrazovky.

 

Jednou z možností uzamknutia smartfónu je nastavenie Odomykacieho vzoru. Ide o mriežku bodov, ktoré treba pospájať v určitej postupnosti. Pre odomknutie telefónu potom na displeji nakreslíte vždy rovnaký obrazec. Podobne funguje zabezpečenie obrazovky gestom, ktoré v podstate predstavuje zložitejší symbol nakreslený prstom na obrazovku. Využiť môžete jednu množstva aplikácií na Google Play, ako napr. Gesture Lock Screen.

 

Ak si skôr zapamätáte čísla alebo znaky, vyberte si v nastaveniach zabezpečenie cez PIN kód alebo odomykanie heslom. Princíp zostane rovnaký, pre odomknutie obrazovky zadáte číselný PIN či heslo. Heslo by nemalo byť príliš jednoduché a poznať by ste ho mali len vy. Vyvarujte sa najpoužívanejším heslám typu číselných radov „123456“, menám domácich miláčikov či členov rodiny.

 

Kreslenie obrazcov alebo vyťukávanie znakov niekoľkokrát za deň nemusí byť práve najpohodlnejšie. Výrobcovia si to uvedomujú a preto do svojich zariadení začínajú pridávať čítačku odtlačkov prstov. Smartfóny s Androidom ju majú pod displejom, na chrbte smartfónu alebo na boku vo vypínači. Apple ju pre iPhone ju integroval do stredového tlačidla.

Pri úvodom snímaní odtlačku si dajte pozor, aby ste svoj prst postupne priložili naozaj celý. V budúcnosti tak predídete možným chybám a odomknutie bude oveľa spoľahlivejšie. Odporúčame nasnímať si hneď viacero prstov, aby ste v prípade poranenia, či zašpinenia jedného prsta vždy vedeli obrazovku druhým prstom odomknúť.

 

Žiadny z týchto spôsobov uzamknutia telefónu nie je neprekonateľný. Odtlačky prstov by mohli útočníci nájsť priamo na mobile a odomykací vzor či PIN kód sa už akademikom podarilo odchytiť pomocou kamery a špeciálneho softvéru. Aj keď je dobré byť vždy obozretný, je veľmi nepravdepodobné, že by veľa ľudí vo vašom okolí malo takéto zložité nástroje k dispozícii.

So špeciálnymi aplikáciami ako Password Manager alebo 1Password sa však môžete poistiť. Kľúčom k bezpečnosti na internete je totiž používanie viacerých zložitých hesiel, ktoré obsahujú kombináciu písmen, číslic aj špeciálnych znakov. Namiesto toho, aby ste si museli pamätať heslo pre každý web zvlášť, vám títo pomocníci pomôžu zapamätať si ich za vás.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google