K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

V novembri 1989 si Slováci vybojovali SLOBODU. Aj bez mobilov

17. november 1989 bol pre Slovákov pravdepodobne tým najdôležitejším dňom v našej modernej histórii. Práve vtedy československá polícia násilne potlačila pokojnú študentskú demonštráciu, na ktorej sa účastníci dožadovali zmeny pomerov vo vtedajšej ČSSR.

Reakcia verejnosti na seba nenechala dlho čakať. Vysokoškolskí študenti už o deň neskôr začali formovať štrajkové výbory a rýchlo sa k nim pridali herci z divadiel aj bežní Česi a Slováci.

Od pondelka 20. novembra prebiehali v Prahe, Bratislave ale aj menších mestách protesty každý deň. Občania sa vzopreli vláde Komunistickej strany.

Zvládli to bez moderných technológií

Vtedajšie pomery boli mimoriadne ťažké. Občania Československa nemohli voľne cestovať za hranice, slobodne podnikať a mnohí ani študovať. Stovky či tisíce z nich dokonca skončili vo väzení, hoci nespravili nič zlé.

Slováci a Češi v Československu zvládli organizáciu protestov bez mobilných telefónov, internetu a chatovacích aplikácií. Informácie si posúvali na spoločných stretnutiach alebo písomne, hoci televízia a noviny boli stále pod tvrdou cenzúrou a to, čo je pravda, bolo treba dôkladne overiť z viacerých zdrojov.

Napriek tomu sa k protestom pridali stovky tisíc občanov a v dohodnutý čas sa stretli na tých správnych miestach.

Komunikačné aplikácie a sociálne siete

To, ako žijeme dnes, nie je samozrejmosť

Prerod vtedajšieho Československa na dve demokratické krajiny sme zvládli úspešne, no príbeh z Novembra 1989 zďaleka nebol jediný. Takmer celá spoločnosť sa odvtedy dokázala zomknúť ešte mnohokrát a zďaleka nie len v Európe.

Hoci dnes čelíme tlaku konšpirácii a výmyslov, v 21. storočí je vďaka moderným technológiám prístup k informáciám oveľa jednoduchší. Najmä prostredníctvom internetu.

Mysleli sme na to aj pri zostavovaní ponuky pre zákazníkov 4ky.  Nové paušály SLOBODA PLUS, preto okrem volaní a SMS-iek obsahujú množstvo dát využiteľných doma aj v celej EÚ.

Pre tých najnáročnejších je tu nový neobmedzený paušál SLOBODA DÁTA s neobmedzenými dátami v celej SR. Všetko preto, aby ste k informáciám a svojim blízkym mali čo najbližšie.

17. november

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google