K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Ukradli vám mobil? Ešte nie je všetko stratené!

Poznáte ten pocit, keď siahnete do vrecka alebo kabelky, ale váš mobil tam nie je? Skúšate hľadať doma aj v práci, no bez úspechu? Či už vám mobil ukradli alebo ste ho len niekde zabudli, nádej na jeho nájdenie môže stále žiť. Pokiaľ sa poistíte už vopred.

Android aj operačný systém iOS ponúkajú nástroje na uzamknutie, lokalizáciu a opätovné nájdenie stratených smartfónov. Prinášame postup ako sa uistiť, že sú vo vašom mobile povolené a návod, ako ich v prípade potreby rýchlo použiť.

Operačný systém Android:

V nastaveniach systému zamierte do položky Google a karty Zabezpečenie. Tu sa uistite, že sú prepínače pre funkcie "Vzdialene nájsť toto zariadenie" a "Povoliť vzdialené uzamknutie a vymazanie" zapnuté.

Nastavenia v OS ANdroid na uzamknutie a vymazanie smartfónu pri krádeži a strate

Stratený mobil potom môžete skúsiť vyhľadať cez Správcu zariadenia. Otvoriť sa dá cez webový prehliadač v počítači a odkaz https://www.google.com/android/devicemanager alebo iný mobil (napríklad služobný) a túto aplikáciu z obchodu Google Play. Potrebovať budete len meno a heslo k vášmu Gmail kontu v nezvestnom zariadení.

Správca ukáže aktuálnu, alebo poslednú známu polohu mobilu na podrobných Google Mapách. Okrem toho ponúka tri možnosti:

  • zapatrošený mobil môžete na diaľku prezvoniť aj v prípade, že je na ňom aktívny tichý režim
  • môžete ho zamknúť ďalším heslom a na obrazovke zobraziť správu pre potenciálneho nálezcu - napríklad s telefónnym číslo na vás a adresou, na ktorú ho môže vrátiť
  • ako posledná možnosť je tu vzdialené vymazanie. S mobilom sa zrejme navždy rozlúčite, ale ochránite aspoň svoje fotografie, dáta a aplikácie pred zneužitím.

Správca zariadenia Android - zobrazenie ukradnutého zariadenia na mape

Dôležitý tip:

Zabudnite na rôzne rady a triky, ako predĺžiť výdrž batérie vášho mobilu a nikdy nevypínajte GPS ani mobilné dáta. Satelity pomôžu s určením presnejšej polohy strateného zariadenia na mape a pripojenie k internetu zaručí, že vďaka Správcovi zariadenia budete môcť s telefónom komunikovať a sledovať jeho umiestnenie. 4ka vám ponúka dostatočne veľký balík s 10 GB voľných dát už za 5 eur.

 

Operačný systém iOS na iPhone alebo iPade:

V nastaveniach vyberte iCloud a položku Nájsť môj iPhone (Find My iPhone). K dispozícii je aj prepínač, ktorý na mapu uloží poslednú známu polohu tesne pred vybitím batérie.

Apple iPhone nastavenia na lokalizáciu smartfónu pri krádeži a strate - Nájsť môj iPhone

Telefón alebo tablet potom môžete vyhľadať cez aplikáciu Find My iPhone alebo cez web a odkaz https://www.icloud.com/#find. Služba bude potrebovať heslo k vášmu iCloud účtu.

Funkcionalita je prakticky rovnaká ako na Androide. Mobil alebo jeho poslednú polohu uvidíte na mape a iPhone môžete prezvoniť, vymazať alebo na diaľku zamknúť, s nastavením telefónneho čísla zobrazujúceho sa potenciálnemu nálezcovi.

Nastavenia Apple iOS - funkcia Nájsť môj iPhone

Nezabudnite, že najlepšou prevenciou je v tomto prípade zvýšená ostražitosť. Obe lokalizačné služby budú fungovať, len pokiaľ bude váš smartfón pripojený k internetu. To znamená, kým sa v ňom nevybije batéria alebo zlodej nevyberie SIM kartu. Potom vaše dáta chráni už len odtlačok prsta alebo PIN kód.

Skúsiť môžete aj niektorú z podobne fungujúcich aplikácii v obchodoch Google Play alebo App Store. Lockwatch dokonca sľubuje, že zlodeja odfotí prednou kamerou a obrázok jeho tváre zašle na váš e-mail.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google