K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Svahy volajú! Top 6 appiek na lyžovačku

Táto zima je síce extrémne teplá, v Tatrách alebo v susednom Rakúsku však lyžiarske strediská hlásia desiatky centimetrov snehu a vleky bežia takmer naplno. Ešte pár týždňov tak budete môcť celú rodinu zobrať na poriadnu lyžovačku.

Tieto aplikácie vám pomôžu nájsť tie správne svahy, ale aj vyťažiť zo zakúpeného skipassu čo najviac. 

OneTheSnow - nájdite tie najlepšie lyžiarske strediská (Android, iOS)

Táto appka nesmie chýbať v mobile žiadneho lyžiara alebo snowboardistu. Na jednom mieste vám ukáže všetky údaje o slovenských, ale aj českých a svetových lyžiarskych strediskách.

Prehľadne sa dozviete, koľko je kde snehu, prípadne aká pokrývka čerstvého “prašana” pribudla za posledných 24 hodín. To bude užitočné, najmä ak sa vyberáte na jednodňové jazdenie niekde v okolí.

Nechýbajú ani informácie o aktuálnom počte vlekov či dokonca fotografie od ostatných používateľov priamo zo svahu – tie sú však menej aktuálne než zábery z live kamier, ktoré sú tu tiež. 

Snehové správy

Horská záchranná služba (Android, iOS)

Čísla ako 112, 155 alebo 158 pozná úplne každý. V horách vám však bežná záchranka či polícia až tak nepomôžu. 

Prakticky nevyhnutné je tak poznať telefónne číslo 18 300, ktoré vám vytočí Horskú záchranný služby. Chybu na horšie upravených zjazdovkách totiž môže urobiť úplne každý a zlomeniny rúk či nôh nie sú vôbec zriedkavé. 

Horská záchranná služba

Aplikácia pre Android alebo iOS dokáže privolať pomoc stlačením jedného tlačidla. Čo je však v horách ešte dôležitejšie, záchranným zložkám automaticky odosiela aj vašu GPS polohu.

Mať ju v mobile sa rozhodne oplatí, aj keď jazdíte len po bežných zjazdovkách. Pre free-riderov alebo skialpinistov je prakticky povinná. 

Poteší aj integrovaná príručka prvej pomoci, ktorú by mal ovládať každý z nás a hodiť sa môže na horách, aj v meste.

Windy (Android, iOS) a SHMÚ (Android, iOS)

Overiť si, koľko je v lyžiarskom stredisku snehu a koľko premáva vlekov, nestačí. Nikto sa zo svahov nechce spúšťať v hmle alebo hustom snežení.

Vďaka aplikáciám pracujúcim s dátami zo SHMÚ si môžete pozrieť najznámejšiu slovenskú predpoveď vďaka modelu ALADIN a ECMEF. Grafy vám tak ukážu počasie vo vybranej lokalite 2 až 10 dní dopredu.

SHMU v mobile

Windy je graficky oveľa prívetivejšia aplikácia, pri ktorej môžete zvážiť aj platenú verziu. Pohyb búrkových mrakov tak uvidíte prakticky online.

Jednotlivé karty Windy však ukazujú aj novú pokrývku snehom, alebo naopak, tú ktorá sa očakáva v najbližších hodinách. Údaje z oboch appiek tak pri svojom rozhodovaní o mieste ďalšej lyžovačky môžete kombinovať. 

Windy

Booking.com (Android, iOS) a Airbnb (Android, iOS)

Chystáte sa na viacdňovú lyžovačku? Dvojici sa možno viac oplatí hotelová izba, celej rodine s deťmi a ďalšími priateľmi penzión alebo príjemná chatka, ktorú môžu mať celú pre seba aj s práčkou a miestom na sušenie lyžiarskeho oblečenia.

Na Slovensku najľahšie nájdete ubytovanie vďaka aplikáciám ako sú Airbnb alebo Booking.

Booking a AirBnb

V tom prvom nájdete len apartmány a domy od súkromných prenajímateľov, o to väčšiu pozornosť preto venujte čítaniu hodnotení. Booking mal kedysi prevažne hotely, no dnes už to tak úplne neplatí a ide o mix profesionálnych hotelov a súkromníkov. 

Priamo v mobile nájdete všetko podstatné od fotiek, adresy, vybavenia až po možnosť ubytovanie aj skutočne rezervovať.

Na lyžovačku s rodinou aj s rodinným paušálom od 4ky

Dáta pre celú rodinu vám nielen na spoločných dovolenkách zabezpečí zdieľaný nekonečný  paušál SLOBODA NA 4. Až 4 čísla v jednom paušále, len za jednu cenu, si spolu zdieľajú nekonečné min/sms v celej EÚ a dáta

Paušál má automaticky objem 4 GB dát. Ak rodina dáta vyčerpá skôr alebo jeden z rodinných príslušníkov ocení väčší objem dát, máte možnosť dokúpiť pre každé číslo dátový balík navyše. Alternatívou je aj balík zdieľaných nekonečných dát pre celú rodinu. SLOBODA 4 je tu pre vás už od 11 eur/SIM.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google