K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Staňte sa hubárskym esom vďaka TOP 4 aplikáciám pre smartfóny

Počasie na Slovensku hubám praje a pohyb na čerstvom vzduchu každému len prospeje. Že nepoznáte huby a neviete, kde rastú? TO. vôbec nevadí. Poradíme vám, ako sa stať profesionálnym hubárom vďaka užitočným aplikáciám vo vašom smartfóne. Tak vytiahnite turistickú obuv, oblečte si vetrovku a hor sa do lesa, veď ešte celý november a možno až do Vianoc porastú. Všetko ostatné nechajte na hubárske aplikácie, ktoré si stiahnete do smartfónu, veď na TO. máte gigabajty dát na internete v mobile od 4ky.

Výskyt húb

V prvom rade, ak sa chcete vybrať na huby, potrebujete zistiť, či sa vám to oplatí. TO. či huby rastú, alebo nie zistíte v aplikácii Výskyt húb. Tá zobrazuje najčerstvejšie úlovky hubárov v lokalitách po celom Slovensku, o ktoré sa podelili s ostatnými na hubármi obľúbenej webovej stránke nahuby.sk. Získate tak okamžitý prehľad, kde a tiež aké huby práve rastú vo vašom okolí. Okrem toho sa o svoje hubárske úlovky a informácie môžete podeliť s ostatnými, zdieľaním fotografie nazbieraných húb a miesta, kde ste huby našli. Určite tak potešíte nielen seba, ale aj ostatných hubárov.

Turistická mapa SR

Ak ste si už vybrali miesto, kde huby rastú, stiahnite si do smartfónu aplikáciu Turistická Mapa SR. V aplikácii nájdete zaznačené turistické chodníky podľa značiek, takže aj keď v zápale hľadania hríbov zídete z chodníka, aplikácia vám ukáže, kde sa práve nachádzate podľa GPS súradníc a tak sa poľahky opäť vrátite na značkovaný turistický chodník, ktorý vás dovedie do cieľa.

Atlas húb

Už ste v lese a huby rastú, no nie ste si istí, čo sú zač? Nevadí, veď každý hubár niekedy začína a ako sa hovorí: „Nikto učený z neba nespadol.“ Ak nemáte medzi sebou skúseného hubára, tak vám odporúčame aplikáciu Huby, prípadne Atlas húb, v ktorých nájdete fotografie a podrobný popis najbežnejšie zbieraných jedlých a jedovatých lesných húb, ktoré rastú na našom území. Ak však hubu neviete spoľahlivo spoľahlivo identifikovať, radšej ju ani nezbierajte a určite ju nejedzte! Ak si nie ste istý, či je huba jedlá, obráťte sa na mykologickú poradňu, kde vám budú vedieť odborne poradiť.

Hubárske recepty

Asi väčšina z nás nazbierané dubáky, či iné hríby pokrája na tenké plátky a vysuší. Sušené hríby sú totiž nenahraditeľnou ingredienciou každej vianočnej kapustnice. Existuje ale množstvo húb a receptov na fantastické pochúťky. Ak si chcete z húb nachystať aj iný recept, ako je napríklad obľúbená hubová praženica, skúste recepty z aplikácie Moje-recepty.sk, v ktorej nájdete desiatky receptov z húb od hríbov na cibuľke až po hubový guláš. Tak vám želáme veľa hubárskych úlovkov a dobrú chuť!

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google