K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Správne zabezpečený mobil je bezpečnejší než vaša peňaženka. Nebojte sa s ním platiť v obchodoch!

Čo je najcennejšou vecou, ktorú zvyčajne nosíte pri sebe? Sú to šperky, hodinky, vaša peňaženka alebo nebodaj nadupaný smartfón? Pri pomyslení na zlodejov sa väčšina z nás mala obávať najmä o hotovosť a bezpečnosť platobných kariet.

Mobil je možno najdrahší, no pred zlodejmi relatívne dobre chránený a pri správnom nastavení bude v nesprávnych rukách úplne nepoužiteľný. O dátach v ňom to platí dvojnásobne.

Zlodeji získajú len nepoužiteľný kus so svietiacim displejom

Apple napríklad do svojich iPhonov pridáva funkciu Activation Lock, alebo ak chcete zámok aktivácie, už od roku 2013 a verzie operačného systému iOS 7. Čo to znamená?

Pri správnom nastavení síce môže neoprávnená osoba mobil ukradnúť a zresetovať, no telefón si bude stále pýtať prístupové údaje pôvodného majiteľa. Ak ich zlodej nepozná, nepoužiteľné zariadenie môže maximálne rozpredať na súčiastky. K citlivým dátam sa, samozrejme, vôbec nedostane.

iPhone Activation lock

Spravodajská agentúra Reuters vypátrala, že táto funkcia pomohla znížiť počet krádeží iPhonov v New Yorku o štvrtinu, v San Franciscu o 40 % a v Londýne až o 50 %.

Podobný zámok majú už aj niektoré androidy, napríklad tie od Samsungu. Aby však fungoval správne, okrem Google konta sa v smartfóne budete musieť prihlásiť aj menom a heslom vytvoreným na serveroch výrobcu.

Vďaka možnosti GPS lokalizácie stratených telefónov s Androidom alebo iOS o váš mobil nemusíte prísť ani v prípade, že sa obeťou krádeže naozaj stanete, no skôr než na elektroniku by ste mali myslieť na svoje dáta, súkromné fotografie, prístupy k internet bankingu či na sociálne siete. Našťastie, moderné smartfóny už ponúkajú množstvo spôsobov, ako tieto citlivé údaje ochrániť.

Mobil majte vždy zamknutý (PIN, odtlačok prsta alebo sken tváre)

Absolútnym základom a neporušiteľným pravidlom číslo jeden by mal byť zámok obrazovky. Ktokoľvek nepovolaný váš mobil zoberie do rúk, uvidí len notifikačnú obrazovku s požiadavkou na zadanie PIN-u alebo špeciálneho vzoru.

Bez neho sa k vašim dátam nedostane. Pravda, zadávanie štvormiestnej kombinácie niekoľkokrát denne môže byť poriadne otravné. Výrobcovia mobilov si to uvedomili a prešli na čítačky odtlačkov prstov alebo dokonca skenovanie tváre.

Priloženie prsta na senzor vám zaberie menej než sekundu a pohľad do prednej kamery ešte menej. Naozaj tak nie je žiadny dôvod, prečo tieto funkcie nepoužívať. Platí tiež, že správnu kombináciu čísel pre PIN môže naozaj snaživý útočník vedľa vás odpozorovať, no s odtlačkom prsta alebo podobizňou vašej tváre si neporadí. A nie, nepredpokladáme, že bude mať k dispozícii futuristické technológie z hollywoodskych filmov.

Odomykanie tvárouobr: Huawei.com

Údaje uložené v mobile sú bezpečnejšie než kdekoľvek inde

Ak sa do vášho smarfónu vďaka správnym bezpečnostným nastaveniam naozaj nikto nedostane, bude musieť zabudnúť aj na všetky informácie v ňom. Bez preháňania sa teda dá povedať, že správne chránený mobil vo vašom vrecku je tým najbezpečnejším miestom, kde uložiť svoje citlivé údaje.

Moderné trendy tiež velia, že prichádza čas zabudnúť na peňaženky a klasické platobné karty. Tie poznáme už viac než 40 rokov a hoci od magnetických prúžkov postupne prešli k čipom a potvrdeniu platieb PIN kódom, je až neuveriteľné, že väčšina z nich má stále životne dôležité čísla vyrazené pekne na prednej strane a ochranné CVV/CVC kódy potrebné pre platby na internete na tej zadnej.

Banky si to uvedomujú a siahajú po ďalšej ochrane - pričom je v hre opäť váš mobil. Pri vyšších platbách totiž požadujú tzv. 3D Secure kód, ktorý vám doručia na váš uzamknutý a príkladne zabezpečený smartfón vo forme SMS správy.

Budúcnosť patrí platbám cez mobil alebo hodinky

Keďže mobil so sebou väčšina z nás nosí prakticky neustále, je logické, že začína nahrádzať hotovosť aj platobné karty. Google Pay pre androidy na Slovensku funguje už od februára 2018 a konkurenčné Apple Pay na iPhonoch by malo odštartovať doslova každým dňom.

Obe tieto technológie pracujú s NFC čipmi v mobiloch, takže pri platení stačí priložiť telefón k terminálu na pokladni rovnako, akoby ste to spravili s platobnou kartou.

Výslednú sumu však okamžite vidíte na displeji a telefón musí byť odomknutý, takže majiteľ má všetko pod dôkladnou kontrolou. Google ani Apple však s obchodníkmi nezdieľajú žiadne vaše citlivé údaje a čísla kariet zostávajú bezpečne uložené v systéme, ukryté pred zrakom okolostojacich ľudí.

Platenie mobilom - Google Pay, Apple Pay

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google