K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

So smartfónom na bicykel - držiaky, obaly a aplikácie na každý výlet

Ak si myslíte, že smartfón na bicykel nepatrí, rýchlo vás vyvedieme z omylu. Mobil vás v prípade defektu či dokonca vážnejšieho pádu môže zachrániť a poslúži ako rýchle spojenie s blízkymi. Na jeho fotoaparát zachytíte všetky krásne scenérie ako odmenu za niekoľkokilometrové šliapanie do kopca a správne GPS aplikácie vám odhalia ďalšie trasy v okolí či cestičky k zlepšovaniu vlastných výkonov.

Kam mobil odložiť?

Nikde, kde nebude zavadzať, no nehrozí jeho strata či vypadnutie na zem a rozbite. Zvoľte teda vrecká, ktoré majú uzatvárací zips.

Každý, kto cyklistiku vníma serióznejšie, než len ako dopravný prostriedok do krčmy či práce, by mal investovať do správnych nohavíc s výstelkou a funkčného dresu. Väčšina z nich má na chrbte trojicu vreciek, kde okrem rýchlej desiaty a zdrojov cukru ľahko uložíte aj veľký mobil.

cyklisticky dres na mobil

zdroj: road.cc

Zvoliť môžete aj akúkoľvek vhodnú tašku na rám či pod sedlo vášho bicykla. Len si dávajte pozor, aby ste do nej nevkladali aj mobil, aj kľúče. Tie totiž dokážu nepríjemne poškriabať displej.

V taške alebo pod dresom bude smartfón v bezpečí a GPS aplikácie stále ľahko zaznamenajú vašu trasu. Aktivujete ich pred jazdou a vypnete po zaparkovaní v garáži.

Ak potrebujete vidieť na displej aj počas jazdy, vyberte si vhodný cyklodržiak na riadidlá. Takúto možnosť ale odporúčame len rekreačným a cestným jazdcom. Pri poriadnom downhille a skokoch na lesných trialových tratiach totiž mobil dostane množstvo úderov a mohol by ľahko vypadnúť aj z toho najlepšieho držiaku. Nehovoriac o tom, že pri pádoch bude "prvý na rane". V takom prípade mobil skryte a kúpte si radšej samostatný cyklopočítač za pár eur.

Držiak mobilu na bicykel

zdroj: bikeradar.com

Lacnejšie nasúvacie držiaky poskytnú len minimálnu ochranu, drahšie dostanete ako obal presne pre váš smartfón s uzamykacím patentom na protikus pripevnený k riadidlám. Priesvitné tašky budú najviac prekážať, no poskytnú ochranu aj pri náhlom daždi. Vy budete premočení až na kosť, smartfón zostane v suchu.

Nainštalujte si tie správne aplikácie

V obchode Google Play a App Store určite nájdete tú správnu aplikáciu pre vaše potreby. Ak si chcete len zaznamenávať prejdenú vzdialenosť a presnú trasu, vyberte si niektorú z najznámejších fitness aplikácií. Endomondo či Strava možno už miesto vo vašom smartfóne má.

Pokiaľ si želáte, aby obrazovka mobilu nahradila rýchlomer, skúste Bike Computer. Na dvojfarebnom displeji toho najlacnejšieho cyklopočítača z každého lepšieho obchody však určite uvidíte viac aj na priamom slnku. Profesionálne modely zas čítajú dáta z wattmetrov v pedáloch a snímačov kadencie.

Váš miláčik so SIM kartou tak bude najideálnejší na zobrazovanie máp. Zrejme najprehladnejšiu databázu slovenských cyklotrás ponúka aplikácia Mapy.cz. Jednoducho do nej zadajte štart a cieľ vašej cesty, zvoľte bicykel ako formu dopravy a počkajte si na výsledok plánovania.

Aplikácie na bicykel

Potom už zostáva len nasadiť si prilbu a poriadne sa oprieť do pedálov!

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google