K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Smartfón alebo zrkadlovka? Fotky z mobilov chytajú druhý dych

Diskusie o tom, či fotí lepšie mobil alebo klasický foťák, končia vždy rovnako. Smartfón vraj máme stále poruke, no kvalitnú optiku nič nenahradí. Na dovolenky, rodinné oslavy alebo dôležité udalosti nám preto odborníci stále odporúčajú nosiť väčšie zrkadlovky.

Ich rady určite dávajú zmysel. Čím je objektív fotoaparátu väčší, tým viac svetla dokáže zachytiť. Aj váš mobil možno fotí relatívne pekne cez deň a v jasnom počasí, no večer a v noci vytvára len biedne tmavé a zašumené obrázky, ktoré radšej nikdy nezverejníte.

Fotoaparát v mobile

Fotoaparáty v mobiloch prestanú hrať druhé husle

Každý chce mať čo najmenší a najtenší mobil. Drobné šošovky fotoaparátov na ich chrbtoch sú potom tým najväčším obmedzením pri požiadavkach na kvalitné snímky.

Moderné smartfóny ale majú niečo, čím sa nemôže pochváliť ani tá najdrahšia profesionálna zrkadlovka - výkon.

Túžba po plynulom chode všetkých aplikácií a hier neustále posúva vývoj mobilných procesorov. A stačí pár múdrych hláv, skúsených programátorov a šikovného softvéru, aby sa táto sila úspešne vrhla aj na vylepšovanie fotografií.

Do smartfónov začína prichádzať tzv. umelá inteligencia, ktorá fotky v priebehu pár sekúnd vylepší rovnako, ako veľmi dobre platený profesionálny grafik v štúdiu po niekoľkých hodinách tvrdej driny. Nové telefóny tiež po stlačení spúšte nezachytia len jeden obrázok, ale rovno desiatky. Každý s iným nastavením. Softvérová mágia na pozadí ich potom spojí do jednej takmer dokonalej snímky.  

Fotoaparát v mobile

Tieto technológie dokážu rozjasniť takmer úplne tmavé zábery, stabilizovať rýchlo sa pohybujúce objekty, ktoré by boli inak úplne rozmazané alebo dokonca napraviť moment, kedy má osoba na obrázku zatvorené oči.

Pomerne bežnou funkciou je tiež rozmazávanie pozadia, ktoré vytvára umelecký bokeh efekt. Presne taký, aký by ste v minulosti získali len z veľkej zrkadlovky s poriadnym portrétnym objektívom.

Bokeh efekt - portrétobr: Apple.com

Google sa teraz chystá oprieť do vylepšovania nočných fotografií. Majiteľom jeho smartfónov Pixel sprístupnil funkciu Night Sight. A podľa prvých testov sa zdá, že naozaj dokáže zázraky. Ani ostatní výrobcovia ale nezaostávajú. Apple svoju technológiu vylepšujúcu snímky nazýva Smart HDR, ostatní aspoň experimentujú s rôznymi AI režimami.

Tie najdrahšie smarfóny teda už teraz dokážu vytvárať zábery, ktoré znesú aj tie najtvrdšie kritériá. A to nehovoríme o 4K videu alebo čoraz populárnejších širokouhlých objektívoch.

S mobilným internetom od 4ky môžete priateľom ukázať všetky vaše fotografie. K dispozícii sú vám nové paušály SLOBODA +, ktoré okrem volaní a SMS-iek obsahujú množstvo dát využiteľných doma aj v celej EÚ.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google