K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Smart Home - Inteligentná domácnosť, ktorá je lacná a dostupná už dnes

Pojem “smart home” (inteligentná domácnosť) sa začína skloňovať čoraz častejšie. O tento segment sa totiž začali zaujímať veľké spoločnosti ako Google, Amazon či Apple.

Každá z nich už ponúka reproduktor pripojený na internet, ktorý je stále pripravený počúvať vaše hlasové príkazy. Ich cena pritom nemusí byť vysoká. Základný reproduktor Amazon Echo Dot stojí len 60 eur a Google Home mini ešte o euro menej.  

Oba dokážu prakticky to isté, hoci zatiaľ len v angličtine. Zodpovedia akúkoľvek otázku, ktorú by ste zadali do vyhľadávacieho riadku na počítači či v mobile. Aké bude dnes počasie? Koľko je hodín? a po správnom nastavení dokonca dokážu poskytnúť informácie o vašom rozvrhu v kalendári, prečítať doručené SMS-ky a spúšťať hudby zo Spotify alebo inej služby. Prípadne aktivovať časovač, kedže vy v rukách držíte kuchynský nôž a varechu počas prípravy obeda.

Aby bolo svetlo

Pokiaľ vám rozprávajúce predmety v domácnosti naháňajú strach, môžete začať s niečím jednoduchším. Napríklad žiarovkou. Philips už roky ponúka celú sadu príslušenstva Hue. Sú to svetlá, ktoré neovládate len klasickým vypínačom, ale aj z mobilu.

Aplikácia obvykle ponúka možnosť meniť ich intenzitu či dokonca farbu a po spárovaní s televízorom stena bliká do rytmu akčného filmu. S hudobným prehrávačom si zas v obývačke vytvoríte tú pravú diskotéku.

Možno však nájdete aj praktickejšie využitie - napríklad naplánovanie rozvrhu tak, aby sa v byte občas svietilo aj počas vašej dlhodobej neprítomnosti a zlodeji si radšej vybrali iné poschodie alebo ulicu.  

A tá správna teplota

Nest si zoberie na starosti teplotu. Inteligentný termostat môžete ovládať z telefónu s Androidom, iOS a počítača. Ideálnych 24°C teda môžete mať v byte len vtedy, keď je to naozaj nevyhnutné. V noci a po odchode do práce začnete okamžite šetriť peniaze na automaticky regulovanom kúrení.

Čo robia zvieratá, deti a ďalší 

Možno si niekedy v práci spomeniete na svojho psa váš (prípadne jeho) obľúbený gauč. Aj na to, aby ste kedykoľvek skontrolovali, či k sebe nemajú až príliš blízko, postačí už dnes letmý pohľad na obrazovku mobilu. Nespočetné množstvo výrobcov totiž predáva lacné kameru s cenovkou od 50 eur.

Tie ponúknu cez internet prenášaný živý prenos z vášho bytu, detskej izby na poschodí alebo záhrady. Tie drahšie myslia aj na ochranu pred zlodejmi. V prípade detekcie pohybu vám zašlú notifikáciu a danú sekvenciu bezpečne nahrajú. Vďaka nočnému videniu bude obraz dostatočne ostrý aj pre potreby polície, ak by došlo k tomu najhoršiemu.

Najlepšie je, že každý z týchto predmetov inteligentnej domácnosti môžete používať samostatne, alebo naopak vo vzájomnom prepojení. Chceli by ste len kameru alebo jedno svetlo do spálne? Nech sa páči, bude vás to stáť menej než sto eur.

Ak však už dnes túžite po sci-fi domácnosti, nič vám nebráni v jej postupnom vytváraní. Apple napríklad ponúka platformu s názvom HomeKit. Väčšina produktov s týmto označením dokáže navzájom komunikovať - ak kamera zaznamená pohyb, rozsvieti sa svetlo, ak sa váš mobil pripojí na domácu Wi-Fi sieť, bude to pre systém signál, že ste doma a on má zapnúť kúrenie, hudbu a deaktivovať alarm proti zlodejom.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google