K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Sedíte v karanténe? Vzdelávajte sa online spolu so svojimi deťmi!

Nútená karanténa a zatvorenie všetkých škôl na Slovensku prinášajú zvýšené nároky najmä na rodičov. Decká si síce užívajú “prázdniny”, no mnohé majú pred sebou Monitor 9, prijímačky alebo maturity.

Von by teraz rozhodne ísť nemali, ale treba sa postarať o to, aby to doma zvládli a popri úlohách sa doma príliš nezbláznili alebo nezleniveli.

Platí, že čím sú deti menšie, tým viac pozornosti potrebujú. Zozbierali sme niekoľko tipov na činnosti, pri ktorých sa predsa len niečo naučia a vám doprajú pár cenných hodín na prácu alebo nevyhnutnú starostlivosť o domácnosť.

Škola v televízii? Vďaka RTVS a ČT je to možné

Verejnoprávna RTVS vysiela od pondelka do piatku Školský klub. Relácia začína o 9.15 hod. a trvá 45 minút, teda presne jednu vyučovaciu hodinu.

Samozrejme, je určená hlavne najmenším žiakom, no televízia sa snaží o interaktivitu s divákmi a deti dostanú každý deň niekoľko domácich úloh. Obsah pomáhali vytvoriť skúsení pedagógovia.

Česká televízia problém pojala trochu komplexnejšie, pre deti má už dlho špeciálny kanál Déčko s vlastným webom.

Ten poslúži ako rázcestie obsahu vhodného pre deti. Portál ponúka rozprávky, jednoduché videá alebo mimoriadne prínosné výukové klipy, ktoré im vysvetlia napríklad to, prečo je teraz mimoriadne dôležité umývať si ruky.

Kanály pre deti

Každodenné vyučovanie pre deti má v tomto prípade až 180 minút, keďže je rozdelené pre deti v prvej až piatej triede ZŠ. Program sa volá UčíTelka, ale český jazyk v ňom môže byť trochu problém.

Nebojte sa YouTube ani cudzích jazykov

Ak hľadáte najmä rozprávky a hudbu, skúste špeciálny web YouTube Kids, ktorý deťom do 12 rokov sprístupní iba bezpečný a nezávadný obsah.

Určite sa však oplati deťom pustiť aj videá od normálnych YouTuberov, ktorí to s obsahom myslia vážne.

Medzi dva tipy pre trochu staršie deti patria kanály JurajVie a Dejepis Inak. Videá tam nahrávajú sympatickí mladí ľudia, ktorí si informácie dôkladne overujú a učia tomu aj svojich divákov.

Youtube pre deti

Aplikáciu Duolingo zas môžu používať deti aj dospelí. Cudzie jazyky sa totiž hodia v škole i v práci. Čo tak si dať minimálne jedno cvičenie každý deň? V rámci rodiny si dokonca môžete porovnávať svoje dosiahnuté skóre!

Duolingo

Po škole trochu rozprávok

Ráno výučba, večer zas oddych. Denník SME si pripravil zaujímavý projekt, v rámci ktorého číta každý deň jednu rozprávku známy herec Robert Roth aj so svojím typicky prenikavým hlasom.

Rozprávky nemusia byť určené iba pre deti, v týchto ťažkých a stresujúcich časoch môže ísť o príjemný relax aj pre dospelých. Herečka Zuzana Fialová číta na svojom Instagrame každý večer o 19.30 rozprávku Pippi Dlhá pančucha. Stačí si otvoriť jej profil a sledovať jej livestream. Do čítania rozprávok pre najmenších sa zapojili aj ďalšie známe osobnosti.

Doma by mala všetko obslúžiť kvalitná Wi-Fi sieť, ale v prípade, že za pekným počasím rozhodene vyjsť aspoň na balkón, budete sa môcť spoľahnúť na rýchly dátový internet od 4ky. S našimi nekonečnými dátami sa aj dni bez školy dajú naplniť vzdelávaním. ;) #sedímdoma #učímsadoma #spolutodáme

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google