K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Prichádza Bluetooth 5.0. Čo všetko dokáže?

Asi každý, kto niekedy držal v ruke mobilný telefón, aspoň raz v živote použil Bluetooth. Ide o bezdrôtovú technológiu na prenos dát na krátke vzdialenosti, ktorá dokáže s mobilom prepojiť handsfree v aute, bezdrôtové slúchadlá, streamovať video a hudbu priamo do TV, či prepojiť smartfón s notebookom. Svoje meno dostala po stredovekom vikingskom kráľovi Haraldovi Modrozubovi, ktorý vďaka komunikácii zjednotil vtedajšie Dánsko a Nórsko.

Bluetooth je presne tou technológiou, o ktorej pri kúpe telefónu veľmi nepremýšľate a beriete ju ako samozrejmosť. Pritom ide o jednu z najužitočnejších vlastností každého smartfónu. Pôvodne technológiu vyvinula švédska spoločnosť Ericsson v roku 1994. V súčasnosti sa na jej vývoji podieľa 30 tisíc vývojárov z celého sveta vrátane technologických gigantov Apple, Intel, IBM či Microsoft. Dnes je súčasťou viac ako 8 miliárd zariadení od smartfónov až po bezdrôtové reproduktory.

Bluetooth 5.0 bude ešte lepší a rýchlejší

Piata verzia Bluetooth bude vedieť poslať dáta dvojnásobnou rýchlosťou a zároveň sľubuje bezdrôtový dosah až 1 kilometer. V praxi to znamená, že možnosti uplatnenia novej verzie budú takmer neobmedzené. Napríklad historické pamiatky budú môcť cez Bluetooth vysielať audio a video sprievodcov priamo do telefónov turistov alebo okolité obchody a reštaurácie budú posielať svoje ponuky priamo do telefónov okoloidúcich. Na novinku sa môžeme tešiť už koncom roka 2016, alebo začiatkom roku 2017.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google