K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Potrebujete nabíjať svoj mobil príliš často? Poradíme, ako predĺžiť výdrž batérie

Súčasné inteligentné mobilné telefóny toho dokážu naozaj veľa, no rovnako často vedia vyžmýkať energiu z batérie. K nabíjačke ich väčšina z nás pripája každý deň.

Z batérie vo svojom mobile však môžete ľahko vyžmýkať pár hodín navyše. Postačí, ak sa budete riadiť týmito tipmi.

iPhone a vybitá baterka, pripojenie na nabíjačku

1. Znížte jas displeja

Obrazovka je najväčším žrútom energie. Preto smartfón s vypnutým displejom vydrží aj niekoľko dní, no pri aktívnom používaní vám percentá doslova miznú pred očami. Väčšina mobilov intenzitu podsvietenia zobrazovacieho panelu nastavuje automaticky, na základe okolitého osvetlenia. Nič však nepokazíte, ak stiahnete hornú lištu a jas trochu znížite aj sami.

Počas navigovania v aute alebo pozeraní filmov si rozdiel možno ani nevšimnete, no elektrickú zásuvku budete musieť hľadať o niečo neskôr.

2. Využívajte mobil a jeho aplikácie rozumnejšie

Chcete si spríjemniť rannú cestu do práce počúvaním obľúbených skladieb? Mnoho ľudí si ich zvykne nájsť na YouTube, kde okrem zvuku dostanú tiež videoklip. Na ten však počas tlačenice v MHD pozerať nemusíte.

Spotify alebo iné hudobné prehrávače dokážu displej vypnúť a hudbu posielať len do slúchadiel. Spotreba energie tak počas počúvania hudby v rannej špičke bude úplne minimálna.

Obmedziť alebo úplne vypnúť môžete tiež kontrolu e-mailov. Mobil ich nemusí sťahovať okamžite. Oveľa šetrnejšia je kontrola v hodinovom intervale. A napríklad mimo pracovnej doby ich môžete vypnúť úplne.

3. Spotrebu zvyšuje aj GPS a príslušenstvo

Mnoho tipov radí vypínať Wi-Fi alebo GPS. Neustálym vypínaním a zapínaním týchto služieb ale ušetríte iba veľmi málo. Podobne zbytočné je ručné ukončovanie všetkých aplikácií bežiacich na pozadí (snáď okrem spustenej navigácie). Správne nastavené aplikácie dáta využívajú, iba ak je to nevyhnutné.

Je rozdiel v spotrebe energie pri surfovaní cez LTE spoločne so zapnutou Wi-Fi alebo bez nej. V práci alebo doma sa teda radšej pripojte na bezdrôtový router, alebo Wi-Fi vypnite a využite iba naše dátové paušály TO., s ktorými si prenesené dáta kontrolovať určite nemusíte.

Batériu mierne zaťažujú aj všetky pripojené Bluetooth náramky a fitness príslušenstvo. Niektoré menej, iné viac. Podľa toho, ako často posielajú dáta do telefónu alebo pristupujú na internet.

4. Použite úspornejšie nastavenia a režimy

Niektoré mobily dokážu potlačiť upozornenia alebo aktualizáciu menej používaných aplikácií na pozadí. Na iPhonoch sa táto funkcia volá Osviežovanie aplikácií na pozadí, niektoré Androidy ju ukrývajú v nastaveniach batérie, notifikácií alebo aplikácií. Podobne ako nižší jas displeja je rovnako vhodné nastaviť si tmavšie pozadie displeja a nevyužívať animované pozadie, čo dokáže ušetriť nejaké to percento batérie.

Osviežovanie aplikácií na pozadí pre iPhone

Výrobca často ponúka špeciálne šetriace režimy. Tie napríklad nedovolia komunikovať aplikáciám na pozadí kedykoľvek sa im zachce, ale až keď sa požiadaviek nazbiera viac. Potom sa všetky odošlú naraz počas niekoľkých sekúnd.

Dokážu tiež obmedziť výkon procesora, automaticky znížiť jas alebo vypnúť niektoré zbytočné funkcie.

5. Zistite, čo batériu zaťažuje najviac

Oba najpoužívanejšie operačné systémy ponúkajú prehľadné grafy, ktoré zobrazia najhladnejšie aplikácie a hardvér. Na prvom mieste spotreby zrejme nájdete samotný systém, displej a vaše obľúbené hry. S tým nič neurobíte.

Ak sa však v zozname vyskytne aplikácia, ktorú ste neotvorili niekoľko dní a bude poriadne vysoko, niekde bude chyba. Skúste ju zastaviť, prípadne úplne odinštalovať. Ak sa mobil zrazu vybíja nezvyčajne rýchlo alebo sa dokonca výrazne prehrieva, môže pomôcť aj jednoduchý reštart, teda vypnutie a opätovné zapnutie prístroja.

Nastavenia využitia batérie na Androide

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google