K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Po vzore iPhonu X: privítajte trio nových smartfónov od Apple

Zdá sa, že kontroverzný iPhone X môžeme vyhodnotiť ako úspešný. Hoci jeho základná verzia stála až 1149 eur, stal sa tým najpredávanejším modelom značky a záujem oň preskočil akýkoľvek iný model v ponuke.

iPhone X však teraz končí. Výrobné linky sa zastavia a e-shopy už len dopredajú posledné naskladnené kusy.  

Fanúšikovia amerického výrobcu sa však nemusia báť. Apple tento týždeň ukázal hneď tri supervýkonné novinky, ktorým má patriť nasledujúcich dvanásť mesiacov.

iPhone XR (od 849 eur)

Tento model bude cenovo najprístupnejší, ak toto slovo môžeme použiť pri pohľade na cenovku s hodnotou 849 eur za 64-gigabajtový variant. Lákať bude na šesť odvážnych farieb, z ktorých mnohých okamžite upútala najmä žltá.

Všetky iPhony z roku 2018 už definitívne zabudli na čítačku otlačkov prstov, ktorú nahrádzajú gestá a odomykanie skenovaním tváre. Dôležitá sústava kamier, infračervených vysielačov a projektora 3D mriežky si svoje miesto našla v širokom výreze 6,1-palcového displeja.

Neprajníci môžu iPhonu XR vyčítať absenciu druhého teleobjektívu a trochu nižšie rozlíšenie klasickej IPS LCD obrazovky, no faktom zostáva, že o možnosť vytvárať efektné fotografie z bokeh efektom neprídete a jemnosť displeja je úplne rovnaká, ako na vlaňajšom iPhone 8.  

Apple iPhone XR

iPhone XS (od 1149 eur)

Väčšie nádeje Apple určite vkladá do priamej náhrady 5,8-palcového iPhonu X. XS si zachováva jeho rozmery, oceľový rám, OLED panel s rozlíšením 1125 x 2436 bodov aj spôsob ovládania, no vylepšenia sa dočkala stereo reprodukcia zvuku, ochrana proti vode a prachu aj fotoaparáty.

Tu sa však situácia trochu komplikuje, nový 12-megapixelový fotoaparát s vylepšeným LED bleskom a umelou inteligenciou totiž dostali všetky tohtoročné smartfóny. XS-ko vám k nemu pribalí ešte teleobjektív s 2-násobným priblížením. Ak ho dokážete oželieť, ušetríte.

Za výsledné fotografie už nenesú zodpovednosť len čip a kvalitný objektív, ale aj softvér, ktorý každú snímku analyzuje a v prípade potreby okamžite upravuje. Zmiznúť by tak mali červené oči pri použití blesku, prepálené alebo podexponované časti vďaka funkcii Smart HDR a vo veľa prípadoch tiež rozmazané objekty pri rýchlom pohybe a nedostatku svetla. Veľa očakávame tiež od nahrávania 4K videí pri 60 fps, výsledky však ukážu až prvé recenzie a testy.

Podobné je to s procesorom Apple A12, ktorý je vôbec po prvý raz vyrobený 7-nanometrovou technológiou. Aj ten nájdete vo všetkých troch novinkách, ktorým prinesie až o 15 % viac výkonu než čip vlaňajšej generácie. V kľude a pri jednoduchších operáciách prevezmú prácu nízkoenergetické jadrá s o 50 % nižšou spotrebou. Vďaka nim teda iPhone XS a vydrží o niečo viac, než iPhone X z roku 2017.
 

Apple iPhone XS

iPhone XS Max (od 1249 eur)

Komu sa toto všetko máli, môže siahnuť po ultimátnej edícii Max. Tá ponúkne obrí 6,5'' displej s rozlíšením až 1242 x 2688, aby bola zachovaná rovnaká jemnosť bodov ako v prípade klasického iPhonu XS.

Hmotnosť tohto velikána prekročí magickú hranicu 200 gramov, rozmerov sa ale zrejme príliš obávať nemusíte. Sú totiž na milimeter zhodné s predchádzajúcimi iPhonami 8 Plus alebo 7 Plus. Väčšiu obrazovku sa do nich podarilo vložiť vďaka tenším okrajom, odstráneniu čítačky a prechodu na širší pomer strán.

Okrem veľkého displeja ideálneho na sledovanie videí či hranie hier bude veľkým ťahákom tiež najväčšia batéria. Apple zatial jej presnú kapacitu neprezradil, mala by však vydržať až o 1,5 hodiny viac pri iPhone X.

Apple iPhone XS Max

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google