K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Platenie na dovolenke: oplatí sa viac hotovosť, karty alebo mobilné aplikácie?

Leto je obdobím dovoleniek a veľa z vás sa určite chystá za hranice. Na západ od nás môžete naďalej veselo platiť eurom, no v Česku, Poľsku, Maďarsku alebo mimoriadne obľúbenom Chorvátsku treba presedlať na miestnu menu. 

Pred návštevou pamiatok alebo ľahnutím si na pláž vás ale čaká oveľa viac otázok. Potrebujete hotovosť? Ako veľa? A oplatí sa zameniť si ju v zmenárni, alebo radšej koruny, kuny, prípadne zloté vyberať z miestneho bankomatu? 

Poradíme, ako sa nenechať napáliť, čo najviac ušetriť a minimalizovať záujem zlodejov.

1. Plaťte čo najviac kartou. Ideálne tou kreditnou

Peňaženku vám môžu ukradnúť a hľadať tie správne bankovky či mince pri pokladni v mene, ktorú držíte v ruke prvýkrát, nie je ani rýchle, ani praktické. 

Oveľa väčší zmysel dáva pípnutie platobnej karty pri pokladničnom termináli. Zaplatíte vždy toľko, koľko ukáže jeho displej, nemusíte si kontrolovať výšku výdavku a keďže nemáte hotovosť, zlodeji vám žiadnu neukradnú. V prípade problémov kartu rýchlo zablokujete jedným telefonátom alebo priamo cez mobilnú aplikáciu banky. 

Samozrejme, je dobré sa poistiť. Ak necestujete sami, majte karty viacerí a určite nie ukryté v rovnakom batohu. Karty tiež môžete mať aj dve, ideálne uložené na rôznych miestach a od rôznych bankových spoločností. Ak o jednu prídete alebo ju konkrétny obchod náhodou neakceptuje, stále máte zálohu a nemusíte sa stresovať. 

Platba kartou

Trik s kreditkou nie je nevyhnutný, no cestovatelia ho dobre poznajú. Pomôže vám pri požičiavaní auta, bookovaní hotela, je prijímaná takmer všade a uľahčí prípadnú reklamáciu platby v banke. 

 2. Ak hotovosť, tak najlepšie z bankomatu známej banky

Ak cestujete do Dánska či Švédska, je veľká pravdepodobnosť, že celý výlet zvládnete len s platobnou kartou. V týchto krajinách takto zaplatíte doslova aj za návštevu WC alebo plechovku obľúbeného nápoja z bankomatu.

V iných krajinách, mimo veľkých miest, v plážových bufetoch a malých stánkoch so suvenírmi však zrejme naozaj budete potrebovať hotovosť. 

Zabudnite na lovenie najvýhodnejších kurzov v zmenárňach. Patria do 90. rokov minulého storočia. 

Nájdite si radšej bankomat. Avšak pozor, pofidérne modro-žlté stroje prítomné po celom svete nie sú dobrý nápad. Hľadajte poriadnu banku a peniaze si vyberte z bankomatu s jej logom. Ak patrí do rovnakej nadnárodnej siete ako vaša banka (Erste, Raiffeisen, Intesa Sanpaolo a iné), poplatok bude len minimálny, prípadne dokonca žiadny.

Ak nevyberáte eurá, zrejme na displeji uvidíte otázku, či použiť konverzný kurz bankomatu alebo “zaplatiť v miestnej mene”. Vždy voľte druhú možnosť, vyjde vás to výhodnejšie. V obchodoch platia rovnaké pravidlá. 

Samozrejme, hotovosť opäť držte na inom mieste ako vaše platobné karty, nech neprídete o oba nástroje prežitia mimo Slovenska naraz. 

3. Využite mobilné aplikácie a fintech startupy, napr. Revolut

Aplikácia Revolut je na cestovanie priam ideálna z viacerých dôvodov. Do mobilu si ju stiahnete úplne zadarmo, no pritom funguje ako klasická banka. 

Bez poplatku dokonca získate aj ich platobnú kartu, ktorá vám domov príde poštou. 

Účet v Revolute si môžete bezpečne dobiť ešte doma a namiesto celej výplaty naň poslať len pár stoviek. V zahraničí potom platíte ich kartou, pri ktorej vás nebude mrzieť ani jej prípadná strata či zneužitie. Na Revolut účte totiž budete mať len nevyhnutné minimum financií vyčlenené napríklad na daný deň. 

Revolut v mobile

A výhody nekončia: MasterCard karta Revolutu je akceptovaná takmer všade, v prípade potreby získate možnosť vybrať až 200 eur mesačne v bankomatoch bez poplatku a služba sľubuje, že jej konverzné kurzy pri platbe inou menou ako euro budú na úrovni minimálnych tzv. medzibankových kurzov, teda výhodnejšie pre vás. 

Samozrejme, oplatí sa pozrieť aj na konkurenčné služby Monese či N26

4. Nezabudnite si svoj mobil

Ani v zahraničí by ste nemali zabudnúť na svoj mobil. Nahradí papierové mapy či navigácie v aute, pomôže vám nájsť dobrú reštauráciu aj najbližší bankomat a zaručí spojenie so svetom v prípade akýchkoľvek problémov. 

Navyše vám pomôže skontrolovať stav vašich účtov, prípadne zablokovať stratené platobné karty. 

Najlepšie sa vám bude dovolenkovať so SIM kartou od 4ky. Aj za hranicami, v rámci Európy (Európskeho hospodárskeho priestoru) totiž voláte a dátujete za rovnaké ceny ako doma. Nie je teda rozdiel, či SIM kartu 4ky používate doma alebo vo väčšine európskych dovolenkových destinácií. 

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google