K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

NFC platby: je na Slovensku možné platiť mobilom?

Mobilný telefón so sebou nosíme takmer všade. Možno dokonca častejšie než peňaženku. Stále frekventovanejšie sú preto diskusie o riešeniach, ktoré by umožňovali priložením smartfónu zaplatiť v obchode, na čerpacej stanici, či za lístok v MHD.

Androidy pre tento účel ponúkajú technológiu Android Pay, iPhony a inteligentné hodiinky od firmy Apple zas službu Apple Pay. Vlastné platformy skúšajú aj banky.

Veľkí hráči zatiaľ oficiálne nie

Android Pay či Apple Pay sú plne integrované do väčšiny novších smartfónov. V prípade androidov vám teoreticky stačí, aby váš model podporoval technológiu NFC, od konkurencie zas potrebujete vlastniť Apple Watch alebo iPhone 6 a novší.

Do systému potom jednoducho pridáte platobnú alebo kreditnú kartu, akou bežne platíte už teraz. Takéto platby mobilom však musí podporovať aj vaša banka, ktorá vám kartu vydala. A tu prichádza prvý háčik. Hoci sa o oficiálnom štarte Apple Pay alebo Android Pay u nás špekuluje už dlho, žiadna zo slovenských bánk ich zatiaľ nepodporuje.

Zelenú totiž musia dostať najmä od oboch gigantov Google a Apple. Väčšina platobných terminálov v slovenských obchodoch je každopádne na takéto platby pripravená. Ak teda vlastníte kartu od tej správnej banky z Veľkej Británie, Talianska, USA či ďalších krajín, môžete si ju so svojím smartfónom spárovať a v slovenských obchodoch po priložením mobilu aj takto bezkontaktne zaplatiť. Ak chcete takéto NFC platby využívať, postrážte si, aby technológiu podporoval aj váš mobil. Naše banky by podľa rôznych špekulácií mohli takéto NFC platby mobilom začať ponúkať už budúci rok.

apple_pay_slovensko

Iné riešenia pre bezkontaktné platby

"Správnu" kartu pre Apple Pay a Android Pay vám môže okrem zahraničnej banky poskytnúť aj niekoľko virtuálnych spoločností. Vytvoria vám internetovú peňaženku a kartu, ktoré si klasickým prevodom dobijete a uložíte do mobilu. Dajte si však pozor, aby išlo o dôveryhodného poskytovateľa a ideálne majte v mobile k dispozícii, čo najlepšie internetové pripojenie.

Spoločnosť MasterCard zas ponúka bezkontaktnú nálepku, ktorá funguje podobne ako klasické platobné karty s logom PayPass alebo payWave od Visa. Technicky sa síce nejedná o platbu mobilom, ale nálepku na mobil (alebo na peňaženku, kľúčenku či čokoľvek iné) môžete nalepiť. Ak vám nevadí mierne narušený vzhľad, je to podobne praktické. Nálepku na platenie mobilom vám vydá viacero slovenských bánk.

Vlastné aplikácie pre platby cez NFC na smartfónoch s Androidom ponúka zatiaľ len Tatra banka a VÚB. Tie ponúkajú aj službu Viamo, ktorou síce v obchodoch nazaplatíte, ale dokážete cez ňu posielať peniaze svojim známym. Niekoľko eur za obed tak môžete poslať na telefónne číslo vášho kolegu, vďaka čomu sa vyhnete zložitému rozmieňaniu hotovosti alebo diktovaniu čisel účtov.

 

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google