K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Nesadnite internetovým podvodníkom na lep! 6 tipov na ochranu pred hoaxami

Internet má dnes už takmer každý. Mladí, čo sú v aktuálnych trendoch ako doma, ale aj ich rodičia či starí rodičia, ktorí nemajú čas dávať pozor na všetky novinky. 

Bohužiaľ, online je aj čoraz viac podvodníkov a tí nemajú na práci nič lepšie, ako nás skúšať oklamať či dokonca obrať o peniaze. Výnimkou nie je ani Slovensko a vďaka internetovým podvodom tu už prišlo o stovky či tisíce eur množstvo ľudí. 

Na aké konkrétne typy podvodov si teda musíte dávať pozor a ako sa chrániť vo všeobecnosti? 

Podvody s poštou a kuriérmi

Z e-shopu už nakupoval takmer každý. Útočníci preto využívajú, že v zásielkach nemusíte mať vždy dokonalý prehľad a posielajú nám e-maily či SMS, v ktorých informujú o plánovanom doručení balíka.

Problém je však v časti, kde doručenie podmieňujú zaplatením colného poplatku alebo akejkoľvek čiastky online. Nikdy to nerobte!

Súčasťou sú takmer vždy odkazy na podvodné webové stránky, ktoré často kopírujú dizajn pošty alebo kuriérskych spoločností. V skutočnom živote pritom zásielku zaplatíte e-shopu už pri nákupe, alebo zvolíte dobierku, ktorá však znamená platbu kartou či v hotovosti do rúk kuriéra alebo pracovníka pošty, keď už balíček vidíte pred sebou.

Podvodníkov odhalia najmä podozrivé URL odkazy typu sk–posta.com, zbystriť na maximum by ste však mali vždy, keď od vás niekto pýta číslo karty. Pošta pripravila podrobný prehľad, ako tieto pokusy o scam vyzerajú. 

Pošta podvod

Alternatívou sú aj útoky cez Bazoš a iné inzertné portály v prípade, že predávate napríklad starý mobil, oblečenie alebo čokoľvek iné. Podvodník tvrdí, že má o produkt záujem, môžete ho odoslať a on pošle peniaze na vašu kreditnú kartu. 

Opäť však posiela link na podvodnú stránku, ktorá údaje vašej karty ukradne a zneužije. Pomoc je ľahká, trvajte na prevode na účet. 

Falošné SMS-ky od banky, ktoré vás pripravia o peniaze

Tzv. phishing, teda útok, kedy dostanete mail od podvodníkov tváriaci sa ako známa firma či inštitúcia, ešte oveľa častejšie zneužíva logá a názvy našich slovenských bánk. 

Útoky sú vždy ako cez kopirák – dostanete e-mail alebo SMS od “vašej banky”, v ktorom je informácia o zneužití vášho účtu, výhodnej pôžičke alebo nutnosti okamžite skontrolovať stav vášho účtu. 

Problémom je opäť link, ktorý smeruje na vernú kópiu vášho internetového bankovníctva. Formulár však prihlasovacie údaje odošle priamo hackerom. Výnimkou dnes už nie sú ani telefonáty, v ktorých vás “pracovník banky” navádza presnými krokmi, alebo dokonca žiada prevod peňazí na bitcoinový účet, kým sa “situácia nevyrieši”.

Ochránite sa však veľmi jednoducho. Banky by nikdy nemali do oficiálnych e-mailov vkladať žiadne odkazy, ktoré vás presmerujú na vaše internetové bankovníctvo – dajú sa totiž ľahko zneužiť a drobné preklepy v URL adrese falošnej stránky ľahko prehliadnete. 

Namiesto toho vždy vpíšte adresu banky do prehliadača ručne, prípadne otvorte appku v mobile. Ak tam nesvietia žiadne neobvyklé transakcie alebo dôležité správy, nič sa nedeje a môžete kľudne spať. 

Telefonáty od polície či softvérovej podpory

Volá vám neznáme číslo, ktoré môže, ale nemusí byť zo Slovenska, prípadne je utajené? 

Ak ho zdvihnete, nič vám nehrozí, no v posledných týždňoch sa množia telefonáty, v ktorých sa podvodníci vydávajú za pracovníkov technickej podpory Microsoftu alebo dokonca príslušníkov slovenskej polície. 

Nasleduje historka o zneužití vašich údajov, vírusoch alebo obvinení z trestného činu. Falošný “policajt” však od vás požaduje meno, priezvisko a ďalšie osobné údaje. V tom prípade radšej rýchlo zložte, pretože by ich mohol zneužiť napríklad na získanie pôžičky alebo registráciu do podozrivých webových služieb.  

podvodný telefonát

Nič z toho nedáva zmysel, policajti by totiž vaše meno a údaje dobre poznali. Tieto typy podvodov aktuálne rýchlo odhalíte najmä vďaka tomu, že útočníci zvyčajne hovoria lámanou angličtinou a nie po slovensky. Aj to sa však môže rýchlo zmeniť. 

Falošné súťaže na Facebooku alebo Instagrame

Pri niektorých vám možno nič nehrozí, no určite budete pred svojimi internetovo skúsenejšími priateľmi vyzerať trápne. Iné však môžu byť aj naozaj nebezpečné.

Reč je o všadeprítomných súťažiach na sociálnych sieťach, ktoré vás vyzývajú lajkovať, followovať a zdieľať rôzne príspevky. 

Súťaže ako také sú v poriadku, vždy by ste si však mali overiť, či ich usporadúva skutočná osoba (influencer) značka či firma, alebo len profil, ktorý vznikol len pred pár dňami a ich meno zneužíva. V druhom prípade ide len o podvod, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou slúži na rýchle nazbieranie sledovateľov, kým stránka zmení svoj názov, alebo ju majiteľ predá. 

Podvodné súťaže

Už nebezpečnejšie sú príspevky, v ktorých vás profily označia ako víťaza. Ak obsahujú podozrivý link, radšej naň neklikajte a poraďte sa s niekým skúsenejším. 

Internet na doma od 4ky vás vždy podrží

To, či vám na internete hrozí riziko alebo nie, často odhalíte už rýchlym zadaním kľúčových slov do vyhľadávania. 

S rýchlym optickým internetom si tak užijete veľa zábavy, ale aj vygooglite dôležité informácie o tom, ako zostať v modernom digitálnom svete v bezpečí.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google