K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Na internete sa objavil nový podvod. Deep fake videá nerozoznať od reality

Internet je plný ľahko dostupných správ a informácií. Zďaleka to však neznamená, že sú všetky pravdivé.

Pri troche snahy môžete sledovať aj individuálne profily tých najlepších novinárov, no na druhej strane, hlavne na menej skúsených používateľov na nete číha aj množstvo hoaxov, dezinformácií alebo vyslovených klamstiev.

S nebezpečnými statusmi o škodlivom očkovaní, alternatívnych liečbach rakoviny alebo súťažiach, ktorých jedinou úlohou je zozbierať vaše osobné údaje, sa roztrhlo vrece aj na Facebooku.

 

Rok 2020 bude na overovanie si informácií ešte náročnejší

V budúcom roku nás čakajú dôležité parlamentné voľby a v celosvetovom meradle zas bude dôležitá voľba nového amerického prezidenta.

Dá sa teda očakávať, že farmy plné trollov a falošných profilov začnú opäť pracovať naplno.

Novým trendom sa podľa všetkého stanú tzv. deep fake videá. Už neplatí, že upraviť sa dajú len fotografie a videá alebo hlasové nahrávky sú v bezpečí. Moderné technológie a umelá inteligencia dokáže vytvoriť verný hlas a podobizeň takmer akejkoľvek osoby. V bezpečí navyše nie sme ani na Slovensku. 

Dokazuje to napríklad promo televíznej stanice HBO k novému seriálu Bez vědomí. V ňom síce vidíte muža nápadne sa podobajúceho na českého prezidenta Miloše Zemana, no v skutočnosti ide o zábery vygenerované v počítači. Zeman nič zo slov, ktoré znejú jeho hlasom, nikdy nepovedal.

Dočkali sa aj voliči vo Veľkej Británii zmietanej Brexitom. Dvaja najväčší oponenti Jeremy Corbyn a aktuálny premiér Boris Johnson si na deep fake videu vymieňajú pochvaly. Nič také sa však v skutočnosti nestalo. 

 

Je teda možné, že už nebudeme môcť veriť prakticky ničomu, na čo na internete narazíme? Nie celkom, treba však dodržiavať základné pravidlá overovania informácií.

Tipy ako sa na internete alebo Facebooku nenechať napáliť:

  • Sledovať dôveryhodné médiá. Okrem slovenských to môžu byť kľudne aj zahraničné, pokiaľ vládnete češtinou či angličtinou. Hoci to mnohí spochybňujú, renomované redakcie musia mať správu overenú aspoň z dvoch rozdielnych zdrojov, kým s ňou pôjdu von. Ak by náhodou klamali, príde sa na to. 
  • Nesledovať neznáme FB stránky a kontroverzné statusy brať z rezervou. Narazili ste na príspevok so škandálnym obsahom, pod ktorým už hromžia desiatky nasrdených komentárov? Dajte si pre istotu uvádzané informácie do Googlu a hľadajte, či ich potvrdia aj známe televízie alebo noviny. Ak nie, zbystrite pozornosť. 
  • Vylúčte zo svojho internetu propagandu a hoaxy. Zoznam pochybných webov nájdete napríklad na konšpirátori.sk. Ten ponúkne aj konkrétne screenshoty výmyslov. Ak teda lajkujete niektorý z podozrivých webov, mali by ste sa poriadne zamyslieť. 
  • Neverte každej rade z internetu. Najmä, ak ide o vaše zdravie. Alebo ešte horšie, o zdravie vašich detí. Žiadne Savo, žiadne bylinky na potenciálne nebezpečné choroby. V prípade problémov navštívte lekára a riadte sa jeho pokynmi. Hoci slovenské zdravotníctvo nemá najlepšiu povesť, bude na tom lepšie, ako Martina7852 bez profilovej fotky.
  • Diskutujte. Nie však len na internete, ale aj so svojimi rodičmi, deťmi, spolužiakmi alebo kolegami v práci, ktorých vedomosti a názory rešpektujete. Možno prídete na to, že ste s niektorými informáciami narábali zle, alebo ich pochopili nesprávne.
  • Pozor aj na súťaže a “výhry”. Nikdy nikomu neposielajte číslo svojej kreditky, občianskeho a už vôbec neplaťte žiadne sumy, ktoré vám sľubujú vyplatenie oveľa väčšej odmeny. Všímajte si adresu odosielateľa mailu a v prípade pochybností, opäť vložte kľúčové slová do vyhľadávača kvôli overeniu ich legitimity. 

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google