K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

MWC: iPhony stretli svojich vyzývateľov od Samsungu, Sony a ďalších

Samsung Galaxy S9 a Galaxy S9+

Kórejský výrobca Samsung je už niekoľko rokov hlavným vyzývateľom Applu a pokiaľ uprednostňujete operačný systém Android, jeho modely skrátka nemôžete obísť. Aj on však potvrdzuje, že tempo inovácií sa spomaľuje a nové dvojičky vyzerajú prakticky rovnako ako vlaňajšie S8 a S8+.

Stále je tu zaoblený "Infinity" displej s jemnučkým QHD+ rozlíšením. V prípade menšieho modelu 5,8-palcový, "Plusko" ho natiahlo až na 6,2 palca.

Pod kapotou sa nachádzajúci rýchlejší procesor, nový Android 8.0 Oreo a lákavejšie farby, ešte nie sú tou poslednou zbraňou, ktorou v roku 2018 tento model zaútočí na vaše peňaženky. Za naozaj revolučný totiž môžeme považovať 12-megapixelový fotoaparát s meniteľnou clonou – tak ako na poriadnych kompaktoch či zrkadlovkách. Teda, skoro...

Nové Galaxy S9 a S9+ síce dokážu pracovať len s dvomi jej hraničnými polohami (f/1.5 pre nočné zábery a f/2.4 pre krajinky), no aj tak sa jedná o čerstvý vietor v segmente fotomobilov, na ktorý sme možno už dlho čakali. Väčší model pridá aj sekundárny teleobjektív. 

Samsung Galaxy S9 a S9+Oficiálna cena Galaxy S8 (64 GB): 849 EUR, Galaxy S8+ (64 GB): 949 EUR

Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact

Xperie od Sony konečne dostali nový lákavejší dizajn. Zachovávajú si však svoju vodeodolnosť, vysoký výkon a vďaka Snapdragonu 845 – spolu so 4 GB RAM – aj klasickú spúšť fotoaparátu.

Ďalej ponúka až 19-megapixelové rozlíšenie a od tohto roku tiež aj nahrávanie superspomalených záberov s 960 fps pri veľmi zaujímavom Full HD rozlíšení.

Na stratégii Sony je najlepšie to, že svoj malý vlajkový model nijako neochudobňuje. XZ2 Compact dostane ten istý fotoaparát, procesor aj pamäť ako veľká 5,7-palcová XZ2-ka. Ak teda dávate prednosť skladnejšiemu päťpalcovému mobilu, máte teraz možnosť si jeden taký zaobstarať.

Navyše, každý používateľ bude mať oproti predchádzajúcim verziám k dispozícií jednoznačne krajší Full HD displej. Jediné mínus v tomto smere – na náš vkus je trochu nekompaktne hrubý. Dvanásť milimetrov – to sú aj dva mobily niektorých konkurenčných značiek položené na seba.

Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact

Asus ZenFone 5z

Áno, tento mobil doslova kopíruje iPhone X a Asus sa tým ani nijako netají. Rovnaký výrez na hornej časti obrazovky, absencia tlačidiel na prednej strane a aj orientácia dvojitého fotoaparátu na chrbte.

Vtip je však v tom, že kým za originálny iPhone X dáte viac než tisíc eur, Asus vás bude stáť menej ako polovicu. A to obsahuje 6,2'' Full HD+ displej, 12-megapixelový fotoaparát s optickou stabilizáciou a sekundárny širokouhlý objektív so 120° uhlom záberu (hoci pri ňom kvalita trochu ustúpila forme).

V závislosti od verzií bude môcť ZenFone 5z disponovať až 8 GB RAM. Ak naopak budete chcieť šetriť, poobzerajte sa po ZenFone 5. Vyzerá rovnako, no vo výsledku bude ešte lacnejší.

Asus ZenFone 5zOficiálna cena Asus ZenFone 5z: 479 EUR

Nokia 8 Sirocco a Nokia 8810 4G

Svoje novinky predstavila taktiež Nokia. Sirocco má konštrukciu z ocele a skla Gorilla Glass, vďaka čomu má vydržať až 2,5-krát viac než bežné mobily s hliníkovým rámom. Displej je 5,5-palcový s QHD rozlíšením a zahnutý po vzore Samsungov.

Nokiu 8 síce poháňa minuloročný Snapdragon 835, no spolu so 6 GB RAM a 128 GB vnútorným úložiskom.

Zdá sa, že trendom roka 2018 bude dvojica zadných fotoaparátov – hlavný 12-megapixelový získa podporu od 13 Mpix teleobjektívu.

Viac pozornosti ale pútala retro Nokia 8110 v banánovo žltej. Ide o vysúvací model s klasickou alfanumerickou klávesnicou a uzavretým operačným systémom. Čiže presne také, aké nám robili spoločnosť ešte pred rokom 2010 a nástupom šialenstva okolo smartfónov.

Lenže Nokia 8810 k tomu pridáva Wi-Fi a podporu LTE sietí. Ak ste chceli v rýchlej 4G sieti 4ky surfovať doteraz, prakticky jedinou voľbou bola kúpa dotykového smartfónu. A dobre vieme, že najmä starší ľudia sa s takýmito obrazovkami príliš nekamarátia. Wi-Fi a 4G pridala Nokia aj obnovenej klasike 3310 4G predstavenej vlani.

Nokia 8 SiroccoOficiálna cena Nokie 8 Sirocco: 749 EUR

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google