K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Mobilné novinky z veľtrhu CES 2018

Od roku 1967 sa každoročne v januári koná Consumer Electronics Show (CES). Počas neho časť výrobcov, no najmä veľkých značiek, pred verejnosťou poprvýkrát oficiálne prezentuje svoje najnovšie “tromfy”, ktorými chcú všetkých presvedčiť o výhodách kúpi práve ich produktu oproti tomu konkurenčnému. Aj na poli mobilných technológií sa tento rok urodilo markantné množstvo noviniek.

Sony

Japonská značka sľubovala veľké zmeny dizajnu svojich Xperií. Výsledok bohužiaľ až tak prevratný nie je, no modely XA2, XA2 Ultra a L2 aj tak zaujmú. Prvé dva menované ponúknu jemnejší 5,2 alebo až 6-palcový Full HD displej.

Obrazovky majú lepšie využívať prednú stranu smartfónu. Čítačky odtlačkov sa vďaka tomu presunuli na chrbát, pod objektív fotoaparátu s rekordným 23-megapixelovým rozlíšením. Núdzu by ste nemali mať ani o dostatok energie. Základný model XA2 ponúkne 3300 mAh akumulátor a XA2 Ultra posunul kapacitu až na 3580 mAh.

Xperia L2 bude mieriť na záujemcov o lacnejšie kúsky. Stredne veľký 5,5-palcový displej dostal nižšie HD rozlíšenie, ktoré doplní 3 GB RAM, 32 GB vnútorné úložisko a 3300 mAh batéria. Fotoaparát dostane 13 megapixelov.

Sony Xperia XA2Nokia

Fínsky výrobca vynovil svoj model Nokia 6. Verzia pre modelový rok 2018 ponúkne 5,5-palcový Full HD displej, kovové telo, 3000 mAh batériu a v závislosti od konfigurácie 3 alebo 4 GB RAM.

V hlavnej úlohe zostanú fotoaparáty. Zadný dostane 16-megapixelové rozlíšenie, predný pre nadšencov selfies zasa polovičných 8 megapixelov.

Nokia 6

Lepšie čítačky odtlačkov prstov

Pozornosť na seba upútala aj čínska spoločnosť Vivo. Na veľtrhu totiž predstavila smartfón s čítačkou odtlačkov integrovanou priamo do displeja. Vlaňajšie trendy priniesli mobilné telefóny s natiahnutými obrazovkami a pomerom strán 18:9, spolu s takmer neexistujúcimi okrajmi okolo.

Výrobcom tak nezostal žiadny priestor a čítačky sa museli presťahovať dozadu, kde to pri každodennom odomykaní mobilu nie je práve najpohodlnejšie. Predpokladáme, že Vivo odštartuje doslova smršť a Samsung, LG, Apple, Huawei či ďalší už veľmi skoro prídu s rovnakými riešeniami pre svoje novinky.

Čítačka odtlačkov v displeji

Hodinky poháňané ľudským teplom

"Nositeľné" príslušenstvo je stálne na druhom konci záujmu. O inteligentných hodinkách sa síce veľa hovorí, no väčšina z nich má batérie, ktoré stále vydržia len deň, maximálne dva pri plnej záťaži. Potom ich musíte pripojiť k nabíjačke. To z nich stále robí len mizerne využiteľné zariadenia.

Zmeniť to majú hodinky od Matrix Industries. Ich PowerWatch a PowerWatch X vraj nemusíte nabíjať nikdy. Energiu totiž získavajú z tepla, ktoré generuje vaše zápästie. To postačí na pohon čiernobieleho displeja, merača kvality spánku, spálených kalórií a krokomera. Robustnejší model s X-kom v názve ponúkne lepšiu odolnosť voči vode, no do bazéna či sprchy môžete vliezť s oboma.

Hodinky poháňané teplom

Aj v roku 2018 sa teda máme na čo tešiť. Ponuka mobilných telefónov sa možno toľko nerozšíri o nové modely, ale nové technologické inovácie dávajú pocítiť predzvesť ďalších, možno aj radikálnejších, zmien v tejto oblasti.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google