K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Mobil z bazáru? Poradíme, ako sa nenechať napáliť

Chcete výkonný smartfón s výborným fotoaparátom, no ich súčasné ceny v obchodoch sa vám zdajú šialene vysoké? Kúpa mobilu z druhej ruky môže vyzerať ako príležitosť ušetriť desiatky či stovky eur. No ak si nedáte pozor, podvodníci na inzertných portáloch vás môžu ľahko oklamať.

Riziku sa úplne vyhnete len kúpou nového zariadenia s dvojročnou zárukou. Pokiaľ sa predsa len rozhodnete pre bazár, skúste dodržať čo najviac z nasledujúcich typov.

Mobil z bazáru

1. Hľadajte mobil, ktorý ešte záruku má. Mnoho nadšencov vymieňa mobil častejšie než raz za dva roky. Napríklad hneď, ako ich obľúbená značka vydá horúcu novinku. V bazároch teda môžete nájsť aj zariadenia, ktoré ešte budú niekoľko mesiacov v záruke.

Požadujte doklad o kúpe alebo faktúru. Väčšinu nečakaných problémov potom môžete odstrániť v autorizovanom servise úplne zadarmo.

2. Nový mobil - najväčšia istota. Ak budete mať šťastie, v ponuke bazárov nájdete aj úplne nové smartfóny, ešte nerozbalené a vo fóliách. Odkiaľ sú? Od zákazníkov, ktorí ich dostali v akciovej ponuke alebo po vypršaní paušálu u svojho operátora za symbolickú cenu. Sú však spokojní so svojím mobilom a novinku sa rozhodli posunúť ďalej. Tu je riziko naozaj nízke, ale rovnako aj suma, ktorú ušetríte vy.

3. Požadujte kompletné balenie. Chýbajúci návod či slúchadlá problémom nie sú, k mobilu by ste ale vždy mali dostať aj originálne balenie. Skontrolujte, či sériové číslo na krabici sedí so sériovým číslom priamo na zariadení. Ak nie alebo ak dokonca predávajúci krabicu nemá, môže ísť o kradnutý mobil!

4. Od starých mobilov ruky preč. Dôvodom sú batérie. Pravidelné nabíjanie počas používania znižuje ich kapacitu a pri staršom smartfóne môžete byť prekvapení, že vám nevydrží ani jeden celý deň. Ak má mobil odnímateľný zadný kryt, za približne 20 eur môžete kúpiť novú. Výmena akumulátora v servise sa ale môže poriadne predražiť.

5. Telefón dôkladne skontrolujte. Vyskúšajte, či dotykový displej reaguje po celej ploche. Skúste fotoaparát, konektor pre slúchadlá a podľa možností aj vložte svoju SIM kartu do telefónu a vyskúšajte, či všetko funguje ako má.

Niektorí výrobcovia (Apple, BlackBerry alebo Sony) totiž používajú tzv. Activation Lock. Ten chráni majiteľov proti krádeži a pred predajom musí byť korektne vypnutý. Inak môže systém požadovať zadanie hesla od predchádzajúceho majiteľa aj napriek tomu, že boli obnovené továrenské nastavenia. Ak heslo nepoznáte, z novej hračky budete mať iba vrásky na čele.

K novému i starému smartfónu si môžete zabezpečiť aj poriadnu porciu mobilných dát. Až do 15. septembra sa nemusíte starať o žiadne prenesené megabajty. S novou SIM kartou od mobilného operátora 4ka si totiž môžete užiť leto s nekonečným internetom úplne zadarmo.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google