K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

iPhony a iPady čakajú veľké zmeny. Pozrite si, aké novinky prinesie iOS 11

V septembri sa všetci fanúšikovia značky Apple dočkajú nového iPhonu 8. Ešte skôr, aj na súčasné zariadenia ale príde aktualizovaná verzia operačného systému iOS s poradovým číslom 11. Na čo všetko sa môžete tešiť?

1. Upravené centrum akcií a rýchlych prepínačov

Spodná lišta v iOS sa dočká veľkých úprav. K prepínačom pre Wi-Fi, Bluetooth či Letový režim pribudne aj tlačidlo pre vypnutie mobilných dát, ak chcete šetriť váš dátový balík. Na jednu obrazovku sa presunie tiež ovládanie hudby.

Tlačidlá budú reagovať na silnejšie stlačenie cez 3D Touch, ktoré odhalí aj ďalšie možnosti ovládania mobilu. Do voľného priestoru si potom môžete umiestniť ďalšie skratky podľa toho, čo chcete mať hneď poruke.

Apple iOS novinky WWDC - centrum akcií

2. Klávesnica dostane režim ovládania jednou rukou

Písanie odpovedí v preplnenej MHD môže byť zložité. Klávesnica preto dostane možnosť posunúť sa do strany, aby ste ju obslúžili palcom jednej ruky. Tej istej, v ktorej mobil držíte.

3. Úplne nový App Store

App Store ponúka milióny úžasných aplikácií, no podoba samotného obchodu sa dlho nemenila. Ideálna nie je ani jeho funkčnosť, keďže ide prakticky iba o zobrazovanie zmenšeného webového rozhrania.

Obchod dostane úplne nový vzhľad a jasné rozdelenie na aplikácie a hry. Vývojári budú pridávať detailnejšie popisy svojich diel, či dokonca videá a ďalší obsah. Tak bude vopred jasné, čo si do mobilu stiahnete.

Apple iOS 11 novinky na WWDC - nový Apple Store

4. Tmavý režim

Špekuluje sa, že nový iPhone dostane OLED displej. Ten má oveľa nižšiu spotrebu pri zobrazovaní čiernej farby. Koniec-koncov, tmavé prostredie uvítajú aj vaše oči, ak obrazovku rozsvietite uprostred noci. V iOS 11 sa preto objaví aj tmavý režim, ktorý zahalí celú grafiku operačného systému do čiernej.

Novinky Apple iOS 11 na WWDC - Tmavý režim obrazovky

(obr: macworld.co.uk)

5. Posielanie peňazí medzi majiteľmi iPhonov

Zaplatili ste obed za kolegu? V krajinách, ktoré využívajú Apple Pay, bude možné odoslať drobné sumy peňazí aj cez iMessages. Takýto kredit potom využijete na platbu v termináloch s logom Apple Pay alebo pošlete do vašej banky.

6. Nahrávanie diania na displeji a zdieľanie hesiel k Wi-Fi

Ak budete hrať niektorú z najnovších hier alebo vysvetľovať čokoľvek, čo sa práve deje na displeji vášho iPhonu či iPadu, všetko bude možné nahrávať. Tak jednoducho, ako ste doteraz robili screenshoty. Zdieľať budete môcť aj heslá k Wi-Fi sieťam. Už žiadne hľadanie stratených prístupov k routeru alebo písanie hesiel na papierik.

7. Dokonalejší multitasking na iPadoch a kreslenie poznámok

Predaje tabletov pozvoľna klesajú, no nový iOS 11 z nich urobí opäť o čosi produktívnejšie zariadenia. iPady dostanú novú spodnú lištu s ikonami posledných spustených aplikácií. Tak ako na vašom počítači. Medzi appkami budete môcť prepínať oveľa rýchlejšie.

Zlepší sa tiež režim dvoch aplikácií vedľa seba. Fotku z Galérie jednoducho chytíte a presuniete napríklad do tela e-mailu alebo konverzácie na Facebooku. Tvorenie rýchlych poznámok by malo urýchliť čmáranie priamo do screenshotov.

Majitelia iOS zariadení tiež konečne dostanú poriadny prehliadač súborov vo vnútornom úložisku. Napríklad konkurenčný Android ho ponúka od začiatku.

Novinky Apple iOS 11 na WWDC - multitasking

Nový iOS bude oficiálne dostupný až na jeseň, no ak sa zapíšete do bezplatného programu beta testerov, stiahnuť a otestovať si ho budete môcť už o mesiac. Stačí ak sa prihlásite do Apple Beta Software Program na webe https://beta.apple.com/sp/betaprogram/ a budete môcť ako prví vyskúšať najnovšie inovácie od Apple aj vo svojom iPhone.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google