K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

GPS lokátor - Ako nikdy nestratiť auto, dieťa, bicykel či psa

GPS má vo svojom mobile už takmer každý. Malý čip vďaka údajom zo satelitov krúžiacich okolo Zeme presne vie, kde sa práve nachádzate a umožní vám tak využívať navigáciu, mapové podklady alebo fitness aplikácie analyzujúce váš večerný bežecký tréning.

Platí, že táto komunikácia je vždy jednosmerná. Mobil GPS signál len prijíma. Ak chcete polohu zariadenia odosielať niekam ďalej, potrebujete pripojenie k internetu cez Wi-Fi alebo SIM kartu s lacným dátovým paušálom.

Možnosti sledovania polohy však rozhodne nekončia v našich smartfónoch. Na trhu je množstvo príslušenstva, ktoré vám pomôže ochrániť váš majetok alebo rodinu.

GPS hodinky pre dieťa

Niektoré deti môžu byť na vlastný mobil stále príliš malé, alebo ich rodičia chcú od displejov mobilných technológií držať vzdialené čo najdlhšie.

Takéto GPS hodinky umožňujú kontrolu ich polohy, prípadne nastavenie notifikácií pre situácie, kedy dieťa vstúpi alebo vystúpi z vopred vyznačenej oblasti. Notifikáciu teda môžete dostať vždy pri odchode zo školy alebo príchode domov.

Väčšina modelov má aspoň dve tlačidlá, ktoré umožňujú rýchle vytočenie najdôležitejších telefónnych čísel a kontaktovanie mamy či otca.

Swan hodinky

Lokalizačný obojok pre psa alebo mačku

Ak svoje zvieratá často nechávate behať v lese, určite si radi necháte poistku, že sa k vám vždy bezpečne vrátia. GPS obojky výrobcovia ponúkajú hlavne pre psíčkarov, pri ktorých si nemusia až tak lámať hlavu s miniaturiáciou celého riešenia.

V slovenských e-shopoch nájdete profesionálne obojky od Garminu, o niečo lacnejšie Mishiko alebo Tractive za príjemných 50 eur. Posledná menovaná spoločnosť ale vyžaduje aj platbu mesačného predplatného, aby zobrazovanie polohy zvieraťa na displeji mobilu fungovalo správne.

GPS lokátor pre psa   

Zlodejom bicyklov to neuľahčujte

Krádeže bicyklov nie sú ničím ojedinelým ani na Slovensku, a to zďaleka nepatríme ku krajinám s najrozšírenejšou infraštuktúrou cyklotrás pre každodenné dochádzanie do práce. Ročne sa ich len v Bratislave ukradne viac než 400, pričom časť sklamaných majiteľov krádež zrejme ani nenahlási.

Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako svojho dvojkolesového miláčika chrániť niečím dômyselnejším než je klasický zámok kolesa.

Kľúčom k úspechu je GPS lokátor skryť, aby ho zlodej neodmontoval skôr, než bicykel spolu s políciou opäť nájdete. Výrobcovia ho preto ukrývajú do zadnej LED blikačky, alebo ako v prípade služby Sherlock, do rámu riadidiel.

GPS lokátor pre bicykel

Podobné GPS lokalizátory môžete nainštalovať aj do auta, hoci tu by sme namiesto riešení z e-shopov výber a inštaláciu zabezpečovacieho zariadenia nechali na servis, predajcov a poisťovne. Osloviť môžu tiež firmy, ktoré radi udržia pod kontrolou svoje služobné vozidlá a odbremenia zamestnancov od ručného vypisovania knihy jázd.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google