K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Google predstavil Android 8.0. Bude Oreo taký chrumkavý, ako vyzerá?

Google pravidelne priraďuje novým verziám svojho mobilného operačného systému Android kódové označenia, ktoré začínajú na písmená idúce za sebou podľa abecedy. Verzia 4.4 bola KitKat, od verzie 5.0 sme si zvykali na Lollipop, Marshmallow či 7.0 Nougat.

S ôsmou verziou tak bolo na rade "O" a spoločnosť sa rozhodla spojiť sily s mimoriadne populárnym výrobcom čokoládových sušienok s mliečnou náplňou. Na svet sa dostal Android 8.0 Oreo.

Android 8.0 oreo panáčik

Notifikácia s možnosťou stiahnuť si aktualizáciu by mala už tradične doraziť najskôr na smartfóny zo série Google Pixel, ktorých softvér má pod palcom takmer výhradne internetový gigant. O niekoľko týždňov až mesiacov ho do svojich systémov zapracujú aj ostatní výrobcovia. Dočkať by sa mali znovuzrodené Nokie 3, 5, 6, 8 či Samsungy Galaxy S7, S7 edge i tohtoročné duo Galaxy S8 a S8+.

Pre niektoré tohtoročné a minuloročné modely už Oreo prisľúbili aj Huawei (P9, P10, Mate 9), Honor (8 a 9), HTC (10 a U11, U Ultra), LG (G6), Lenovo (série Moto Z a Moto G) či Sony (série Xperia X a Xperia XZ). Ako dlho si počkáte, však už závisí od každého z nich.

Aké funkcie prinesie?

Nový Android by mal byť až dvakrát rýchlejší a menej zaťažovať batériu. Systém totiž začne výrazne obmedzovať aplikácie bežiace na pozadí. Výrazne sa skráti tiež čas, za ktorý vypnutý alebo vybitý mobil naštartuje po podržaní vypínača.

Menej často budete zadávať otravné prihlasovacie mená a heslá. Systém si ich konečne zapamätá a uloží. Vám postačí prvotné prihlásenie do konta Google, kde už čakajú aj všetky kontakty a telefónne čísla.

Aplikácie tiež dostanú možnosť pracovať v špeciálnom režime "obraz v obraze". Video alebo videohovor tak pobežia ďalej v malom okne aj počas toho, ako na displeji robíte niečo iné.

Android 8.0 Oreo predstavil nové funkcie

Prehľadnejšie by mali byť tiež notifikácie. Na to, že ste niečo zmeškali, vás upozorní bodka na príslušnej ikone. Podobne, ako to ponúkajú napríklad iPhony. Niektoré aplikácie navyše budete môcť používať aj bez toho, aby ste ich inštalovali do vnútorného úložiska svojho mobilu. Spustia sa priamo v internetovom prehliadači po otvorení príslušného odkazu.

Android 8.0 predstavil nové emotikony

Ostatné zmeny majú byť skôr kozmetické alebo voľným okom neviditeľné. Spomeňme aspoň nové emotikony, pestrejšiu farebnú paletu pre nové displeje, uspávanie notifikácií na ľubovoľný čas, kedy nechcete byť rušení alebo tajomný Project Treble. Pod týmto názvom sa skrývajú zmeny, ktoré by mali výrazne skrátiť nekonečné čakanie majiteľov smartfónov na aktualizáciu od výrobcu. 

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google