K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

FaceApp – Online aplikácia, ktorá vás urobí staršími, spustila šialenstvo. Experti pred ňou varujú

Internet a sociálne siete zaplavili mimoriadne verne vyzerajúce fotografie, na ktorých možno spoznávate svojich priateľov alebo známe osobnosti, no ich tváre zostarli o pekných pár rokov

Čo je FaceApp online aplikácia

Vrásky, šediny a brady sú vytvorené aplikáciou FaceApp dostupnou pre Andoid aj iOS. Len z Google Play si ju stiahlo už viac než 100 miliónov používateľov.

FaceApp

FaceApp na vytvorenie staršej verzie tváre z akejkoľvek fotografie, alebo priamo cez fotoaparát, využíva umelú inteligenciu. Tento termín nie je vo svete technológií ničím novým, no súčasná záplava postov na Facebooku, Instagrame či Twitteri je spôsobená najmä tým, že výsledky z FaceApp sú naozaj mimoriadne presvedčivé. 

Experti pred FaceApp varujú. Naozaj aplikáciu potrebujete? 

Technologické weby ale z novinky rozhodne nie sú nadšené. Upozorňujú, že niektoré z povolení, ktoré si (najmä na Androide) softvér po inštalácii pýta, sú údajne zbytočné a podozrivé. 

Iní experti, napríklad Baptiste Robert, ktorého cituje CNBC, ale ani podrobnou analýzou správania sa aplikácie nič nekalé nezistili a FaceApp v skutočnosti vraj “až tak veľa dát nežiada”.

FaceApp povolenia aplikácie

Prístup k fotoaparátu, úložisku alebo fotografiám koniec-koncov dáva zmysel, keďže v aplikácii musíte vybrať konkrétnu snímku či selfie, na ktorú chcete efekt “zostarnutia” použiť. 

Mobilná verzia FaceApp potrebuje internet v mobile, pretože záber sa najprv musí odoslať na servery vývojárov, kde prebehnú potrebné výpočty a výsledok s pár rokmi navyše sa odtiaľ vráti späť do vášho mobilu. Baptiste Robert hlási, že pri jeho teste sa odoslali len vybrané fotografie a v žiadnom prípade nie celý obsah Galérie. 

Povolenia v mobile nie sú jediný problém

Ani tento fakt ale neznamená, že je používanie FaceApp úplne múdre. Treba čítať aj podmienky používania služby. V nich sa uvádza, že autorom dávate “trvalý a neodvolateľný prístup” k vašim fotografiám a tvári, ktorý navyše môže byť využitý aj tretími stranami a komerčne. Zábery môžu byť upravované a ďalej zverejňované, pričom môžu obsahovať vašu polohu.

Čo to znamená? Odborníci upozorňujú, že vaše zábery sa môžu objaviť napríklad v internetových fotobankách alebo reklamách. Možno tak na internete narazíte na vaše staršie ja, ako propaguje produkty proti šedinám, tabletky na chudnutie alebo… čokoľvek iné a horšie. 

Messi FaceApp

Do mobilu sťahujte len to, čo naozaj potrebujete

Platí, že do mobilu by ste si mali sťahovať len overené aplikácie, ktoré využívate na dennej báze. Argument, že s vašimi osobnými údajmi nakladá aj Google, Facebook, Apple a ďalší, príliš neobstojí. 

Internetoví giganti sú pod prísnou kontrolou verejnosti a každý krok vedľa pre nich môže mať fatálne dôsledky. Spomente si napríklad na kauzu Cambridge Analytica, ktorá Facebook stála dôveru časti používateľov a pekných pár miliónov dolárov.  

Neznámych vývojárov, ktorí môžu zmiznúť rovnako rýchlo ako sa so svojou aplikáciou objavili, negatívna publicita príliš trápiť nemusí. Vaše dáta im ale umožnia zbohatnúť, alebo ich minimálne použijú na ďalšie vylepšovanie svojich algoritmov. Vy z toho budete mať len pár minút zábavy. 

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google