K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Cestuj prstom po ovládači! Top cestovateľské dokumenty

Netflix a ostatné streamovacie služby nie sú len plné filmov a seriálov. Nezanedbateľnú časť obsahu tvoria dokumenty. 

V čase klimatickej krízy a týždňov, kedy už aj Európu sužujú tropické teploty nad 40 °C a lesné požiare, by ste sa mali zamerať najmä tie cestovateľské a prírodovedecké – dozviete sa, prečo by sme mali okamžite konať, no určite nájdete aj tipy na aktuálnu letnú dovolenku. 

Netflix – Our Great National Parks / Naše slávne národné parky

Päťdielny dokument o slávnych národných parkoch má mimoriadne netradičného moderátora – bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu.

Nemusíte sa však báť, svojej úlohy sa zhostil nadmieru dobre a o prírode v USA je len jedna časť. Inak sa kamery pozrú do Patagónie, Kene, Austrálie a Indonézie.   

Bohužiaľ, o všetkých častiach prírody v dokumente platí, že čoskoro už tu byť nemusia.

Life in Color with David Attenborough

Či už sa vyberiete do slovenských lesov, alebo naozajstnej divočiny niekde v zahraničí, pozorovať prírodu – teda stromy, kvety a tečúce rieky je pomerne ľahké. 

Oveľa náročnejšie je pozorovať nádherné živočíchy, ktoré tu žijú. Niektoré sú poriadne plaché, iné radšej stretnúť nechcete, pretože to nemusí byť bezpečné. 

O tom, prečo niektoré používajú farbu na to, aby boli vidieť a iné na to, aby naopak splynuli s prostredím rozpráva britský prírodovedec David Attenborough v dokumente “Život vo farbe”. Mimochodom, predvlani pripravil naliehavý dokument o klimatickej kríze “A Life on Our Planet”, ktorý si rozhodne pozrite tiež. 

Jack Whitehall: S otcom na cestách / Travels with My Father

Že ani jeden z vyššie spomenutých dokumentov nie je ozajstný cestopis, pretože ide o odľahlé miesta, a nie reálne dostupné turistické destinácie?

OK, skúsime ešte raz. Komik Jack Whitehall a jeho otec s úplne opačným vnímaním sveta už v piatich sériách vyrazili do Kambodže, Bangkoku, Vietnamu, Nemecka, Budapešti, Rumunska, na Ukrajinu, do Turecka, Los Angeles, Austrálie či Veľkej Británie.

To už sú oveľa dostupnejšie destinácie! Nebojte sa však, nejde tu o žiadne nudné obrázky turistických atrakcií. Rozhodne sa budete chytať za bruchá. 

HBO Max – Divoké Rumunsko

Karpaty a Dunaj – to nie je dokument o Slovensku, ale destinácii, kam sa nejeden Slovák toto leto aj naozaj pozrie. 

Divoké Rumunsko sa pozerá na divokú prírodu na miestach, kde by ste ju nečakali – len stovky kilometrov od našich hraníc a niekoľko hodín strávených v aute. To so sebou nesie aj jeden aspekt, ktorý iné podobné dokumenty neponúknu: množstvo zvierat na televíznej obrazovke z tohto dokumentu vlastne žije aj v našich lesoch. 

A ako to už pri týchto dokumentoch býva, z toho, čo režisér a štáb dokázali s kamerou, si určite sadnete na zadok. 

Planéta Česko

Českí turisti cez leto chodia hlavne na Slovensko, vybrať sa však zvykneme aj opačne, a to nielen do Prahy. 

Unikátny český prírodovedecký dokument na HBO Max s komentárom Kryštofa Hádeka má síce trochu pomalšie tempo trvá však len hodinu a dvadsať minút a keďže je takmer “domáci” a v češtine, oplatí sa ho neobísť. 

Disney+ a dokumenty z National Geographics

Ozajstným rajom pre cestovateľov však bude najmä najmenej známa streamovacia služba Disney+.

Pod svoje krídla totiž zobrala aj obsah z produkcie National Geographics. My vyberáme najmú svojského kuchára Gordona Ramsaya a jeho Uncharted, ktorý v tomto prípade necestuje po najlepších svetových metropolách a nechodí do reštaurácií, ale obeduje priamo v prírode. 

Ukáže vám tak prírodu, ale aj lokálne špeciality, ktoré si len tak hocikde nedáte. 

Európa z výšky / Europe from Above 

Krásy Nemecka, Talianska, Chorvátska, Islandu, Maďarska ale aj Poľska. Tam všade a do mnohých iných krajín Európy sa už pozrel tento dokument Disney+.

Ako už názov napovedá, na krajiny sa naozaj pozerá zhora, a to doslova. Unikátna kamera však dokáže zachytiť takmer všetky najdôležitejšie pamiatky aj prírodné krásy, ktoré máte počas leta naozaj na dosah ruky. 

A hoci je leto, uvidíte ich v rôznych ročných obdobiach!

Aj vo vašej TV či mobile

Nezabúdajte však, že vysielanie National Geographics, Travel Channel, Discovery Channel či televízie Spektrum si môžete vychutnať aj na svojej televízii, v mobile alebo prostredníctvom PC. 

Spolu s najznámejšími slovenskými a českými kanálmi sú totiž v ponuke Digitálnej TV od 4ky, ktorú môžete mať už od 10 eur mesačne aj so 7-dňovým archívom. 

Na streamovacie služby zas potrebujete poriadne rýchly internet. Napríklad náš optický už od 11 eur mesačne

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google