K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

CES 2017: Aké technologické trendy ovládnu tento rok?

Globálny technologický veľtrh CES v Las Vegas je jedným z najväčších na svete. Každý rok naznačuje, akým smerom sa budú uberať mobilné telefóny, domáca elektronika a technológie v najbližšom období. Pozrite sa na tie najzaujímavejšie novinky, o ktorých sa uplynulý týždeň počas CES 2017 najviac hovorilo.

Nokia je späť

Fínska spoločnosť HMD Global vracia do hry smartfóny s logom Nokia. Prvý model Nokia 6 zatiaľ mieri iba na čínsky trh, ale v priebehu roka by sme sa mali ďalších noviniek dočkať aj v Európe.

Nokia 6 láka na 5,5-palcový displej, 4 gigabajty operačnej pamäte alebo 16-megapixelový fotoaparát. Do vienka dostane aj najnovšiu verziu Androidu 7.0 Nougat. Cena by mala byť pomerne priaznivá, v prepočte približne 230 eur.

Hranie počítačových hier na diaľku

NVIDIA chce zmeniť počítačovú zábavu. Ak sa dnes nechcete rozhodnúť pre niektorú z konzol Playstation alebo Xbox, potrebujete poriadne výkonný počítač s najnovším procesorom a nadupanou grafickou kartou. Inak si najnovšie tituly pri plných detailoch skrátka neužijete.

Služba GeForce NOW by však hry mala spúšťať na supervýkonnom stroji kdesi v dátovom centre NVIDIE. To zabezpečí všetok výpočtový a grafický výkon a výsledný obraz hry k vám prenesie na diaľku, cez dostatočne rýchle internetové pripojenie.

Najnovšie hry si tak budete môcť užiť aj na staršom a slabšom počítači, prípadne pracovnom ultrabooku niekde na cestách.

Notebook s tromi displejmi

Notebook Razer Valerie je voľbou pre tých, ktorý chcú mať všetok výkon na stole priamo pred sebou. Viac než jeho vnútornosti vás zaujme displej. Vlastne tri displeje.

Hráči si pred sebou môžu roztvoriť trio 17,3-palcových obrazoviek s 4K rozlíšením. V zavretom stave hrúbka notebooku nepresahuje 40 milimetrov. Prenášať ale musia zariadenie s hmotnosťou viac než 5,5 kilogramu.

Garmin predstavil luxusné smarthodinky

O úspešnosti rôznych inteligentných hodiniek by sa dalo pomerne dlho polemizovať. Garmin ale nepochybne patrí medzi tých výrobcov, ktorí sa presadili najviac. V Las Vegas sme sa dočkali nového radu hodiniek fēnix 5, 5S a 5X.

Navzájom sa líšia najmä vzhľadom a veľkosťou. Masívny model 5X s 51-milimetrovým "ciferníkom" je určený hlavne pre mužov, 5S s 42 mm bude elegantnou voľbou pre ženy. Zlatú strednú cestu predstavujú hodinky fēnix 5 s 47 mm displejom.

Všetky majú GPS a akcelerometer pre podrobné sledovanie vašich aktivít - behu, plávania, bicyklovania a mnohých ďalších. O meranie tepu sa postarajú senzory na ich spodnej strane, ale objednať si môžete aj presnejší hrudný pás, s ktorým sa bezdrôtovo spoja. Rovnako komunikujú s vaším mobilom, z ktorého zobrazujú informácie o zmeškaných udalostiach a neprijatých hovoroch.

Garmin sľubuje, že budú vodotesné. Stredne veľké fēnix 5 podľa neho vydržia až dva týždne na jedno nabitie. Pri nepretržitom aktívnom využívaní GPS ich vybijete za 24 hodín. Hodinky ale nie sú lacné. Základné duo stojí 599,99 dolárov, za verzie so zafírovým sklíčkom a veľké fēnix 5X si priplatíte ďalšiu stovku.

Elektrický superšport s veľkým dojazdom

Spoločnosť Faraday Future vykročila do boja s tradičnými automobilkami, spoliehajúcimi sa na benzín a naftu. Jej elektromobil FF 91 by mal byť vďaka akcelerácii z 0 - 100 km/h za 2,39 sekundy a štyrom elektromotorom s celkovým výkonom 1050 koní rýchlejší než Model S automobilky Tesla, najväčšieho konkurenta na poli elektromobilov. Batérie FF 91 sú uložené tesnejšie pri sebe, vďaka čomu dojazd na jedno nabitie prevyšuje hranicu 700 kilometrov.

Auto sa odomkne na základe rozpoznania vašej tváre cez špeciálnu kameru na dverách. S pomocou mobilného telefónu a radarov dokáže nájsť parkovacie miesto aj potom, ako z neho vystúpite. Na dokončenie celého manévru vás upozorní samostatná aplikácia.

Hoci výrobca označuje FF 91 ako svoje prvé sériovo vyrábané auto, jednotlivé modely by mali na cesty vyjsť najskôr v roku 2018.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google